Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

uspješan eksperiment

Venecija nastavlja s naplatom ulaska za turiste

Autor: Hina

12.07.2024. 12:18
Venecija nastavlja s naplatom ulaska za turiste

Foto: Pixabay



Venecija želi nastaviti naplaćivati pristojbu za turiste na jednodnevnom izletu nakon što krajem ovog tjedna završi pokusno razdoblje prvog ovakvog programa u svijetu, piše u petak njemačka agencija dpa.


Venecija namjerava uzeti u obzir potražnju te udvostručiti dosadašnju cijenu s pet na 10 eura u vrijeme osobite posjećenosti talijanskog grada na jadranskoj obali, rekao je za lokalne novine Michele Zuin, gradski vijećnik zadužen za financije.


Gotovo mjesec dana dugo pokusno razdoblje gradu je donijelo više od dva milijuna eura. Na neke dane je zabilježeno preko 25.000 turista koji su platili pristojbu.




Zuin je u tekstu za list Il Gazzettino rekao da će se od 2025. nadalje “osnovna rata” primjenjivati na jednodnevne posjetitelje u jednom dijelu godine. Međutim, tijekom “kritičnih dana”, turisti će morati plaćati maksimalnu pristojbu od 10 eura.


Grad ne planira odmah objaviti službeno izvješće nakon ove subote i nedjelje. Najprije će se evaluirati prikupljeni podaci. Tijekom pokusnog razdoblja, između 8.30 i 16 sati, naplaćivala se pristojba od pet eura. Posjetitelji su preko interneta mogli dobiti QR kod koji je služio kao dokaz plaćanja.


Procjenjuje se da oko 15 milijuna turista svake godine stigne u Veneciju, što je čini jednim od najposjećenijih gradova u svijetu. Masovni turizam znači velike prihode za gradski proračun, no također prouzrokuje značajnu štetu.