Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

predsjednički izbori

Većina demokratskih delegata dala potporu Kamali Harris

Autor: Hina

23.07.2024. 08:06
Većina demokratskih delegata dala potporu Kamali Harris

Foto: Reuters



Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris osigurala je potporu većine delegata Nacionalne demokratske konvencije u ponedjeljak da postane kandidatkinja demokrata za američku predsjednicu, rekli su izvori.


Anketa Associated Pressa među delegatima demokrata pokazala je da bi mogla imati potporu 2538 delegata, što je znatno više od 1976 potrebnih za pobjedu na glasovanju delegata idućih tjedana. Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Jaime Harrison rekao je u ponedjeljak da će stranka dati predsjedničkog kandidata do 7. kolovoza.


Delegati se još uvijek mogu predomisliti prije 7. kolovoza, ali nitko drugi nije dobio nijedan glas u anketi AP-a, a 57 delegata reklo je da su neodlučni.


‘Proganjat ću Trumpa’




Predsjednik Joe Biden podržao je Kamalu Harris u nedjelju kada se povukao iz utrke zbog pitanja o njegovoj dobi i zdravstvenom stanju. Obećao je da će ostati na dužnosti predsjednika do isteka mandata 20. siječnja 2025.


U prvom javnom pojavljivanju nakon objave kandidature, Harris je okupila je pristaše u ponedjeljak i u debitantskom govoru u kampanji obećala da će proganjati republikanskog kandidata Donalda Trumpa poput tužiteljice u sudnici kakva je nekoć bila.


“Tužila sam počinitelje svih vrsta. Predatore koji su zlostavljali žene, prevarante koji su potkradali potrošače, varalice koji su kršili pravila za vlastitu korist”, rekla je Harris djelatnicima kampanje 28 sati nakon što je predsjednik Joe Biden (81) napustio utrku za Bijelu kuću 2024. i podržao je.


“Dakle, poslušajte me kada kažem da poznajem tip Donalda Trumpa. U ovoj kampanji ću s ponosom, s ponosom staviti svoj dosje protiv njegovog”, rekla je Harris, koja je bila državna odvjetnica Kalifornije i američka senatorica prije nego što je postala Bidenova potpredsjednica.


Oglasio se i Biden


Trumpova kampanja odgovorila je na njene komentare ustvrdivši da je “Kamala Harris jednako nesposobna kao Joe Biden, a još je liberalnija”, kako je rekla Karoline Leavitt, nacionalna tajnica za medije kampanje.


“Ne samo da Kamala treba braniti svoju potporu neuspješnom programu Joea Bidena u protekle četiri godine, ona također mora odgovarati za svoj užasno loš rezultat obračuna s kriminalom u Kaliforniji.”


Trump bi trebao biti osuđen u rujnu nakon što je proglašen krivim za krivotvorenje poslovne dokumentacije kako bi sakrio isplate tajnog novca porno zvijezdi. Također se suočava s kaznenim prijavama u vezi s nastojanjima da poništi Bidenovu pobjedu 2020. kada je lažno tvrdio da je izgubio zbog izborne prijevare.


Oporavljajući se od covida u svom domu u Delawareu, Biden se javio na skupu svoje potpredsjednice.


Biden je rekao kako misli da je donio ispravnu odluku odustajanjem od kandidature. Biden, najstarija osoba koja je zauzimala Ovalni ured, u nedjelju je rekao da će ostati na predsjedničkoj funkciji do isteka svog mandata 20. siječnja 2025.


Harris, 59, predstavila je niz politika koje je obećala provoditi, uključujući potpisivanje zakona za zaštitu prava na pobačaj i zabranu jurišnih pušaka, te je rekla da će ponovna izgradnja srednje klase biti fokus njenog predsjedničkog mandata.


Trumpova kampanja već se tjednima priprema za njezin mogući uspon, rekli su izvori Reutersu. U ponedjeljak su poslali detaljnu kritiku njezinog djelovanje u pitanju imigracije i drugim, optužujući je da je liberalnija od Bidena.


Trump, čije su lažne tvrdnje da je njegov poraz od Bidena 2020. rezultat prijevare potaknuo je napad na američki Kapitol 6. siječnja 2021., u ponedjeljak je doveo u pitanje pravo demokrata na promjenu kandidata.


“Ukrali su kandidaturu od Bidena nakon što je pobijedio na predizborima”, rekao je Trump na svojoj platformi Truth Social.


Prijedlog do 7. kolovoza


Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Jaime Harrison rekao je u ponedjeljak da će Demokratska stranka predložiti predsjedničkog kandidata do 7. kolovoza i da je predana “otvorenom i poštenom” procesu imenovanja.


“Želim vas uvjeriti da smo predani otvorenom i poštenom procesu imenovanja”, rekao je predsjednik Nacionalnog odbora Demokratske stranke Jaime Harrison novinarima.


“Rad koji je pred nama možda je bez presedana, ali spremni smo poduzeti transparentan, brz i uredan proces kako bismo nastavili kao ujedinjena Demokratska stranka.”


Američki predsjednik Joe Biden završio je svoju kampanju za reizbor u nedjelju nakon što su stranački kolege izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, te je podržao potpredsjednicu Kamalu Harris da ga zamijeni u ulozi predsjedničkog kandidata.


Ranije u ponedjeljak, potpredsjednica Kamala Harris brzo je konsolidirala potporu za svoju predsjedničku kandidaturu i osigurala podršku stotina izaslanika na konvenciji demokrata.