Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

islam grčki

'Dani Kule' i ove godine nude bogat i raznolik program

Autor: Portal ZL

15.07.2024. 19:59
'Dani Kule' i ove godine nude bogat i raznolik program

Foto: Dani kule



Kulturna manifestacija Dani Kule ovoga se ljeta održava između 25. i 27. srpnja te će ponovno biti mjesto susreta i prilika za posjet i razgledavanje kompleksa Kule Jankovića u Islamu Grčkom. Dani Kule započinju u četvrtak (25. srpnja u 17.00) održavanjem turnira: Kralj, dama, Kula! – Šahovski turnir za mlade u Kuli Jankovića.




Turnir se organizira u partnerstvu sa zadarskim šahovskim klubom Casper, a na njemu mogu sudjelovati sve osobe mlađe od 20 godina koje se prethodno prijave kao natjecatelji.


Šahovski turnir za mlade prvi se put održao 2023. godine i pokazao se kao izvrstan programski iskorak u onome što se sve može organizirati u Kuli Jankovića kao kulturnom dobru.


Posebno je atraktivan prostor u kojem se natjecanje održava, a to je nedavno obnovljena zgrada Kotarina, koja je svojedobno zaista služila – sušenju kukuruza. A sada će provjetravati mlade mozgove i nadamo se pod vjetrom maestrala da će oni jako dobro raditi.




Turnir, kao i datum njegovog održavanja, je posveta fizičaru dr. sc. Urošu Desnici (Islam Grčki 1944. – Zagreb 2021.), prvom predsjedniku udruge organizatora i posljednjem velikom graditelju i obnovitelju kulturnog kompleksa Kule Jankovića, a koji se je u mladosti uspješno bavio šahom i bio juniorski prvak Jugoslavije.


Nove publikacije


Program u petak, 26. srpnja počinje u 20 sati. Večer je rezervirana za predstavljanje novih publikacija, a započinje promocijom knjige Uroš Desnica: Djela iz 2022. koju je priredio i za koju je uvodnu studiju napisao mr. Milorad Savić. Pravnik i političar Uroš Desnica (Obrovac 1874. – Split 1941.), osoba je bogate biografije, koja je ostavila značajan trag u povijesti Zadra i Sjeverne Dalmacije prve polovice 20. stoljeća.




Knjigu u ime izdavača Srpskog kulturnog društva Prosvjeta predstavlja Čedomir Višnjić, a o njoj će govoriti i priređivač publikacije Milorad Savić.


U nastavku slijedi predstavljanje drugog kola Sabranih djela Vladana Desnice u izdanju Narodne biblioteke Srbije. Drugo kolo sadrži tri sveska izdana 2024. godine, a u njima se nalaze Poezija, Ljestve Jakovljeve, Koncert, Kritike i Ogledi.


Knjige će predstaviti urednik izdanja i vrstan poznavatelj Desničinog pisma dr. Vladan Bajčeta, viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost u Beogradu. Razgovor s njime vodit će Igor Šuljić.


Večer završava promocijom brošure Kula Jankovića u Islamu Grčkom – Etnološka zbirka iz pera magistre etnologije i antropologije Vanese Sikore, a u izdanju Društva za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, 2024.


Zaštita prirode


Tom publikacijom dopunjujemo izložbu etnološke zbirke koju je kao prvu samostalnu izložbenu cjelinu u Kuli još davnih pedesetih godina 20. stoljeća postavio književnik Vladan Desnica.


Posljednji dan manifestacije subota, 27. srpnja posvećen je pticama. U 20 sati započinje predavanje pod nazivom Ptice Ravnih kotara, koje je pripremila Kristina Krapić iz Natura Jadere, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije.


Nastavak je to promotivno-edukativne djelatnosti te ustanove posvećene zaštiti prirode, a tematski se nadostavlja na njihove atraktivne publikacije Muljatorice: Ptice muljevitih područja Zadarske županije i Šašavice: Životinje u šašu Morane Bačić te Vodič za promatranje ptica Gordana Lukača. Temu će izložiti Anita Babić.


Nakon predavanja otvora se izložba skulptura Ptice akademske kiparice dr. sc. Ksenije Škarić. Izložbu predstavlja dr. sc. Dunja Desnica Franković.


Dodatna ponuda


Večer završava predstavom Aristofanove Ptice u izvedbi Antičke dramske grupe Klasične gimnazije u Zagrebu. Antička komedija Ptice prvi je puta izvedena 414 godine prije Krista, a često se navodi kao jedan od prvih primjera utopije u svjetskoj književnosti.


Tekst je za potrebe predstave skraćen, a dramaturški ga je obradila Dubravka Matković. Kostime je osmislila Antička kostimografska grupa koju vodi Danica Franić. Tehnički podršku u realizaciji predstave u Kuli Jankovića pruža Teatro VeRRdi.


Igraju učenici Klasične gimnazije Đuro Hameršak, Leon Rilović, Lucija Lukačić, Barbara Teklić, Lora Lautar, Sunčica Bencetić, Anamaria Perčić, Josip Ćuk, Tadej Dobrić, Sofija Lalić, Marko Marić, Zvonimir Marić, Marta Hrvačić i Maja Lea Lapple.


Uz navedeni program predlažemo posjetiteljima obilazak povijesnog dijela kompleksa, uključujući atraktivne prostore Kule, Tamnice, Stare kuhinje s etnološkom zbirkom, kao i obilazak Crkvice svetog Đurđa te parka s ribnjakom i izvorima vode.


Organizator Dana Kule 2024. je Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi (www.kulajankovica.hr), a program sufinanciraju Srpsko narodno vijeće i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te Zadarska županija i Grad Benkovac.