Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

GORDIJSKI ČVOR

RADETA: Problem oko proračuna napravio je HDZ, neka ga rješavaju

Autor: Goran Šimunov

18.07.2024. 12:32
RADETA: Problem oko proračuna napravio je HDZ, neka ga rješavaju

Foto: LUKA JELIČIĆ



Ni nakon odluke Visokog upravnog suda koji je proglasio nezakonitim proračun Grada Zadra za 2024. godinu, zbog čega Gradsko vijeće ima samo 45 dana da donese zakoniti proračun ili se ide na prijevremene izbore, HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić ne može računati kako će njegov prijedlog proračuna dobiti podršku triju oporbenih klubova vijećnika.




Najbliži davanju podrške gradonačelnikovu prijedloga proračuna je Klub nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića koji nam je najavio kako njihova podrška ovisi o tome da izvršna vlast ispuni uvjet čistih izvora financiranja za amandmane ovog kluba vijećnika koje će predložiti na sjednici Vijeća.


Prostorni plan


– Čisti izvori financiranja naših amandmana izbjegli bi da se ne dogodi da opet bude nešto nezakonito. Kad ti amandmani budu izglasani, ne mogu se više ispravljati. Amandmani će ponovo biti u iznosima koji garantiraju da se izmjene Prostornog plana što prije donesu. Ovi amandmani tada neće moći biti obrisani dekretom gradonačelnika iz proračuna, kaže Meštrović koji misli kako je gradonačelnik već odlučio da uoči najavljene sjednice Vijeća neće zvati na razgovor predstavnike klubova vijećnika na temu oporbenih amandmana kako bi ih se ugradilo u proračun s osiguranim izvorom financiranja.


– Proračun će vjerojatno proći, a ako ne prođe, pada Gradsko vijeće te se ide na prijevremene izbore što ne treba ni nama vijećnicima ni građanima. Mi ostajemo pri svom stavu da nam je novac za amandmane jamstvo za donošenje izmjena Prostornog plana, s obzirom na to kako je očita namjera gradonačelnika i HDZ-a da se izmjene Prostornog plana ne donesu u ovom sazivu Gradskog vijeća u kojem nemaju većinu. Naš klub vijećnika traži da se u Planu inzistira na puno više zelenila po pojedinoj lokaciji u odnosu na udio zelenila koji određuju vladajući.


Prebacivanje loptice




Za novi saziv Gradskog vijeća je pripremljeno odobravanje planova uređenja osam zgradurina, mastodonata na najljepšim lokacijama u gradu. Gradi ih krupni kapital, a radi se o stanovima koji se grade za naše bogataše i za strance, a ne za naš domaći svijet koji ih neće moći kupiti, ističe ovaj oporbeni vijećnik i dodaje kako se svjesno tjera naše građane izvan granica grada koji će postati grad za podobne i bogate.


Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Daniel Radeta rekao je, pak, kako je Visoki upravni sud samo potvrdio ono što su govorili još na samoj sjednici na kojoj je izglasan proračun za 2024. godinu, a to je – da je HDZ izglasovao nezakoniti proračun.




– Ovo je problem koji je napravio HDZ i na njima je da to isprave i rješavaju. Mi smo bili protiv tog proračuna, zbog toga što je bio nezakonit i ponovo ćemo biti protiv njega. Ne vidim našu odgovornost oko neizglasavanja proračuna. Nema nikakvog razloga zbog kojeg bismo podržali taj proračun, budući da ga je predložio HDZ. Da je bilo hrabrosti s njihove strane, onda su trebali povući proračun i izaći na prijevremene izbore, kako demokracija i funkcionira. Ne smijemo ovdje miješati stvari vezane za proračun, za izbore za Gradsko vijeće i za Prostorni plan. Kada nemaš većinu i proračun, kada si gradonačelnik bez proračuna, ideš na izbore. Sve drugo je utopija, poručuje Radeta i ističe kako je suludo očekivati da će netko iz posve drugog političkog spektra podržati prijedlog proračuna.


– Mi smo dijametralno suprotna strana od HDZ-a i nikad neće imati našu podršku, napominje.


– Ne vidim u kojoj opciji bi bilo tko od vijećnika SDP-a ikad podržao HDZ-ov proračun. U prosincu 2022. je oporba izglasala proračun u kojem su bili svi amandmani oporbe, a protiv tog proračuna je bio HDZ. Kasnije smo mi legalizirali taj proračun, budući da se radilo o našem proračunu, kaže ovaj SDP-ovac i dodaje kako je bilo tužno mjesecima gledati cviljenje i naricanje gradonačelnika Dukića i njegovih ljudi i prebacivanje odgovornosti na oporbu koja apsolutno nije kriva za situaciju blokade Grada.


– Ova situacija je toliko eskalirala da su dobili svojevrsnu poruku iz Središnjice HDZ-a, budući da ova presuda VUS-a nije napad na oporbu, već na zadarski HDZ koji je očito poprilično nestabilan, nesposoban i nije u stanju provoditi politike ni odluke, naglašava Radeta koji je rekao kako će inzistirati, s obzirom na to da se gotovo ušlo u kolovoz, da se čim prije otvore razgovori za proračun za 2025.


Tko su krokodili?


Odluku Visokog upravnog suda pozdravio je i predsjednik Kluba vijećnika Akcije mladih Ante Rubeša koji je kazao kako će sada na Vijeću njihovi vijećnici ponovo dobiti priliku amandmanima oplemeniti HDZ-ov proračun i preusmjeriti sredstva koja u proračun uplaćuju građani Zadra, a izvršna vlast ga troši na sebe i na svoje poslušnike.


– Mi se nadamo da će se razum koji se pokazao na prošloj sjednici Vijeća pokazati i na sljedećoj na kojoj će se odlučivati i o našim amandmanima na proračun za 2024. Nadamo se da su i ostali vijećnički klubovi shvatili da se s HDZ-om nema što pregovarati, već im je jedini interes manipulacija građanima. Vjerujemo da će svi amandmani koji su za interese građana biti izglasani i da će većina u Vijeću pokazati da su im u prvom planu građani, a ne neke osobne borbe, poručuje Rubeša i naglašava kako je cilj da se pokuša natjerati HDZ na zakonito ponašanje, tako da donese izmjene Prostornog plana koje su već odavno trebale doći na sjednicu Gradskog vijeća.


– Svjesni smo kako je cilj gradonačelnika i HDZ-a da se izmjene Prostornog plana ne donesu u mandatu ovog Gradskog vijeća. To je bitka svih bitaka. U javnom prostoru cvile svi koji su navezani na gradski proračun, a ja ih nazivam krokodilima. Nemaju nikakve programe, već izvršavaju programe kako bi dobili sredstva od Grada što je jako žalosno. To je razlog zbog čega u Zadru nema razvijene kulture ni sporta, budući da je Grad novcem koji za to izdvaja doslovno umrtvio želju za razvojem. Od proračuna građani nemaju neke koristi, nije razvojan. S druge strane, Prostorni plan je najbitniji dokument koji donosimo mi vijećnici, budući da definira kako će naš grad izgledati u budućnosti, hoćemo li sačuvati ovaj Bogom dani prostor za buduće generacije, odnosno da zaustavimo devastaciju grada koja se po postojećem Prostornom planu događa, ističe vijećnik AM-a.