Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

iza 23 sata

Zadarski policajci u izlasku zatekli 14 osoba mlađih od 16 godina

Autor: K.E.

13.07.2024. 10:29
Zadarski policajci u izlasku zatekli 14 osoba mlađih od 16 godina

Foto: Pixabay



Policijski službenici Policijske uprave zadarske, postupajući te poduzimajući aktivnosti usmjerene u cilju zaštite djece i maloljetnika od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja, kao i sprječavanja kaznenih djela i prekršaja na štetu maloljetnika, u posljednjih tjedan dana na području Zadra, Biograda, Paga i Vira su u noćnom izlasku, nakon 23 sata bez pratnje roditelja, staratelja ili druge punoljetne osobe zatekli ukupno 14 osoba mlađih od 16 godina.


Osim toga, od jednog maloljenika policija je oduzela jednu ručno spravljenu cigaretu s mješavinom duhana te jednu vrećicu s oko 0,9 grama marihuane, zbog čega je prekršajno sankcioniran iz domene Zakona o suzbijanju zlouporaba droga.


Zbog prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, policija je jučer, 11. srpnja u Biogradu u kontroli prometa zaustavila moped bez registarskih oznaka s kojim je upravljao maloljetnik prije stjecanja prava na upravljanje.




Sukladno odredbama Obiteljskog zakona, zbog zaticanja u izlasku nakon 23 sata, policija je izvijestila roditelje, a sukladno zakonskim odredbama obavijestiti će i nadležni Centar za socijalnu skrb.


Pozornost roditeljima


Članak 93. Obiteljskog zakona, u stavku 5. propisuje da su roditelji dužni i odgovorni djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Sukladno stavku 6. istog članka navedenog Zakona, noćnim izlaskom se smatra izlazak u vrijeme od 23 do 5 sati.


Kad policijski službenici zateknu osobu mlađu od 16 godina u noćnom izlasku, u vremenu od 23 do 5 sati, samu, bez pratnje roditelja ili druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenja, istu će dovesti u prostorije policije i pozvati njene roditelje.


Policija će i u narednim danima provoditi ovakve ciljane preventivno-represivne aktivnosti u cilju zaštite maloljetnih osoba te smanjenja kažnjivih radnji koje oni čine ili se čine na njihovu štetu.


Pozivamo roditelje i ostale građane da se s povjerenjem obrate policiji te eventualna saznanja o usluživanju i prodaji alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, kao i drugih nedozvoljenih radnji koje štete mladeži ili ih čine maloljetne osobe prijave policiji pozivom na 192 ili na [email protected].