U priopćenju, koje je potpisala 21 osoba, ističu da im je posebno problematično što se konstruktom “rodne ideologije” znanstvena istraživanja koja dovode u pitanje esencijalistička i naturalistička razumijevanja roda diskreditiraju kao “ideološka”, te izražavaju zabrinutost zbog “uskrate dopusnice“ Ministarstva znanosti kojom je “dovedena u pitanje autonomija sveučilišne institucije“.


Ističu kako svjetonazorske premise pojedinih političkih opcija ne mogu i ne smiju sprječavati, cenzurirati i reducirati autonomiju znanstvenoistraživačkog djelovanja javnih znanstvenih i obrazovnih institucija te pojedinaca koji u njima rade.




Ocijenili su to osvrćući se na manipulacije pojmom “rodne ideologije” s ciljem političkog zadiranja u institucionalnu i akademsku autonomiju, koja je u Nacionalnom planu za oporavak i otpornost 2021.-2026. navedena kao jedan od glavnih preduvjeta za reformu i jačanje kapaciteta javnog znanstvenoistraživačkog sektora,


Institut za etnologiju i folkloristiku je jedna od prvih znanstvenih institucija u Republici Hrvatskoj čiji su suradnici započeli s istraživanjem povijesnih i društvenih fenomena kroz prizmu roda i izvedbi rodnih uloga u običajnoj i svakodnevnoj praksi, ističe se.


Institut ima odobrenje za kritička istraživanja, dugogodišnje znanstvenoistraživačko bavljenje rodnim temama i izbor suradnika u ta zvanja, te će rado izaći u susret nadležnom ministarstvu sa stručnom procjenom kvalitete te vrste programa i studija, poručuju iz Instituta.


Izrazili su uvjerenje da će Filozofski fakultet, nakon što se razriješe nejasnoće oko eventualnih proceduralnih propusta, u kratkom roku dobiti dopusnicu za pokretanje Rodnih studija.