Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

AMERIČKI IZBORI

George Clooney poziva Bidena da se povuče

Autor: Portal Novi list

10.07.2024. 18:31
George Clooney poziva Bidena da se povuče

Foto: Reuters



Američki predsjednik Joe Biden pred velikim je pritiskom da odustane od kandidature za novi mandat u Bijeloj kući.


Šuškanja i neslužbene informacije polako se pretvaraju u javno pozivanje poznatih članova Demokratske stranke, kako iz političkog, tako i iz šireg javnog života.


Jedan od onih koji je odlučio javno pozvati predsjednika Bidena da odustane od utrka je i slavni američki glumac George Clooney.




On je to napravio tekstom u New York Timesu u kojem je naglasio da Bidena smatra prijateljem, objasnio je kako je ponosni član Demokratske stranke i kako je za Bidena organizirao neke od najvećih donatorskih večera.


Za Bidena kaže da je veliki predsjednik, ali i da je vidiljivo da predsjednik mora odustati od kandidature.


“Doživotni sam demokrat; Ne ispričavam se zbog toga. Ponosan sam na ono što moja stranka predstavlja i za što se zalaže. Kao dio mog sudjelovanja u demokratskom procesu i potpore mom izabranom kandidatu, vodio sam neke od najvećih prikupljanja sredstava u povijesti moje stranke.


Volim Joea Bidena.


U posljednje četiri godine dobio je mnoge bitke s kojima se suočio. Ali jedina bitka koju ne može dobiti je borba protiv vremena.


Nitko od nas ne može.


Poražavajuće je to reći, ali Joe Biden s kojim sam bio prije tri tjedna na prikupljanju sredstava nije bio Joe “veliki je…. posao” Biden iz 2010.


Nije čak bio ni Joe Biden iz 2020.


Bio je isti čovjek kojem smo svi svjedočili na raspravi. Je li bio umoran? Da. Prehlada? Može biti. Ali naši nam stranački čelnici moraju prestati govoriti da 51 milijun ljudi nije vidio ono što smo mi upravo vidjeli.


Svi smo toliko prestravljeni mogućnošću drugog Trumpovog mandata da smo odlučili ignorirati svaki znak upozorenja.


Kao demokrati, kolektivno zadržavamo dah ili stišavamo zvuk kad god vidimo predsjednika, kojeg poštujemo, kako izlazi iz Air Force One ili se vraća do mikrofona kako bi odgovorio na nenapisano pitanje.


S ovim predsjednikom nećemo pobijediti u studenom. Povrh toga, nećemo osvojiti Zastupnički dom, a izgubit ćemo i Senat. Ovo nije samo moje mišljenje; ovo je mišljenje svakog senatora i člana kongresa i guvernera s kojima sam razgovarao nasamo. Svaki pojedini, bez obzira na to što javno govori.


Većina naših članova Kongresa odlučuje čekati i vidjeti hoće li brana puknuti. Ali brana je pukla. Možemo zabiti glavu u pijesak i moliti se za čudo u studenom, ili možemo govoriti istinu.


Lako možemo predvidjeti skupinu od nekoliko jakih demokrata koji će istupiti i reći nam zašto su najkvalificiraniji za vođenje ove zemlje i preuzeti neke od duboko zabrinjavajućih trendova koje vidimo iz osvetničke turneje koju Donald Trump naziva predsjedničkom kampanja.Čujmo Wesa Moorea i Kamalu Harris i Gretchen Whitmer i Gavina Newsoma i Andyja Besheara i J. B. Pritzkera i druge.


Ovo može biti uzbudljivo vrijeme za demokraciju, kao što smo upravo vidjeli s 200-tinjak francuskih kandidata koji su se povukli i stavili svoje osobne ambicije na čekanje kako bi spasili svoju demokraciju od krajnje desnice.


Joe Biden je heroj; spasio je demokraciju 2020. Trebamo ga da to ponovi 2024″, napisao je, između ostalog, Geroge Clooney za NY Times.