Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

tajni agenti

Gruzijska predsjednica podnijela tužbu protiv ruskog zakona

Autor: Hina

15.07.2024. 16:56
Gruzijska predsjednica podnijela tužbu protiv ruskog zakona

Foto: Reuters



Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili objavila je u ponedjeljak da je podnijela tužbu Ustavnom sudu protiv zakona koji zahtijeva od organizacija koje primaju sredstva iz inozemstva da se registriraju kao strani agenti, kojeg oporba naziva ruskim zakonom i čije je usvajanje izazvalo masovne prosvjede.


Zourabichvili je prenijela na Facebooku obraćanje svog predstavnika u parlamentu u kojem objašnjava da zakon krši klauzulu gruzijskog ustava prema kojoj se od vlade zahtijeva da poduzme sve moguće napore za pridruživanje Europskoj uniji i NATO-u.


EU je zamrznuo integraciju Gruzije u blok pošto je je parlament poništio veto Zourabichvili na sporni zakon i usvojio ga u lipnju.




Zakon zahtijeva da se organizacije koje primaju više od 20 posto donacija iz inozemstva registriraju kao strani agenti, uz stroge zahtjeve otkrivanja podataka i novčane kazne za one koji prekrše mjeru.


Gruzijski i zapadni kritičari to nazivaju drakonskom mjerom za gušenje neslaganja, inspiriranom sličnim zakonodavstvom u Rusiji. Vladajuća stranka Gruzijski san tvrdi da je ta mjera nužna za zaštitu suvereniteta Gruzije.


Zourabichvili je izabrana 2018. godine uz potporu Gruzijskog sna, ali je do neslaganja s tom strankom došlo zbog, kako kaže, nedovoljne potpore integraciji Gruzije u EU. Postala je jedan od najoštrijih kritičara zakona o stranim agentima.


Predsjednica je posljednjih tjedana uložila napore u okupljanje koalicije oporbenih stranaka kako bi se smijenio Gruzijski san na parlamentarnim izborima 26. listopada.