“Naše snažne sigurnosne mjere funkcionirale su u svim područjima”, rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja je zahvalila sigurnosnim dužnosnicima, volonterima i hitnim službama na njihovom radu tijekom jednomjesečnog turnira koji je završio u nedjelju navečer pobjedom Španjolske nad Engleskom.


“Bili smo spremni na sve zamislive opasnosti – od islamističkog terorizma do nasilja huligana, kibernetičkih napada i opasnih letova bespilotnih letjelica – i očeličili smo se protiv svih prijetnji”, dodala je Faeser.




Prisutnost 22.000 policijskih službenika dnevno pridonijela je mirnom i besprijekornom odvijanju velike većine utakmica te opipljivom osjećaju sigurnosti, priopćilo je ministarstvo.


Strahovanja za sigurnost porasla su nakon niza napada uoči turnira, uključujući nekoliko napada na političare, kao i Islamsku državu koja je pozivala na nasilje, iako je ministarstvo opetovano reklo da nema konkretnih naznaka prijetnje.


Prisutnost policije, posebice policije za razbijanje nereda, bila je glavno sredstvo odvraćanja od bilo kakvih većih sukoba između huligana, reklo je ministarstvo. Više od 100 huligana spriječeno je da uđe u Njemačku u sklopu fleksibilnih mjera granične kontrole koje su ukupno rezultirale s 1112 uhićenja, dodaje se.


Tijekom turnira, koji je privukao oko šest milijuna ljudi u navijačke zone za gledanje utakmica na otvorenom, policija je zabilježila otprilike 2340 povezanih kaznenih djela, od čega 700 tjelesnih ozljeda.


Kibernetički napadi, koji su izazivali zabrinutost zbog sudjelovanja Ukrajine, nisu igrali ozbiljnu ulogu, dok su ekstremistički slogani i povici izolirani incidenti, a broj politički motiviranih zločina bio je na niskoj razini.