Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Odličan nastup

Glazbeni studio Libreto zasjao na Prokurativama

Autor: Đurđa Baljak

16.07.2024. 18:18
Glazbeni studio Libreto zasjao na Prokurativama

Foto: Libreto



Glazbeni studio Libreto nedavno je sa svoja dva zbora, Dječjim zborom Libretići te zborom Libreto Teens, nastupio na 34. festivalu »Mali Split« na čuvenim i grandioznim splitskim Prokurativama. Prvotno su se prijavili na Natječaj za novu, još neizvođenu autorsku pjesmu, s autorskom pjesmom pod nazivom »Sve je šareno«.


Glazbu i tekst za tu pjesmu potpisuje Ivana Begović, umjetnička voditeljica svih Libreto programa, uz veliku i značajnu pomoć drugog umjetničkog voditelja – Dinka Habuša. Uz to, za aranžman i snimanje pjesme bio je zadužen njihov dugogodišnji suradnik – Marin Ćuto.


Autorska pjesma »Sve je šareno« uspješno je prošla na Natječaju, pa su tako Libretići i Libreto Teensi imali priliku dijeliti pozornicu s brojnim solistima i dječjim zborovima iz čitave Hrvatske. Također, i njihova starija članica, solistica Eva Faričić, dobila je priliku nastupati na velikoj pozornici splitskih Prokurativa s pjesmom »Male radosti«, koju su za nju napisali, ni manje ni više, Jacques Houdek i Andrea Čubrić, dok je aranžman radio Mario Luketa.




– Eva je, uz plesačice iz splitskog plesnog studija »Talent studio M«, odradila zaista odličan nastup. S pozornice je bila ispraćena gromoglasnim pljeskom, podijelila je umjetnička voditeljica Ivana Begović, dodajući kako je za istoimenu pjesmu izašao i videospot koji se može pogledati na YouTube-u.


Govoreći o Libretićima i Libreto Teensima, istaknula je kako su imali dobro izrežiran i usklađen, ali isto tako vrlo dinamičan i veseo nastup s kojim su jako zadovoljni, jer, kako voli istaknuti – ništa ne prepuštaju slučaju.


– Svaka curica iz Libretića bila je obučena u ružičastu haljinicu te je nosila vjenčić na glavi, dok su na leđima imali krila. Ideja za krila je moja, ali su ih izradile marljive ruke njihovih roditelja. S druge strane, starije djevojke iz Libreto Teens-a su u rukama imale gitare, ukulele, melodiku, def te razne druge »šuškalice«.


Isto tako, na pozornici su imali i svoju plesačicu te fotografa koji je kroz svoj objektiv vrijedno hvatao svaki trenutak njihovog nastupa, ispričala nam je Begović.


Svojom cjelokupnom pojavom, od stylinga, rekvizita do određenih malih glumačkih zadataka, mali i mladi pjevači iz zadarskog Glazbenog studija Libreto nastojali su što jasnije i vjernije dočarati publici svoje pjesničke slike unutar teksta pjesme.


Na koncu su za to bili nagrađeni, ali ne samo snažnim i dugim pljeskom publike, kako ističe Begović. Naime, za autorsku pjesmu »Sve je šareno« osvojili su »Kipić sv. Duje« i »Nagradu za najbolje ispisane tekstove« od strane Stručnog žirija.


Nagradu je, uz Libretiće i Libreto Teense, preuzela autorica istoimenih stihova – umjetnička voditeljica Ivana Begović. S obzirom na veliki uspjeh na ovogodišnjem 34. izdanju festivala »Mali Split«, podijelila je više o tome kako je nastala ta pjesma.


– Pjesmu »Sve je šareno« napisala sam tijekom pandemije, ali sam je sada samo doradila te glazbeno i tekstualno prilagodila svojim pjevačima.


Budući da su se tada probe tijekom pandemije odvijale preko Zooma, zapravo sam tada pronašla neku vrstu bijega od vrlo neizvjesne i zastrašujuće stvarnosti, tako da sam kroz te stihove opisala nekakav idealizirani svijet, u kojem sve izgleda i funkcionira upravo suprotno od tadašnje situacije, priča nam Begović, dodajući kako će zbog toga ta pjesma uvijek zauzimati posebno mjesto u njezinom srcu.


Pored nje, nagradi su se najviše obradovali i sami izvođači pjesme, naravno, Libretići i Libreto Teensi, ali i obitelj umjetničke voditeljice Begović, koja je zapravo već dugi niz godina, pa i desetljeća, posvećena ni manje ni više književnosti, kazalištu, glazbi te kulturno-umjetničkom i pedagoškom radu.


– Ovu nagradu posvećujemo svojoj djeci koja nas svakodnevno inspiriraju za rad i stvaranje. Svaka dobivena nagrada nam je velika čast, ali istovremeno i putokaz za daljnje napredovanje i usavršavanje u ovom poslu, istaknula je umjetnička voditeljica Begović, zaključujući kako na ovakav način čine Zadar i Zadarsku županiju ponosnim.