Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

Pravac Meksiko

Lola Stipić prva Zadranka na Svjetskom prvenstvu nakon 21 godine!

Autor: Šime Ćurko

10.07.2024. 14:17
Lola Stipić prva Zadranka na Svjetskom prvenstvu nakon 21 godine!

Foto: Mate Komina



Nakon što su prošlog ljeta hrvatske kadetkinje (igračice do 16 godina) osvojile peto mjesto na Europskom prvenstvu u košarci (godinu ranije su bile treće), izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo do 17 godina, koje se ove godine igra u Meksiku od 13. do 21. srpnja.


Trenerica Tajana Jacović, čiji je pomoćnik Zadranin Ivan Bais, za ovu je akciju pozvala 12 igračica, među kojima je i Lola Stipić, igračica Zadra.


Jedina Zadranka koja je do sada nastupila na svjetskom prvenstvu u košarci, računajući sve uzraste, bila je Martina Gambiraža. Od 25. srpnja do 3. kolovoza 2003. u Šibeniku je održano Svjetsko prvenstvo za igračice do 20 godina.




U konkurenciji 12 ekipa Hrvatska je s tri pobjede i pet poraza završila četvrta, a članica ove selekcije bila je Gambiraža.


Riječ je o generaciji koja je godinu dana ranije bila šesta na Europskom prvenstvu do 20 godina, koje je održano u Zagrebu. U skupini je Hrvatska u Šibeniku pobijedila Češku (66:61) i Južnu Koreju (75:55), a izgubila je od Brazila (63:83), Francuske (52:81) i SAD-a (58:83) te s četvrtog mjesta izborila četvrtfinale protiv Latvije, najbolje ekipe iz druge skupine.


Protiv Latvijki Hrvatice su slavile s 55:45. Na putu do finala Hrvatsku je zaustavio Brazil (65:73), a potom i Francuska u utakmici za broncu. Gambiraža je na tom SP-u prosječno ubacivala šest koševa.


Put na ovogodišnje SP nije krenuo glatko. Naime, djevojke su za Irapuato u Meksiku trebale krenuti još 7. srpnja, te odigrati i pripremnu utakmicu s Finskom na licu mjesta, no u tome ih je zaustavio uragan Beryl, koji je pogodio SAD.


Reprezentacija je trebala preko Houstona poletjeti prema Meksiku, a let je otkazan zbog prirodne nepogode. Tako je reprezentacija na dugačak put krenula tek jučer…


FIBA je U-17 Svjetsko prvenstvo najavila člankom o 20 najvećih košarkaških nada na prvenstvu, a među njima su dvije hrvatske predstavnice: Lena Bilić i Olivia Vukoša, djevojka koja je rođena u SAD-u, a čiji je otac podrijetlom iz Crnog.