ponedjeljak, 22. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PLESNA GROZNICA

Selected Zadar donio vrhunske DJ-eve i nezaboravnu zabavu u povijesni ambijent

Autor: Đurđa Baljak

22.07.2024. 15:32
Selected Zadar donio vrhunske DJ-eve i nezaboravnu zabavu u povijesni ambijent

Foto: LUKA JELIČIĆ



Na Jazinama ili Đilu, tik do zaštićenih bedema pod UNESCO-om, ovog je vikenda održan dvodnevni festival house glazbe Selected Zadar. Festival je okupio postavu DJ-eva iz Portugala i Italije, kao i domaće hrvatske talente. Posjetitelji su tako imali priliku uživati u raznovrsnom programu, a posebice u nastupu talijanskog DJ-a Flashmob, kao i rumunjskog dvojca Sllash & Dope, jer je zadarskoj publici ovaj trojac već poznat od prije. Međutim, ove godine su zasigurno pravo iznenađenje bili DJ-evi iz Portugala, iz kvalitetne organizacije Brenda Fuse Records.


Jedan od triju mladih organizatora festivala, Adam Baričević, otkrio nam je u razgovoru tijekom prvog dana festivala kako pokušavaju zaživjeti u gradu priču koja nije tako česta.


Elektronski đir


– Ljudi kod nas nisu baš navikli na elektronsku glazbu jer ona, nažalost, ovdje nije toliko popularna. No, pokušavamo donijeti taj elektronski đir, kako bismo rekli u našem žargonu, i vidjet ćemo kako će publika reagirati. Ako bude dobro prihvaćeno, organizirat ćemo nove događaje i festivale. U tome nam je pomogla Turistička zajednica Grada Zadra, dok je prvotno ideja i inicijativa došla od Luigija Kotlara, Roka Rančića i moje malenkosti. Prije mjesec dana smo predstavili ideju turističkoj zajednici u Zadru, radili na organizaciji i uspjeli to realizirati. Do DJ-eva smo došli preko raznih konekcija. Na primjer, jedan od naših partnera, Luigi, ima dobre veze s Fuse Recordsom, ekipom koja već trinaest godina dominira glazbenom scenom u Portugalu. Oni će svirati od ponoći do dva ujutro, pa se može reći da je to neka vrsta razmjene – oni dolaze kod nas, a mi idemo kod njih. Nemamo prevelika očekivanja, kako prođe, prođe, rekao je Baričević.




Pitali smo neke od posjetitelja što očekuju od ovog festivala i nedostaje li im sličnih događanja u gradu. Anamarija nam je ispričala kako često ide sa svojom prijateljicom na slične festivale, pa tako nisu mogli zaobići ni Selected Zadar.


– Odlučili smo doći jer nema Sunseta ove godine, pa smo došli vidjeti ovaj festival. Iskreno, nisam pogledala cijeli lineup jer sam uzela kartu doslovno u zadnji tren i došla, ali se veselim nečemu novom. Vidjela sam da ima naših, ali i stranih DJ-eva. Što se tiče prostora, ono što grad Zadar ima za ponuditi je sasvim u redu, prvenstveno zbog lokacije, zalaska sunca i plaže, tako da mora nekako biti ljetni đir, ali ovo je isto dobra lokacija zbog parkinga i blizine grada, tako da je dobro, kazala nam je Anamarija, te dodala kako zapravo nedostaje ovakvih događanja u gradu.


FOTO: LUKA JELIČIĆ


Glazba mladosti


– Većinom su svi događaji s narodnom muzikom za mlađu populaciju, dok za nas malo starije nema baš velike ponude. Međutim, većinom preko ljeta idemo na festivale, a zimi idemo van Zadra ili van Hrvatske, ako možemo, objasnila nam je, a s njom se složila i njezina prijateljica.


Sreli smo još dvije prijateljice, a jedna od njih, Martina, kazala nam je kako je ovo glazba njihove mladosti.


– Ovakvih događanja jako puno fali u gradu. Mi smo pioniri ovakve glazbe, u našoj mladosti se to slušalo i drago mi je da se takva glazba ponovno vraća u Zadar. Definitivno bi se trebalo više organizirati ovakvih događanja u Zadru. Večeras očekujemo jednu super zabavu, a isto tako i drugi dan, podijelila je vesela Martina i dodala kako je došla preko ekipe svoje kćerke koja je u organizaciji, a kako ističe, uvijek podržava mlade snage.


U publici smo sreli i Marija iz Osijeka, koji je stigao na ljetovanje u društvu jednog prijatelja, a stope su ih nanijele u Zadar zato što, kako kažu, na Zrću »nema ništa«.


– Došli smo na Selected jer na Zrću nema ništa. Sve je komercijalno, pa smo tražili i našli ovo i došli. Nažalost, nećemo biti sutra, bit ćemo samo danas. Ali očekujemo lom i prelom, rekao je Mario, dodavši kako ga što se tiče DJ-eva nisu posebno dojmila neka imena, nego najviše stil glazbe, a to je house.


Iz Zagreba je stigao mladi Krešimir u društvu nekolicine prijatelja, a za Selected je saznao, kako nam priča, preko jednog dobrog poznanika iz Zadra.


FOTO: LUKA JELIČIĆ


»Najjači party«


– Čuli smo da je Selected najjači party u gradu večeras, pa smo eto došli vidjeti ako je to istina. Što se tiče Zagreba, već mi je nekako i dosadilo, pa sam htio malo doći na more na festivale, rekao je Krešimir, te nastavio kako mu se sviđa ambijent u kojem se održava festival, a ponajviše zadarski zalazak sunca.


Nakon što smo ispitali posjetitelje o njihovim motivima dolaska na festival i kako im se sviđa, odlučili smo istražiti kako se kreću cijene hrane i pića. Prvo što nam je zapalo za oko bili su kokteli, pa nam je mladi koktel majstor Christian Perović pojasnio što točno pripremaju.


– U ponudi imamo tri vrste VIP koktela, a to su Lazy Colada, Mahe i Kokoberry. Svi su na bazi Takamaka ruma, od kojeg imamo nekoliko vrsta – koko, blanc, dark spiced, double dutch pink grapefruit, objasnio je te dodao kako svi kokteli koštaju 12 eura.


Osim koktela, u ponudi su se mogla pronaći i, naravno, bezalkoholna pića čija se cijena uglavnom kretala oko pet eura, baš kao i za pive. Također, špriceri od 0.03 ml koštali su u rasponu od 2,5 eura do 7 eura, dok je cijena vode bila četiri eura. Na štandu s hranom moglo se pojesti dvije vrste burgera, onaj od 13 te nešto skuplji od 15 eura, ali i panini od 9 i 11 eura te prženi krumpirići od 7 i 15 eura.


Na kraju festivala, iz Selected organizacije istaknuli su kako su uspjeli donijeti vrhunsku produkciju s nevjerojatnom energijom, svjetlosnim efektima i pozitivnom plesnom atmosferom. Sve to, kako ističu, uspjeli su organizirati u prekrasnom ambijentu Zadra i povijesnih bedema, uz pomoć Turističke zajednice Grada Zadra, grada koji sve više postaje nezaobilazna destinacija za ljubitelje elektroničke glazbe, na čemu planiraju raditi i dalje organiziranjem sličnih događaja.


FOTO: LUKA JELIČIĆ