Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Wine Eno Gastro festival

PRIVLAKA U prekrasnom okruženju održan treći po redu Wine Eno Gastro festival

Autor: Portal ZL

20.07.2024. 10:39
PRIVLAKA U prekrasnom okruženju održan treći po redu Wine Eno Gastro festival

Foto: Davor Strenja/TZO Privlaka



U prekrasnom okruženju mora i brodica, u luci Stari porat u Privlaci jučer je održan treći po redu Wine Eno Gastro festival. Riječ je o manifestaciji kojom se odaje počast bogatoj vinskoj tradiciji i kulturi Privlake, čiji je prvi pisani spomen vezan upravo za vinovu lozu. Malo je poznato kako upravo Privlaka ima autohtonu sortu Privlačku bilinu koja se vraća u vinograde, a uskoro će i vina od nje na tržište.


– Projekt započet prije 10 godina, uz sve poteškoće, uspješno privodimo kraju. Dosad je posađeno oko 600 loza, proizvedena su prva vina. Bit će toga još, istaknuo je privlački načelnik Gašpar Begonja, koji je obišao štandove i isprobao brojna vina.


–  Mislim kako iznimno veliki broj posjetitelja ove godine dovoljno govori o zainteresiranosti posjetitelja za ovakav tip manifestacije, dodao je Begonja.




Tijekom ljetnog programa, u Turističkoj zajednici Općine Privlaka trude se naglasak staviti na tradiciju i izvornost. Prema riječima direktorice Ive Zorić Sarađen, ovom manifestacijom fokus stavljaju na lokalne proizvođače.


– Privlaka je mjesto koje se može pohvaliti ne samo prekrasnim pješčanim plažama i slikovitim zalascima sunca, već i bogatom vinskom tradicijom koja seže daleko u prošlost. Festival okuplja lokalne vinare koji su posjetiteljima pružili jedinstvenu priliku uživanja u raznolikosti i  kvaliteti vina koja se proizvode na području naše županije. Fokus stavljamo na očuvanje tradicije ali i promociju naših lokalnih proizvođača, naglasila je Zorić Sarađen.


Organizaciji manifestacije doprinijela je Antonela Glavić, magistra agronomije i voditeljica u komunalnom poduzeću Artić koja navodi kako se trendovi u vinu stalno mijenjaju.


 Iz godine u godinu sve veći je interes za poznavanje vina i vinsku kulturu. Vinari naše županije ulažu puno truda u širenje i očuvanje autohtonih sorti. Trendovi u vinu se mijenjaju i uvijek imamo priliku kušati nešto novo i prepoznatljivo. Veseli me činjenica da se iz godine u godinu na festivalu pojavljuju nove vinarije a osim turista domaći ljudi prepoznaju isti i posjećuju ga, pojasnila je Glavić.


Na festivalu su svoje proizvode izložili i predstavili Vina Vinketa, Ker-Vin, Boškat vina, Vina Šarić, OPG Lonić, Vina Figurica, OPG Mate Dušević, Vina Grbić, Vina Ožaković, Vina Buljat, I&I, OPG Bačić, OPG Pucar, OPG B-TIM, OPG Eugen Novaković, OPG Vrkić, Obrt Tinka, OPG Pepefiš i OPG Zvonimir Marin.


Uz dobru kapljicu ide i dobra spiza za koju su se pobrinuli domaći meštri od kužine. U Privlaci se tako moglo uživati u brudetu, dagnjama, tuni i brojnim drugim delicijama. Za glazbenu atmosferu, pobrinula su se Četiri tenora i grupa Vista. Prije početka samog programa, na plaži uz Stari porat održana je radionica “Paint&wine” na kojoj je kist i vino spojilo osamnaest sudionika.


Događaj su zajedničkim snagama organizirali Turistička zajednica Općine Privlaka, Općina Privlaka i komunalno poduzeće Artić.


FOTO: Davor Strenja/TZO Privlaka


FOTO: Davor Strenja/TZO Privlaka