Zelenski je poznati gaf američkog čelnika, koji je pod lupom javnosti zbog sumnji u mentalno zdravlje, komentirao na svojoj usputnoj postaji u Irskoj na povratku u Ukrajinu.


Biden je u četvrtak predstavio Zelenskija kao “predsjednika Putina” na summitu kojim je obilježena 75. obljetnica NATO-a u Washingtonu.




Odmah se ispravio rekavši: “Predsjednik Putin? On će pobijediti predsjednika Putina. Predsjednik Zelenski.


Na pitanje novinara o zabuni Zelenskij je rekao: “To je pogreška. Mislim da su Sjedinjene Države dale veliku podršku Ukrajincima. Neke pogreške možemo zaboraviti, mislim da je tako.”


Ukrajinski predsjednik održao je u subotu bilateralni sastanak s irskim premijerom Simonom Harrisom u zračnoj luci Shannon, u okrugu Clare na zapadu Irske.


Nakon što je Zelenskij sletio, održali su svoj prvi bilateralni sastanak na irskom tlu u zračnoj luci.


Čelnici su se zagrlili i rukovali nakon što je ukrajinski čelnik sišao niz stepenice iz svog državnog zrakoplova. Nazočna je bila i ukrajinska veleposlanica u Irskoj Larysa Gerasko.


Bilateralni sastanak bio je usredotočen na sukob u Ukrajini i suradnju dviju zemalja.


Prije sastanka, Zelenskij je poručio građanima Irske: “Prije svega, hvala vam puno na potpori, hvala Irskoj što je primila puno ukrajinskih izbjeglica, bili ste s nama od samog početka ruske invazije.”


Harris je rekao da je prihvatio poziv da posjeti Kijev u “narednim tjednima”.


Irski premijer također je pozvao Zelenskija u službeni posjet Irskoj i dodao da je ukrajinski predsjednik “vrlo nestrpljiv” obratiti se irskom parlamentu.


Harris je rekao da su dvojica čelnika razgovarala o mogućem bilateralnom sporazumu o razminiranju, energetici, humanitarnoj pomoći i sigurnosti hrane.


Također je izrazio punu podršku Irske naporima Ukrajine prema članstvu u EU.