Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

GO GREEN

Projekt vrijedan 62 milijuna eura: HEP će u Korlatu graditi i veliku sunčanu elektranu

Autor: Goran Šimunov

15.07.2024. 16:23
Projekt vrijedan 62 milijuna eura: HEP će u Korlatu graditi i veliku sunčanu elektranu

Foto: HEP



Vlada Republike Hrvatske dala je na svojoj sjednici održanoj u četvrtak suglasnost i jamstva Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) koji planira realizirati projekt HEP Go Green, odnosno izgradnju sunčane elektrane Korlat snage 99 megavata, a financijske vrijednosti 62 milijuna eura.




Kako je ministar gospodarstva Ante Šušnjar obrazložio, sunčana elektrana Korlat financirat će se iz zaduženja Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Europske investicijske banke (EIB) u omjeru 51:49 te je izdano državno jamstvo za nastavak procedure u iznosu od 80 posto vrijednosti projekta ili 49,6 milijuna eura.


Hibridni park


– Izvođač će biti biran putem natječaja u skladu s procedurama EBRD-a. Ugovor o zajmu trebao bi biti potpisan do 26. srpnja, rekao je ministar Šušnjar.


Buduća solarna elektrana Korlat će se prostirati na 185 hektara i nalazit će se neposredno uz vjetropark Korlat koji je svečano pustio u pogon predsjednik Vlade Andrej Plenković 28. travnja 2021. Ovaj vjetropark se nalazi osam kilometara sjeverozapadno od Benkovca.




Kad sunčana elektrana počne s radom, hibridni park Korlat će po ukupnoj instaliranoj snazi elektrana koje koriste obnovljive izvore energije postati jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije u Hrvatskoj, s ukupnom snagom od gotovo 160 megavata.


Davor Kovačević/NL


Vjetropark Korlat ima snagu od 58 megavata. Postrojenje ima 18 vjetroagregata i procijenjenu godišnju proizvodnju od 170 gigavat sati. Struja iz ovog vjetroparka dovoljna je za potrebe 50 tisuća domaćinstava godišnje odnosno oko jedan posto potrošnje u Hrvatskoj.




HEP je na području Zadarske županije do sada izgradio i pustio u pogon SE Stankovci snage 2,5 MW i SE Obrovac snage 7,35 MW.


Investicijski ciklus


Ulaganja u vjetroelektrane i solarne elektrane dio su HEP-ovog investicijskog ciklusa u obnovljive izvore energije, koji je započet 2019. godine. HEP u Zadarskoj županiji u narednih nekoliko godina planira gradnju više sunčanih elektrana i vjetroelektrana ukupne snage 600 MW u što se namjerava uložiti golema sredstva.


Pri tome se radi o 11 sunčanih elektrana čija bi ukupna snaga trebala iznositi 435 MW. Uz ranije spomenutu SE Korlat, to su još SE Sukošan snage 45 MW i SE Kruševo snage 17 MW koje su u visokoj fazi pripreme za ostvarivanje projekta, a zatim slijede i SE Lišane Ostrovičke, SE Polača, SE Posedarje, SE Škabrnja, SE Galovac, SE Poličnik i SE Nin na kopnu te SE Iž na tom otoku.


Usto je predviđena i gradnja VE Lišane Ostrovičke uz istoimenu, ranije spomenutu sunčanu elektranu, a čija će snaga iznositi 224 MW. U svakom slučaju, Zadarska županija ima zelenu energetsku budućnost.


Ovo državno poduzeće planira do 2030. povećati udio obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije za 50 posto, odnosno da taj dio poraste sa šest na devet teravat sati godišnje.


Zajam banke


Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatrala je mogućnost financiranja Hrvatske elektroprivrede (HEP), dioničkog društva u vlasništvu Vlade RH. Sredstva kredita koristit će se za sufinanciranje, uz Europsku investicijsku banku (EIB), investicijskog ciklusa HEP-a, što predstavlja nastavak suradnje EBRD-a i EIB-a uspostavljene na prethodnom projektu.


Projekti za koje su obavljeni okolišni i socijalni auditi te priprema dokumentacije su 26 malih solarnih elektrana ukupne snage od blizu 500 MW, modernizaciju i proširenje elektrodistribucijske infrastrukture u dužini od više od 10.650 km te implementaciju više od 500 tisuća naprednih pametnih brojila na raznim lokacijama u zemlji. Kredit će se koristiti za financiranje izgradnje 5 solarnih elektrana ukupne snage od blizu 130 MW.