Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

SASTANAK

U Ninu održan koordinacijski sastanak s turističkim zajednicama Zadarske županije

Autor: Portal ZL

15.07.2024. 14:22
U Ninu održan koordinacijski sastanak s turističkim zajednicama Zadarske županije


Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Turističkom zajednicom Zadarske županije i ove je godine organizirala redoviti koordinacijski sastanak u sklopu kojeg je direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavio dosadašnji tijek turističke sezone s naglaskom na ostvarene rezultate turističkog prometa i očekivane trendove do kraja godine, a govora je bilo i aktivnostima naplate turističke pristojbe, organizaciji Dana hrvatskog turizma te o otvorenim prijavama za Godišnje hrvatske turističke nagrade.




Promet putnika veći je nego ikada prije, ali također i problemi, kojih je na obali iz godine u godinu sve više. Od komunalnih i prometnih problema, buke i gužvi, pa do crnog iznajmljivanja, koje najviše i muči zadarske direktore turističkih zajednica.


Problem je to kojemu konkretnog rješenja još uvijek nema, jer svake je godine sve više crnih iznajmljivača. Sustavna je kontrola samo na Državnom inspektoratu, koji niti nema dovoljno djelatnika, niti pravu zakonsku podlogu za uspjeh.


Uz direktora Staničića koordinacijskom sastanku prisustvovala je i Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije te predstavnici svih turističkih zajednica gradova i općina s područja Zadarske županije.


Brojne teme i problemi




Tim je povodom Stanišić kazao kako su se dotakli aktualne turističke godine i njene špice sezone s naglaskom kako je cilj zadržati kvalitetu ponude koja mora biti usklađena s razinom cijena.


Direktor Staničić je na samom početku sastanka naglasio kako hrvatski turizam u dosadašnjem dijelu godine bilježi pozitivan rezultat s obzirom da je na razini cijele zemlje ostvareno preko devet milijuna dolazaka i 39,8 milijuna noćenja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od pet posto u dolascima i jedan posto u noćenjima.




– Rezultati turističkog prometa generalno su pozitivni i time smo zadovoljni, a na sastanki smo se dotakli i zajedničkih promotivnih i marketinških aktivnosti, kako onih iza nas, tako i onih ispred nas.


Po svemu krećemo u pripremu nove sezone. Od tema koje su od velije važnosti za lokalne zajednice, važno je naglasiti pitanje naplate turističke pristojbe i crno iznajmljivanje, kao samo neke od tema koje nas muče, istaknuo je Staničić.


Ukratko je predstavio i informacije dobivene od partnera poput Hrvatskih autocesta ili Jadrolinije, a koji prijavljuju rast prometa vozila u dosadašnjem dijelu godine, ali i samom srpnju.


– Naplata na temelju ovršnog postupka riješenje je koje raspravljamo s kolegama iz drugih institucija. Polako koračamo u samu špicu sezone, brojke se povećavaju i raste intenzitet putovanja, naročito s njemačkog i austrijskog tržišta.


Nakon rastuće predsezone, pred nama je stabilna špica i jednako dobar jesenski i zimski dio. Oko 870 tisuća turista trenutno je u Hrvatskoj. Nije nam cilj zato rušiti rekorde već pružiti kvalitetnu uslugu i turistima u destinacijama ponuditi kvalitetne sadržaje.


Prema dostupnim informacijama buking je na razini očekivanog, popunjeni su kapaciteti, no oscilacije su uvijek moguće, najčešće zbog eketra otvaranja novih smještajnih kapaciteta. U privatnom je smještaju ove godine 30 tisuća novih kreveta.


Nije to brojka za hvalu, već signal na temelju kojeg treba poduzimati korake i mjere s ciljem jednokike disperzije tereta turizma duž naše obale, naglasio je Staničić, kazavši kako je u zemlju ušlo 10 posto više vozila u odnosu na prošlu godinu. Turistička godina dosada je tako nešto bolja od lanjske.


Muke malih zajednica


Komentirajući drastične mjere kojima pribjegavaju neke mediteranske destinacije kako bi se nosile s ogromnim navalama turista, Staničić je kazao kako u Hrvatskoj za takvim ponašanjem potrebe nema.


Podsjećamo, Venecija je prije nekog vremena uvela sustav naplate ulaska u staru gradsku jezgru za jednodnevne posjetitelje, a Barcelona ukinula dozvole za rad obiteljskim iznajmljivačima.


– Uvođenje naplate ulaska u destinaciju neće smanjiti opterećenost, kao što su napravili u Veneciji. Umjesto toga, poboljšanje uvjeta boravka i kvalitete destinacije sigurno će vagu okrenuti na drugu stranu. Venecija i Barcelona primjeri su ekstremnih odluka brojnih destinacija s prekomjernim turizmom.


Hrvatska je, smatram, u pravi vrijeme donijela odgovarajuće dokumente i akte, kojima želimo kontrolirati prekomjerne turističke tokove, naglasio je Staničić.


Mihaela Kadija je pak naglasila kako je u našoj regiji do sada ostvareno preko pet milijuna noćenja i 900 tisuća dolazaka.


– Primjećujemo povećanje komercijalnog prometa za tri posto. Na sastanku smo zato komunicirali važna pitanja za male i velike zajednice. Napose pitanje rješavanja check – ina i crnog iznajmljivanja. U Zadarskoj županiji trenutno boravi oko 150 tisuća gostiju, što predstavlja malo povećanje u odnosu na prošlu godinu.


Lokalne zajednice vide konkretno stanje na terenu, tako da smo doznali kako je promet bolji. Dosadašnji trendovi turističkog prometa su u skladu s našim očekivanjima, a njegov najveći intenzitet očekujemo upravo u razdoblju koje je pred nama.


Tradicionalno imamo najviše domaćih gostiju, ali i gostiju s važnih tržišta poput Njemačke, Slovenije, Poljske, Češke i Austrije. Gledano prema vrstama smještaja, najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu, kampovima te hotelima”, istaknula je Kadija, naglasivši kako se najveći rast prometa bilježi u hotelima i kampovima.


Dodajmo kako se tijekom sastanka razgovaralo i o nelegalnom iznajmljivanju, odnosno potrebi većeg broja inspekcijskih nadzora, a raspravljalo se i o tijeku naplate turističke pristojbe, prekomjernoj izgradnji, cijenama, ali i očekivanjima do kraja godine kada su u pitanju turistički rezultati i prihodi.


Osim toga, tema sastanka su bile i otvorene prijave za godišnje hrvatske turističke nagrade koje će biti dodijeljene na Danima hrvatskog turizma (DHT), a koji će se održati 21. i 22. studenog u Opatiji.