Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

bilateralna suradnja

Zadarski, osječki, vukovarski i zagrebački vatrogasci potpisali sporazum s Francuzima

Autor: I. Alilović/Glas Slavonije

11.07.2024. 14:14
Zadarski, osječki, vukovarski i zagrebački vatrogasci potpisali sporazum s Francuzima

Foto: Zdenko Pušić/GLAS SLAVONIJE



Predstavnici vatrogasnih zajednica Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke i Zadarske županije potpisali su u četvrtak u Osijeku Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge “Međunarodna vatrogasna pomoć” iz Limogesa (Francuska).


Potpisivanju su nazočili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, predstavnici Veleposlanstva Francuske Republike u Republici Hrvatskoj i zamjenik predsjednika Udruge međunarodnih hitnih vatrogasnih službi Alain Choplain.


O kakvoj je suradnji riječ i kako je do nje došlo pojasnio je glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije Zoran Pakšec.




– Do ideje za ostvarivanjem suradnje došlo je prije nekoliko godina. Vatrogasci iz Osječko-baranjske županije već su surađivali s francuskim kolegama na visokoj razini, gdje smo se obučili za spašavanja u urbanim sredinama.


Moramo se pohvaliti tom ekipom, jer ona je spremna i za međunarodne misije ako to bude potrebno. Ovim potpisom samo smo stavili krunu na tu suradnju, kojom ćemo ubuduće prikupljati iskustva na intervencijama kod specifičnih požara, rekao je Pakšec.


Razmjena s državama


Predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader istaknuo je kako je kako će hrvatsko vatrogastvo porfitirati od ove suradnje stjecanjem novih iskustava, budući da Francuska kao puno veća i bogatija država ima institute i tisuće ljudi koji se bave razvojem znanja iz vatrogastva.


– Oni će ta iskustva i znanja kako bi i mi bili u trendu s najnovijim svjetskim dostignućima i znanjima, a pomagat će nam sa svojim ekipama u kriznim situacijama, kao što ćemo i mi pomagati njima.


Poznato je da smo država koja po broju stanovnika ima najveći broj kanadera koje prema potrebi šaljemo u Izrael, Tursku, Grčku, Španjolsku, Italiju, Portugal, Bosnu i Hercegovinu…


Znači, imamo razmjenu s državama u susjedstvu i šire kojima možemo pomoć, a s druge strane nemamo kompleksa da sami učimo od najboljih ono što nam je važno – rekao je Sanader, koji ocjenjuje da je stanje hrvatskog vatrogastva među najboljima na području istočne Europe.


Bilateralni sporazum


Zamjenik predsjednika Udruge međunarodnih hitnih vatrogasnih službi Alain Choplain izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja bilateralnog sporazuma kojim će se konkretizirati suradnja s hrvatskim vatrogascima, s obzirom na to da su kontakti ostvareni puno ranije.


– U kratkoročnom ćemo razdoblju razmijenjivati iskustva u području šumskih požara, jer to je ono što je najveći izazov u Hrvatskoj.


Osim toga, naši su članovi specijalizirani za djelovanje u prirodnim katastrofama kako što su potresi i poplave, pa ćemo surađivati i na tom polju. Partnerstvo uključuje i različite tipove obuke, ali i donacije i dotacije u obliku motornih vozila, rekao je Choplain.


Zamjenik župana Josip Miletić istaknuo je kako je riječ o iznimno značajnom sporazumu koji će omogućiti bolju edukaciju vatogasaca, ali i njihovu spremnost da kao i do sada odgovore svim nedaćama i izazovima.


– Osječko-baranjska županija mnogo ulaže u našu vatrogasnu zajednicu, čak i mimo onoga što joj je zakonska obveza, jer želimo da naši vatrogasci budu na visokoj razini spremnosti i opremljenosti radi sigurnosti naših građana, jer vatrogasci su uvijek prisutni kada nas zadese najveće nepogode, rekao je Miletić.