Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Predsjednica ŽKK Zadar

Valentina Jačan: 'Ostajemo razvojni klub, ali za Premijer ligu trebaju pojačanja'

Autor: Šime Ćurko

19.07.2024. 11:27
Valentina Jačan: 'Ostajemo razvojni klub, ali za Premijer ligu trebaju pojačanja'

Foto: Mislav Klanac



U listopadu 2022. preuzela je dužnost predsjednice kluba. U ženskoj košarci je »cijeli život«. Najprije kao igračica, trenerica, potom članica Uprave, sponzor, roditelj djece sportaša… A danas radi na projektu stabilnog kluba u Premijer ženskoj ligi.


– Trebalo je vremena za sve pohvatati. Nakon dubinske analize zatečene situacije u klubu i puno razgovora s čelnicima kluba i ljudima koji dugo godina gravitiraju oko njega, neke stvari smo promijenili i unaprijedili kako bismo poslovanje kuba prilagodili novim vremenima. Neke druge, koje su bile dobre ostavili smo i danas imamo klub koji je uspješno prošao krizno razdoblje. Klub je i postojao i prije mene, postojat će i nakon mene, a najvažnije je da svatko od nas u trenutku kada to može daje pravi doprinos. Ženska košarka u našem gradu se, prema onome što nam je poznato, igra skoro 90 godina, a naš klub je najvećim dijelom baštinik te bogate tradicije i jedan od najdugovječnijih ženskih klubova u Hrvatskoj – kaže Valentina Jačan, predsjednica Ženskog košarkaškog kluba Zadar, kolektiva koji se nakon tri godine vratio u najjači domaći ligaški rang.


– Ostvarili smo rezultatski cilj, i to na sjajan način. Djevojke su pobijedile sve ligaške utakmice, uključujući i šest dvoboja u Ligi za prvakinje. Taj je uspjeh došao zahvaljujući odličnom radu trenerice Josipe Zanki, koja se s ekipom »zatvorila u dvoranu«. Djevojke su prihvatile taj način treniranja, a mi koji smo u logistici dali smo im punu podršku. Zadar je prošle sezone igrao odlično, ekipa se praktično prošetala do Premijer lige.


Viša razina




Ipak, Premijer liga je daleko viša razina od Prve lige.


– Toga smo svjesni i zato smo se morali pojačati. Iz Požege smo doveli Emiliju Podrug, jednu od najboljih igračica Premijer lige prošle sezone. Njeno iskustvo bit će dragocjeno ne samo kad je riječ o rezultatu nego od nje puno očekujemo i u poticaju razvoja mladih igračica koje će iz prve ruke imati od koga učiti. Vratila se Mihaela Dobrić, koja je dvije sezone bila u Šibeniku, a povratnica je i Tea Turić. Ovih dana smo potvrdili i Karlu Milković iz Gospića, koja dolazi na studij u Zadar. Upisala je studij anglistike i sociologije. Riječ je o igračici koja je bila u kadru mladih hrvatskih reprezentacija.



Ostale su i nositeljice igre iz prošle sezone.


– Iznimno nas veseli nastavak suradnje s Josipom Zovko, koja je stigla u Klub prije dvije godine kada smo odlučili napraviti određene promjene i pomogla nam je u tome. Njen primjer radne etike i discipline, kao i posvećenost razvoju mlađim igračicama i privrženost klubu ne samo da su otvorile neku novu fazu i drugim igračicama iz okruženja, već su pozicionirali i nju kao ključan čimbenik na terenu i izvan. Uz nju, veliki doprinos je dala i Antonija Božić s kojom također nastavljamo odličnu suradnju. Naglasak Kluba će ostati uvijek na ljudskim kvalitetama igračica, a onda i na njihovim košarkaškim vještinama. Svakako, imamo ekipu koja će biti konkurentna u Premijer ligi. Na studij su otišle četiri mlade igračice. Na to nismo mogli utjecati, ali to je pojava s kojim se Klub i prije morao nositi.


Zadar je dugo vremena igrao samo s domaćim igračicama, rijetko su dolazile djevojke iz drugih sredina.


– Klub je tako živio godinama. To je bilo opravdano jer je takav smjer pratio rezultat. Dovoljno je reći da je 2016. izboreno finale Prvenstva Hrvatske. Danas više nije tako. Za Premijer ligu treba kvaliteta koju, ako nemamo u vlastitim redovima, moramo potražiti negdje drugdje. Nije lako dovesti djevojčice u košarku, da ne kažem koliko je teško posložiti dobru generaciju koja bi kasnije mogla biti okosnica seniorki. I dalje ostajemo razvojni klub, što potvrđuju pozivi našim igračicama u mlade reprezentacije. Međutim, kada je to potrebno dovest ćemo pojačanja iz drugih klubova.


