Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

TRN U OKU

U kaljskom Zarabanižu divlje odlagalište otpada: Ono što posebno zabrinjava je...

Autor: Goran Šimunov

20.07.2024. 10:17
U kaljskom Zarabanižu divlje odlagalište otpada: Ono što posebno zabrinjava je...

Foto: MORSKI.HR



Iako se već desetljećima država, županije, gradovi i općine trude rješavati pitanje gospodarenja otpadom, te u okviru toga i sanirati divlja odlagališta otpadom, poznato je kako je omiljeni »sport« Hrvata bacati razne vrste otpada u okoliš, a svaki od njih pritom ima neke svoje razloge. Jedan je građanin ovih dana s javnošću podijelio fotografije tako odbačenih raznih vrsta otpada na prostor bivšeg odlagališta otpada Zarabaniž na području zone Vela Lamjana u Kalima na otoku Ugljanu.


Bez obzira na to što su ovaj otpad na prostor Zarabaniža odložili neodgovorni pojedinci, zakon obavezuje općine i gradove da sprječavaju odbacivanje otpada na način suprotan zakonu te da uklanjaju tako odbačeni otpad. Odgovarajući na naš upit o tome što se čini u vezi ovog odloženog otpada iz općinske komunalne tvrtki Hripe d.o.o., koja među svojim uslugama ima navedeno i prikupljanje komunalnog otpada, navode kako je vlasnik odlagališta Zarabaniž Općina Kali.


– U vezi ovog odlagališta obratite se Općini, stoji u odgovoru Franka Mišlova, direktora Hripe. Za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada iz Kali Općina ima važeći ugovor s tvrtkom Čistoća Zadar.


Sanirano odlagalište




Ono što posebno zabrinjava u ružnoj priči s neovlašteno odloženim otpadom je to što Općina Kali u svojem Izvješću o provedbi Plana gospodarenja otpadom u 2023. godini među ostvarenim ciljevima navodi i kako je spriječen nastanak divljih odlagališta otpada te da su sanirane lokacije onečišćene otpadom.


U Općini podsjećaju kako se prostor bivšeg odlagališta otpada Zarabaniž za odlaganje otpada koristio od 1980-ih godina do sanacije 2010. godine. Na tom prostoru trenutačno su postavljena četiri metalna kontejnera zapremine sedam metara kubnih za odvojeno prikupljanje plastike, metala, stakla i papira.


Ambalažni karton i folija skupljaju se izdvajanjem na mjestu nastanka, tj. u tvrtkama, obrtima i trgovinama koje djeluju na području općine, a djelatnici Čistoće Zadar odvoze ih svakih dva tjedna. Općini Kali je u veljači 2021. isporučeno 900 komada plastičnih spremnika za reciklabilni otpad. Većina ovih spremnika je isporučena domaćinstvima do kraja 2021., a na području općine nije uspostavljen sustav prikupljanja otpadnog tekstila.


Sustav prikupljanja krupnog otpada uređen je tako da se odvozi jedan puta godišnje iz svakog domaćinstva, po dogovoru koncesionara i vlasnika domaćinstva. Svako kućanstvo ima pravo odvoza glomaznog otpada do dva kubika godišnje bez naknade.


Neprimjerena razglednica


U Kalima zasad nije uspostavljen rad reciklažnog dvorišta. Iz Općine navode kako su usmjereni na sređivanje imovinsko-pravnih odnosa zemljišta na predviđenoj lokaciji Zarabaniž i da problem imaju s jednom česticom zemljišta. Na Zarabanižu, u okviru Gospodarske zone Vela Lamjana, u planu je izgradnja reciklažnog dvorišta.


Po stavljanju u funkciju reciklažnog dvorišta treba provesti i analizu postojećih i potrebnih kapaciteta za postupanje s pojedinačnim vrstama otpada te prema dobivenim rezultatima analize dodatno instalirati i mobilno reciklažno dvorište.


I dok Općina mjesecima ne rješava problem neovlašteno odloženog otpada na prostoru Zarabaniža, u ovom prekrasnom mjestu traju Kualjske ribarske noći, Tunuara, tradicionalna ribarska fešta koja slavi bogatu ribarsku tradiciju i kulturnu baštinu Kali. Svake godine ova fešta okuplja mještane i posjetitelje iz svih krajeva kako bi zajedno uživali u autentičnoj hrani, glazbi i običajima koji su se generacijama prenosili. Mještani predstavljaju svoj način života, »pismu« koju brižno njeguju, gastro užitke, a sve uz prstohvat umjetnosti i glazbe.


A samo tri kilometra dalje gomile otpada nekoga čekaju da ih pokupi i zbrine…