Za razliku od dosadašnjim ravničarskih etapa na ovogodišnjem “Touru” kada su vozači u prvom dijelu eape vozili laganijim tempom, u četvrtak je od starta utrke prosječna brzina premašivala 50 kilometara na sat, no opet je bilo potpuno jasno kako nikakav bijeg neće imati uspjeha.


U završnom sprintu Girmay je potvrdio kako se nalazi u životnoj formi, pravodobno je tempirao završno ubrzanje i bez problema nadmašio drugog Belgijanca Wouta Van Aerta (Visma-Lease a Bike) i trećeg Francuza Arnauda Demarea (Arkea-B&B Hotels).




Najvažniji trenutak u borbi za ukupnu pobjedu dogodio se oko 12 kilometara prije cilja kada je četvrti u ukupnom redoslijedu Slovenac Primož Roglič (Red Bull-BORA Hansgrohe) završio na tlu u padu velikog broja vozača. Njegovi momčadski kolege pokušali su ga vratiti u glavnu skupinu, ali tempo na čelu je bio previsok pa je Roglič ciljem prošao 2:27 minuta nakon svojih najvećih konkurentata i stoga izgubio dvije pozicije, odnosno skliznuo je s četvrtog na šesto mjesto i sada za svojim sunarodnjakom kasni 4:42 minuta. Dodatni razlog za zabrinutost za Rogliča mogu biti i vidljive ozljede na desnom ramenu.


Nakon 12 etapa Pogačar i dalje ima 1:06 minuta bolje vrijeme od drugog Belgijanca Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep), odnosno 1:14 minuta od trećeplasiranog branitelja naslova Danca Jonasa Vingegaarda (Visma-Lease a Bike).


Utrka traje do 21. srpnja.