ponedjeljak, 22. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

hrvatski premijer

Plenković posjetio Dugi otok: "Sali se diče ljepotom i posebnošću"

Autor: Nikolina Lucić

22.07.2024. 12:12
Plenković posjetio Dugi otok:

Foto: Zadarska županija



Premijer Andrej Plenković u pratnji ministara posjetio je tvornicu za preradu ribe »Mardešić« u Salima. Obišao je i obnovljenu i uređenu luku Sali te Hrvatsku knjižnicu i čitaonicu Sali koju godinama predano vodi Ante Mihić. U novoj su ga luci tako dočekali mnogobrojni Saljani, predvođeni pulićima »Tovareće mužike« i članicama KUD-a »Sloga«. Uz predsjednika Vlade u Sali je stigao i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver.



Knjižnica za povijest


Nakon što je prošetao novom saljskom đigom, koja već mjesecima prima putnike i brodove, Plenković je produžio prema novouređenoj saljskoj čitaonici.




U uvodnom je govoru Ante Mihić, voditelj knjižnice tako kazao kako je Plenković prvi premijer koji je posjetio Sali, a Ministarstvo kulture prepoznalo značaj male saljske knjižnice – mosta između Sali i ostatka svijeta.


– Saljska je čitaonica duplo veća, punija knjigama nego ikada ranije i spremna primiti čitatelje željne znanja, ali i sve ljubitelje knjiga i pisane riječi. Saljska je knjižnica oduvijek bila naša veza sa znanjem, znanošću i svijetom. U svom će novom ruhu takvom i zauvijek ostati, kazao nam je Mihić.


Zoran Morović, načelnik općine Sali, također je pozdravio okupljene te je kazao kako je saljska knjižnica, proširena i uređena i poznata dalje i od Dugog otoka.


– Zbog ulaska u NP Kornati omiljena smo destinacija među nautičarima. Izgradnjom lukobrana naš je porat tako siguran cijele godine, a naše ljepote još pristupačnije. Zajedno moramo omogućiti daljnji razvoj općine, primarno dovođenjem vode s kopna jer u tijeku je izrada projektne dokumentacije za prijavu na EU sredstva. Nikada se više nije ulagalo u našu općinu, a nadamo se da će tako i ostati u godinama pred nama, naglasio je Morović.



Brojno izaslanstvo Zadarske županije predvođeno županom Božidarom Longinom pridružilo se premijerovu obilasku mjesta. Tim je povodom župan Longin također naglasio kako je Dugi otok jedan od najljepših otoka naše regije.


Lučka infrastruktura


– Dvije se godine gradila i obnavljala điga koja danas stoji na ponos svih nas. Reprezentativan je to ulaz u otočja zadarske županije i Dugi otok. Naših 150 bisera gledamo s posebnom pozornošću jer život na otocima znatno je teži. Stoga je kvalitetna i pouzdana lučka infrastruktura nužda da se život otočanima barem malo olakša. Dogradnja je učinjena prvenstveno radi lokalnog stanovništva, ali i sve većeg broja gostiju koji na otok pristižu, napomenuo je Longin.


– ŽLU je na vrijeme imala spremnu dokumentaciju i plan za ovaj strateški projekt vrijedan više od 12 milijuna eura. Izgradnjom nove operativne obale, lukobrana i zaobalne površine, pristajanje brodova je sigurnije, a kapaciteti veći. Radovi nisu bili niti kratki niti jednostavni, zato hvala Saljanima na strpljenju. Nema otoka koji nije dobio novu, ali prvenstveno sigurnu luku, podsjetio je župan Longin.


Premijer Andrej Plenković na kraju je rezimirao da Sali oduvijek krasi neobična kultura života.


– U renesansi smo hrvatske obale koja je dotakla i ovaj otok. Važnost lukobrana od strateškog je značaja za ovu zajednicu koja sada živi kvalitetnije. Dodatnih 150 metara uređene rive također je važna za malo mjesto kao Sali, koje se diči ljepotom i posebnošću. Radi se i gradi, ulagali smo u otočke ceste, komunalnu infrastrukturu i društvene domove. Akcent smo stavili na one koji žive teže, na otocima. Restauracija oltara crkve sv. Marije također nije prošla nezamijećeno, kao niti fantastične otočke turističke brojke. Telašćica je prvi park nagrađen srebrnom medaljom zelene tradicije i održivog razvoja. Grpašćak, kao najviši vrh otoka s dva je milijuna eura ulaganja tako dobio nov sjaj, istaknuo je premijer, dodavši kako su Saljani odavno prepoznali glavni problem naše države – starenje i depopulaciju. Sali nema druge, nego naprijed.


Projekt za vodovod


– Obitelji zato s osam tisuća eura po djetetu potičete na rađanje, što se vidi u vrtiću, koji treba proširenje jasličkih kapaciteta i porastu broja učenika u OŠ Petra Lorinija. Iz knjižnice mladima šaljete bezvremensku poruku o otkrivanju svijeta, eruditski u maniri renesansnih velikana. Od 1905. godine, tako je, osim knjižnice, važna i prerada ribe, kazao je Plenković.


Dotaknuo se i najvažnijeg komunalnog projekta kojeg Dugootočani desetljećima iščekuju.


– Voda je najvažnija za svaki otok, na nju čekate desetljećima. Problem je to koji se pojavljuje i u zadarskom zaleđu. Država sa 100 tisuća eura sufinancira vodonosca, no danas, kada se ulaže su infrastrukturu, ona vodno-komunalna ne smije izostati. Projekt za vodovod do Dugog otoka je u tijeku, a ona bi do Dugog otoka trebala stići za četiri godine, što će svi uključeni u projekt nastojati ispuniti, zaključio je Plenković.