Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

ljetni šušur

Ražanac nudi obilje gastronomskih poslastica, sportskih događaja, uz ritmove odlične glazbe

Autor: Nikolina Lucić

15.07.2024. 18:27
Ražanac nudi obilje gastronomskih poslastica, sportskih događaja, uz ritmove odlične glazbe

Foto: FILIP BRALA/TZO RAŽANAC



Ljeto u zadarskoj regiji uvijek je posebno, pa nas i ove sezone očekuje niz događanja među kojima će svatko zasigurno pronaći nešto za sebe. Svako selo i grad pomno su osmislili bogat i zanimljiv program ljetnih manifestacija, koncerata i druženja kako bi turistima, ali i domaćem stanovništvu, ponudili nezaboravnu zabavu i ugodne ljetne mjesece.




Zahvaljujući glazbenim festivalima, sportskim događajima i gastronomskim poslasticama, ljeto će svakako biti spektakularno.


Odličan je primjer Općina Ražanac u kojoj je lokalna turistička zajednica pripremila uistinu bogat program za mjesec srpanj. Sportski su rekreativci tako već imali prilike uživati u Aquathonu Ražanac i Međunarodnom plivačkom maratonu Rtina 2024.


Gastronomske su žudnje zadovoljili drugim Festivalom velebitskog škampa organiziranim s ciljem da škamp postane sinonim za ovo područje, kao što je novigradska dagnja u Novigradu, tako da i u Ražancu i Starigradu bude velebitski škamp.


»ZELENO NA PLAVO«


Dalmatinskim večerima u Ljupču i Rtini nastavili su oduševljavati zahtjevna dalmatinska nepca, a u ostatku srpnja čekaju nas dalmatinska večer u Rtini Miletićima i Festival dalmatinskih okusa »Zeleno na plavo« kroz koji će se domaćim i stranim gostima predstaviti lokalni proizvođači i njihovi proizvodi. Cilj manifestacije je povezivanje lokalne gastronomske ponude s turizmom na području općine Ražanac, a sve radi povećanja turističke ponude.


Okus Dalmacije




Dalmatinskim večerima u Ljupču i Rtini nastavili su oduševljavati zahtjevna dalmatinska nepca, a u ostatku nas mjeseca srpnja čekaju dalmatinska večer u Rtini Miletićima i Festival dalmatinskih okusa »Zeleno na plavo«.


Kroz taj će se festival domaćim i stranim gostim predstaviti lokalni proizvođači i njihovi proizvodi, a cilj manifestacije je povezivanje lokalne gastronomske ponude s turizmom na području općine Ražanac, a sve radi povećanja turističke ponude pomoću prezentacije autentičnih lokalnih proizvoda, kao što su maslinovo ulje, vino, med i ostali finalni proizvodi iz sektora poljoprivrede te valorizacija običaja karakterističnih za Ražanac kao turističke destinacije.




Vrhunac srpnja zasigurno je glazbeni festival »Derivat« – jednodnevni festival koji promiče one izvođače koji osvajaju snažnom energijom i vrhunskim nastupima kao i zanimljivim autorskim glazbenim rješenjima u sferi rock ‘n’ rolla i elektronske glazbe, a koji je ovog ljeta preseljen na novu adresu – u Ražanac.


Na izlazu mjesta Rtina Miletići, 20. srpnja u 19 sati program započinje malim prodajnim sajmom Derivat craft market, a u glazbenu noć uvodi odličan mladi beogradski bend Proto tip, sestrinsko-bratski bend grupe KOIKOI koja nas je oduševila nastupom na prošlogodišnjem Derivatu pred nastup My Baby.


Nakon njih na scenu izlazi francuski trio Foncedalle, bend koji na zanimljiv i energičan način kombinira rock i elektroniku i nesumnjivo će dodatno rasplesati i podignuti atmosferu za nastup naših dvaju hedlajnera, izvrsne veterane »Pipse« i jedan od trenutno najačih rock bendova u širem okruženju M.O.R.T.


FILIP BRALA/TZO RAŽANAC


Održivost turizma


Dugo i toplo ljeto u Ražancu nastavlja se i u kolovozu Ražanačkom alkom gdje je cilj štapom precizno pogoditi alku dok suigrač gura osobu u karijoli. Zanimljivo je da suigrač koji vozi mora to činiti bos, a brzina je ključna jer ne smije voziti presporo.


Ukoliko se dogodi da netko vozi presporo, vožnja se ponavlja kako bi sve bilo pošteno. Svaki pogodak u rupu alke donosi bodove, a to može biti od jedan do tri boda, ovisno o tome koja se rupa pogodi.


Općina Ražanac sa svojim raznovrsnim i pomno osmišljenim programom, koji obuhvaća sve aspekte zabave i rekreacije, snažno promovira lokalnu kulturu i tradiciju. Ponuda obogaćuje ljetne mjesece, ali i spaja tradiciju i suvremenost, kao i lokalne običaje i svjetske trendove.


Na taj način, osim što privlači sve veći broj posjetitelja, njeguje i valorizira svoju kulturnu i prirodnu baštinu te tako, njegujući duh Dalmacije, osigurava dugoročnu održivost turizma i gospodarski razvoj.


DERIVAT


Na izlazu mjesta Rtina Miletići, 20. srpnja u 19 sati program započinje malim prodajnim sajmom Derivat craft market, a u glazbenu noć uvodi odličan mladi beogradski bend Proto tip, sestrinsko-bratski bend grupe KOIKOI koja nas je oduševila nastupom na prošlogodišnjem Derivatu pred nastup My Baby. Nakon njih na scenu izlazi francuski trio Foncedalle, bend koji na zanimljiv i energičan način kombinira rock i elektroniku i nesumnjivo će dodatno rasplesati i podignuti atmosferu za nastup naših dvaju hedlajnera, izvrsne veterane Pipse i jedan od trenutno najačih rock bendova u širem okruženju M.O.R.T.


Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Ražanac.