Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Sud Europske unije

Europska komisija nije bila dovoljno transparentna pri nabavi cjepiva

Autor: Hina

17.07.2024. 15:09
Europska komisija nije bila dovoljno transparentna pri nabavi cjepiva

Foto: Mateo Levak/NL



Sud Europske unije u srijedu je presudio da Europska komisija (EK) nije bila dovoljno transparentna oko nabavke cjepiva protiv covida-19, prenosi agencija dpa.


Europarlamentarci i građani, pozivajući se na zakone o slobodi informacija, zatražili su od Komisije da objavi ugovore o nabavci cjepiva, no izvršno tijelo EU-a objavilo je samo cenzuriranu verziju, zbog čega je pokrenut proces na sudu.


Presuda suda u Luksemburgu udarac je za predsjednicu EK-a Ursulu von der Leyen čije je djelovanje tijekom nabavke cjepiva pod okom javnosti, posebice zbog odbijanja Komisije da objavi poruke koje je razmijenila sa šefom Pfizera Albertom Bourlom.




Politico je krajem prošle godine izvijestio da je najmanje 215 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 za europske građane uništeno, što je porezne obveznike koštalo najmanje četiri milijarde eura. Taj medij upozorava kako je ta cifra vjerojatno podcijenjena.


Politico piše da je EU od početka pandemije krajem 2020. naručila oko 1,5 milijardi doza cjepiva, oko tri za svakog europskog građanina.


Financial Times u kolovozu 2021. izvijestio je pak da je Pfizer uslijed pandemije povisio cijenu svog cjepiva za četvrtinu.


Von der Leyen u četvrtak treba osvojiti podršku većine zastupnika unutar Europskog parlamenta kako bi ostala na čelu Europske komisije nakon isteka aktualnog mandata kasnije u godini.


Opći sud EU-a u srijedu je presudio, u dva odvojena slučaja koji nisu izravno povezani s dopisivanjem predsjednice EK-a i čelnika Pfizera, da Komisija nije pružila adekvatan razlog za cenzuru dijelova ugovora.


Primjerice, ‘zacrnjeni’ su dijelovi ugovora koji se tiču odšteta farmaceutskih tvrtki u slučaju neispravnosti cjepiva. Komisija sad ima dva mjeseca i deset dana da se žali na odluku.