Novi trener


Josipa Zanki nakon dvije godine napustila je seniorsku klupu, ali ostaje u Klubu.


– Zanki je jako puno dala našem Klubu, još od kada je bila igračica. Ona je sjajna osoba i trenerica, a pomagala nam je i na svim ostalim razinama, na čemu joj zahvaljujem. Međutim, zbog obiteljskih razloga s obzirom na to da živi u Privlaci više nije mogla voditi prvu ekipu, što je razumljivo. Dobra je vijest da Zanki ostaje u Klubu te će preuzeti glavnu ulogu u Školi košarke, koja predstavlja temelje kluba.


Luka Bujas je novi trener seniorske ekipe.


– Imali smo nekoliko kandidata u igri za trenera, a odlučili smo se za Bujasa koji, premda je još mlad, ima puno košarkaškog iskustva i entuzijazma koji je u sportu potreban. Vodio je klubove u Premijer muškoj ligi, što je velika stvar. Bujasove ambicije su u skladu s onim što mi očekujemo od ekipe i zato je on naš izbor. To što do sada nije radio u ženskoj košarci ne smatram preprekom. Osim toga, on je Zadranin i kad god to bude moguće dat ćemo prednost našim igračicama i trenerima.



Kad je riječ o seniorkama, u prvom planu je ostanak u ligi, ali…


– Ne možemo se dugoročnom time zadovoljiti. Neću reći da ćemo dogodine biti prvakinje Hrvatske, ali zašto se ne boriti za više ciljeve? Recimo, plasman u doigravanje za prvakinje. U sportu ne ide ako nema ambicija. Želimo pobjeđivati jer bez toga nema razvoja igračica, a to je i preduvjet za povratak publike u dvoranu. Treba nam puna »trica« na Višnjiku jer kad je tako teško nas netko može pobijediti na domaćem terenu.


Škola košarke


Novost je da Klub ima svoju Školu košarke.


– To je bila dugogodišnja želja kluba. Moj prethodnik Branimir Peričić, koji je napravio puno za klub u 20 i više godina rada, pripremao je temelje za ono što danas imamo. Kada se on malo umorio od svega toga, mi smo nastavili i donijeli potrebnu energiju. U ljeto 2023. godine održali smo otvorene treninge za sve djevojčice u dobi od 7 do 14 godina, što se pokazalo kao pun pogodak, pa smo u jesen 2023. otvorili vlastitu Školu košarke koja danas broji preko 30 djevojčica. U prošloj sezoni smo prvi put nastupali s U-11 kategorijom na prvenstvu Dalmacije, te se rado odazivali na turnire za U-13 i U-11 kategoriju, gdje smo osvojili i prvu medalju, brončanog sjaja.


Novost je i proširenje baze izvan Zadra.


– Nadahnuti prošlom sezonom odlučili smo otvoriti podružnicu u Ninu. Veliku ulogu u tome imali su ljudi iz KK-a Privlaka, koji su nas povezali s čelnim ljudima grada Nina. Oni su prepoznali i podržali našu inicijativu otvaranja Škole košarke, te smo s ravnateljicom ninske OŠ Petra Zoranića dogovorili suradnju. Na jesen krećemo s treninzima u školskoj dvorani za djevojčice i dječake od 7 do 12 godina. trenirat će se tri puta tjedno. S najmlađim selekcijama odlično je radila Marija Mazija, trenerica koja je sinonim ženske košarke u našem gradu, njena stručnost je neupitna, kao i rezultati koje je ostvarila. Klub će iduće godine nastupiti u svim omladinski natjecateljskim kategorijama: U-11, U-13, U-15, U-17 i U-19, što je najveći pokazatelj rada i ozbiljnosti našeg kolektiva, uz sve objektivne financijske i logističke poteškoće s kojima se mi, ali i ostali klubovi vječno bore.


Posljednju medalju Zadar je s mlađim uzrastima osvojio 2018. Kadetkinje su tada osvojile treće mjesto.


– Prošle sezone za jedan koš ostali smo bez kadetske poluzavršnice, a ove sezone imat ćemo kompetitivnu juniorsku ekipu. Cilj je vratiti se na završnice prvenstva Hrvatske, onako kako je to Zadar godinama uspješno radio i osvajao medalje. Sve radimo u tom smjeru i ne bojim se za našu budućnost. Doći će vrijeme kada ćemo ponovno s mladim biti među najboljima u državi…