Petak, 26. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

francuski predsjednik

Unatoč dogovoru ljevice Macron još neće imenovati novu premijerku

Autor: Hina

24.07.2024. 10:02
Unatoč dogovoru ljevice Macron još neće imenovati novu premijerku

Foto: Reuters



Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da će vlada u odlasku ostati ​​do sredine kolovoza dok je Francuska domaćin Olimpijskih igara, odbacujući pokušaj ljevičarskog saveza da nametne novog premijera.


Francuska ljevičarska koalicija Novi narodni front, koja je osvojila najveći broj mjesta u parlamentu na izborima ovog mjeseca, ali ne i većinu, objavila je u utorak da će Macornu predložiti stručnjakinju za financijski kriminal Lucie Castets kao svoju kandidatkinju za premijerku samo sat vremena prije nego što je Macron govorio u TV intervjuu.


Ali na pitanje o Castets, koja je nepoznata javnosti, Macron je za France 2 rekao: “Ime nije problem. Pitanje je: Koja se većina može dobiti u (Nacionalnoj) skupštini?”




“Do sredine kolovoza nismo u poziciji mijenjati stvari, jer bi to stvorilo nered”, dodao je Macron.


Olimpijske igre u Parizu, koje se održavaju od petka do 11. kolovoza, veliki su logistički i sigurnosni izazov za Francusku, s 35 sportskih lokacija i oko 10.500 sportaša.


Nijedna stranka nije osvojila većinu u donjem domu parlamenta, koji je umjesto toga podijeljen u tri bloka.


Ljevičarska koalicija pokušava predložiti novog premijera koji bi naslijedio premijera na odlasku Gabriela Attala, ali je isključila mogućnost sklapanja dogovora s drugim političkim snagama i nema dovoljno glasova u parlamentu za formiranje većinske vlade.


Prema francuskom ustavu, na predsjedniku je da imenuje premijera, tako da lijeva koalicija nema načina prisiliti Macrona. Umjesto toga, predsjednik je pozvao političke stranke da rade na stvaranju šire koalicije.


Castets je direktorica financija i nabave u pariškoj gradskoj vijećnici.


Diplomirala je na elitnoj francuskoj školi za državne službenike Ecole Nationale d’Administration 2013., ali nema iskustva u stranačkoj politici.


Četiri stranke u ljevičarskom NNF-u – tvrdo lijeva Nepokorena Francuska, socijalisti, Zeleni i komunisti – tjednima se prepiru oko toga koga predložiti za premijera.


Vlada na odlasku djeluje kao tehnička, upravljajući svakodnevnim poslovima bez mogućnosti donošenja novih zakona.