Zbog visokih temperatura psi i mačke češće dolaze u ambulantu uslijed problema s hipertermijom, poremećaja rada kardiovaskularnog sustava, dehidracijom, te otežanim radom respiratornih organa.


Genter upozorava da su životinje ovih dana jednako ugrožene kao i ljudi, stoga treba paziti na moguće simptome pregrijavanja kućnih ljubimaca.




Kod životinja se pojavljuju simptomi ubrzanog i plitkog disanja, pojačanog i pjenastog slinjenja, hroptanja, mučnina i proljev, slabost i gubitak svijesti. Svako pregrijavanje organizma je urgentno i po život opasno stanje koje iziskuje intenzivnu njegu.


Na pitanje koje pasmine teže podnose vrućine, veterinar kaže da su to one s dugom dlakom no, najveći je rizik za kućne ljubimce njihovo opće stanje. Šansa za pregrijavanje najveća je kod pretilih životinja i onih koje pate od srčanih bolesti.


Šišanje pasa olakšava podnošenje visokih temperatura, ističe Genter, ali pri tome treba biti oprezan jer ono povećava rizik od štetnog utjecaja sunčevog zračenja na kožu.


Vlasnicima kućnih ljubimaca savjetuje da im prije svega u svakom trenutku osiguraju dostupnu posuda s vodom jer pri visokim temperaturama psi i mačke bez vode mogu preživjeti svega nekoliko sati.


Način prehrane također im može olakšati vruće dane, stoga pse i mačke treba hraniti manjim, ali češćim obrocima i lakše probavljivom hranom.


Svakako im je potrebno osigurati hlad, prostorije češće provjetravati i ne pretjerivati s hlađenjem klima uređajima.


Izlazak u šetnje preporuča se u rano jutro i kasnu večer, a pritom ih nije preporučljivo poticati na igru i druge aktivnosti, napominje Genter.