Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

CIJENA VISOKA?

Pogledajte kolika je cijena lubenice na zadarskoj pijaci: 'Za prosječnog čovika je to puno...'

Autor: Antonia Vodan

17.07.2024. 08:27
Pogledajte kolika je cijena lubenice na zadarskoj pijaci: 'Za prosječnog čovika je to puno...'

Foto: ARIF SITNICA



Teško je zamisliti srpanj i kolovoz bez mnogima omiljenog osvježenja – lubenice. Sjediti u hladu i sladiti se voćnim sokom koji kapa niz bradu, dok se treba obraniti od napada muha i osa, jedna je od najupečatljivijih slika ljeta. Međutim, slatki četruni mogli bi ove godine ostaviti gorak okus u ustima, budući da neki smatraju da za popularno voće treba pošteno posegnuti u džep.




Trenutno kilogram lubenice na pijaci na Poluotoku stoji jedan euro. Cijena je fiksna, ista na svim štandovima, bilo da se radi o ravnokotarskim lubenicama ili onima koje su pristigle iz nekih drugih dijelova županije.


Nema kupaca


– Kilogram lubenice je jedan euro. Nabavljam ih iz Briševa. Baš da je nešto traženo, a nije danas traženo ništa. Dovoljno je lubenica ove godine, ni previše ni premalo, govori Anka, dok prodavač Vice ističe kako prodaje lubenice koje je sam uzgoijo.


– Lubenice su sa moje njive u Bibinjan. Sinoć su brane. Kilo je jedan euro. One crne su jedan i po. Ja uberen po desetak komada pa se proda. Lipo su rodile, zadovoljan san, kaže Vice, a svoje lubenice prodaje i gospođa koja je željela ostati anonimna.




– Jedan euro je cijena. To su moje lubenice, uzgajamo ih u Smilčiću. Dobro nam uspijevaju. Ljudi se zainteresiraju kad znaju da su domaće, ali nema baš kupaca, požalila se prodavačica.


Ipak, kupci se generalno slažu da im je cijena od jednog eura za kilogram lubenice previsoka. Pravu sreću imao je gospodin Slavko koji se osladio najboljom vrstom lubenice – onom besplatnom.




– Nisam ja morao kupovati, dobio sam od prijatelja jedno deset kila. Euro po kili nije u redu cijena, preskupo je!, ispričao je Slavko, a s njim se slaže i Marija koja ističe kako kilogram po kilogram, skupi se poprilična cifra.


– Euro možda zvuči malo, ali ako uzmeš u obzir da prosječni četrun teži oko 10 kila ili više, to je već 10 eura. Za prosječnog čovika je to puno. Ne možeš danas više ni procijeniti koji je dobar. Platiš ga preko 10 eura, a on ispadne sama voda, ne bude sladak, nema ništa mesa. Nije ni u dućanima ništa jeftiniji. Ipak mislin da su ovo prve cijene i da će se one spuštati. Prvo voće je uvik najskuplje pa onda, kad te prođe volja i splasne doživljaj, bit će oni i po 70 centi. Bilo bi dobro da su i po 50 centi, ali šta je, tu je, izjavila je Marija.


FOTO: ARIF SITNICA


Seljaku uvik malo


Ćiro, s druge strane, smatra kako je cijena prihvatljiva ako se zaista radi o proizvodu iz zadarske regije.


– S obzirom da seljak uvik misli da mu je malo, cijene su tu na granici. Puno drugih stvari su otišle gore, možda ni ne toliko čatrun. Ako je tu iz Ravnih kotara, onda neman šta reći, ali ako su uvozni, onda su preskupi. Čatrun obožavan, možda najviše od svega voća, ali kad oden gori prema Poličniku, Pridragi, Smilčiću… tamo kupin. Tu po diskontima san prova u petom misecu, ma bolja je tikva nego čatrun, doslovce. Nema tu ni slasti ni ukusa, ne vidi sunca, podijelio je Ćiro svoje mišljenje.


Što se tiče cijena lubenica u trgovačkim lancima, one su nešto niže pa se cijene kreću od 0,45 eura do 0,79 eura po kilogramu. U katalozima za spizu istaknuto je kako se radi o domaćim, hrvatskim proizvodima, no točna provenijencija lubenica uglavnom nije naznačena. Jedan trgovački lanac, ipak, nudi mogućnost praćenja porijekla proizvoda putem QR koda koji kupca upućuje na stranicu na kojoj je moguće provjeriti točnu lokaciju uzgoja (Slavonija i dolina Neretve), kao i pronaći fotografije polja na kojima su dotične lubenice navodno uzgojene. Apsolutni rekorder po skupoći jedna je franšiza ekoloških proizvoda koja ističe kako nudi lubenice iz organskog uzgoja čija je cijena 2,50 eura po kilogramu.


Ako se gledaju objave na društvenim mrežama, dolazi se do saznanja da su cijene sa zadarske pijace znatno niže od onih po kojima se prodaju lubenice u nekim drugim urbanim središtima, poput Zagreba. Moguće je tako pronaći izjave neretvanskih uzgajivača koji upozoravaju javnost na preprodavače koji prodaju lubenice i do 1,5 eura po kilogramu, dok je realna cijena značajno niža. Pojedini uzgajivači ističu kako svjedočimo velikoj prevari: navodno određeni zagrebački preprodavači slavonske lubenice kupuju na veliko po cijeni od 0,40 eura po kilogramu, a prodaju ih pod naznakom neretvanskog proizvoda po 1,50 eura za kilogram. Isto tako, proizvođači upiru prste u kumice za koje smatraju da lubenice kupuju u trgovačkim lancima pa ih prodaju po dvostruko većim cijenama na zagrebačkim tržnicama.


Gledajući situaciju na zadarskoj tržnici, ako je prodavačima vjerovati na riječ, lubenice su došle direktno s ravnokotarskih njiva. Kako ih prodaju sami proizvođači, nema zarade na preprodaji. Ili to ili su zadarski preprodavači ipak nešto manjih apetita od svojih kontinentalnih kolega.


Ćiro


DOBAR MARKETING


Što se tiče cijena lubenica u trgovačkim lancima, one su nešto niže pa se cijene kreću od 0,45 eura do 0,79 eura po kilogramu. U katalozima za spizu istaknuto je kako se radi o domaćim, hrvatskim proizvodima, no točna provenijencija lubenica uglavnom nije naznačena. Jedan trgovački lanac, ipak, nudi mogućnost praćenja porijekla proizvoda putem QR koda koji kupca upućuje na stranicu na kojoj je moguće provjeriti točnu lokaciju uzgoja (Slavonija i dolina Neretve), kao i pronaći fotografije polja na kojima su dotične lubenice navodno uzgojene.


Slavko