ponedjeljak, 22. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

DEVASTACIJA ZAŠTIĆENOG PODRUČJA

EKOCID U TIJEKU Dok se čeka nalaz DIRH-a, uništava se i stabla i vodu

Autor: Nikolina Lucić

22.07.2024. 08:29
EKOCID U TIJEKU Dok se čeka nalaz DIRH-a, uništava se i stabla i vodu

Foto: Luka Jeličić



Nastavlja se devastacija zaštićenog bisera prirode na samoj granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom. Nakon što je prije desetak dana tvrtka investitor Pipra d.o.o. započela radove na izgradnji male hidroelektrane u zaštićenom području vrela rijeke Une, mještani i institucije digli su ne na noge.




Investitor, naime, ima važeće dozvole za gradnju, no ne i studiju procjene utjecaja na okoliš koja je najvažniji preduvjet za bilo kakve zahvate u zaštićenoj prirodi.


Žedni mještani


Mještani okolnih sela prošlog su tjedna prosvjedovali jer im se zbog radova zamutila rijeka Una iz koje se napajaju vodom, a na terenu je bila i policija.


U cijeli se slučaj uključio i Državni inspektorat čije nalaze željno iščekuju ne samo mještani, već i čuvari prirode Javne ustanove »Natura – Jadera« koja vrelom i upravlja.




Međutim, iz Inspektorata su na naš upit tko je od inspektora bio na terenu, kao i što su zaključili odgovorili tek kratko kako su nadležne inspekcije Državnog inspektorata, i to građevinska, vodopravna te inspekcija zaštite okoliša i zaštite prirode Državnog inspektorata, obavile inspekcijski očevid predmetne lokacije te da su inspekcijski postupci u tijeku.



Narušena staništa




Ravnatelj JU »Natura – Jadera«, Damir Perić nada se kako će Inspektorat zaključiti da je investitor – prekršio zakon.


– Radovi, tj. devastacija prirode još uvijek traju, investitora nitko u tome nije zaustavio, ali nadamo se da se barem radi sporijim intenzitetom.


Ono što mi želimo i ishod kojem se nadamo je taj da će Inspektorat radove proglasiti nezakonitima i dokazati kako investitor nema sve potrebne dozvole za gradnju u zaštićenom području prirode.


On tada neće samo biti zakonski kažnjen i sankcioniran, već i primoran da devastirane dijelove vrela vrati u prvobitno stanje.


Već su iščupali velik broj stabala, voda je zbog radova zamućena i narušena je stabilnost biljnih i prirodnih staništa na vrelu koje je zaštićeni hidrološki spomenik prirode, poručio je Perić koji, kao i brojni mještani sela u okolici izvora, čeka na zaključke inspekcijskih izvida.


Podsjetimo kako su stručnjaci iz JU »Natura – Jadera« već naglasili kako se bez studije procjene utjecaja na okoliš, koje bi hidroelektrana imala na biološka staništa oko vrela Une, ne može graditi na području europske ekološke mreže »Natura 2000«.