Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

Danilo Butorović

Bilićev suradnik: "Englezi će proći u finale, ali..."

Autor: Ivan Volarić

10.07.2024. 10:53
Bilićev suradnik:

Foto: Slaven Bilić i Danilo Butorović



Danilo Butorović, 40-godišnji riječki stručnjak, odradio je još jednu uspješnu sezonu u stožeru Slavena Bilića. Dugogodišnji suradnik nekadašnjeg hrvatskog izbornika na Korčuli odmara nakon naporne sezone u saudijskom prvoligašu Al Fatehu.


– Sezonu smo završli na sedmom mjestu, dakle otprilike gdje smo i očekivali. Rekao bih čak i nešto iznad toga s obzirom na veličinu kluba i ulaganja u odnosu na ostale.


Što je još bitnije, jedini smo od svih prvoligaša zaključili sezonu u financijskom plusu, a s obzirom na to da nismo uložili gotovo ništa – govori nekadašnji trener Orijenta i nižih uzrasta Rijeke, koji je s Bilićem počeo surađivati 2018. godine na klupi saudijskog Al Ittihada.




Uslijedile su epizode u engleskoj Prvoj i Premier ligi (WBA i Watford), Kini i sada ponovo – Saudijskoj Arabiji.


U tamošnjem nogometu se puno toga promijenilo u posljednjih šest godina.


– Diglo se sve zajedno i to osjetno, a sve zahvaljujući brojnim igračima i trenerima koji su u tamošnje klubove stigli iz Europe. Ulaganja su ogromna. Nogomet je, s obzirom na sve to, osjetno bolji, ali vremenski uvjet još uvijek diktiraju da to ne može ritmom biti na razini najjačih europskih liga. Kvaliteta nogometa se u svakom slučaju osjetno dignula u odnosu na razdoblje kada smo prvi put bili tu prije šest godina. Grade jako puno novih stadiona, počeli su masovno graditi klupske kampove. Počeli su prihvaćati nova znanja i sve to pokušavati implementirati u svoje klubove.


Konačan cilj je dobivanje SP-a 2034. godine?


– Tako je. Saudijci jako puno ulažu da se što više razviju do tada i da pokušaju biti što konkurentniji.


Kako vidite nogomet koji se igra na ovom EURO-u?


– Dvije su stvari zamjetne. Kod igrača, posebno onih  najvećih, primjetan je umor i zbog toga treneri pribjegavaju raznim taktičkim rješenjima. Klupska sezona je bila duga i tim najvećim igračima nedostaje svježine. Zbog toga se izbornici odlučuju za malo čvršću varijantu, igraju na sigurno jer idu na to da će prije ili kasnije doći do izražaja individualna kvaliteta. Sve je bazirano na defenzivnoj varijanti pod krilaticom: »Spriječimo protivnika da nam nešto napravi, a mi ćemo svoje već nekako riješiti.«


Radili ste na Otoku dovoljno dugo da znate koliko je tamošnja nogometna javnost kritična kada je u pitanju njihova reprezentacija?


– Englezi imaju uvijek ogromna očekivanja uoči velikih natjecanja. Oni jednostavno smatraju da moraju osvojiti Mundijal ili u ovom slučaju EURO. Takav je njihov pristup. Realno, kvalitetu imaju, e, sad zašto izgledaju tako kako izgledaju pitanje je za nekoga tko vrlo dobro poznaje stvari iznutra. Činjenica je da imaju vrhunsku igračku kvalitetu, a što se događa i kako je sve to posloženo unutra teško je dokučiti ovako izvana.


Izbornik Southgate je dugo već na meti kritika u Engleskoj, ali ima povjerenje Saveza. Ima sto utakmica na klupi, što je za izbornika puno. Znači, netko je procijenio da radi i dobre stvari. Teško mi je ulaziti dublje u neke analize jer nemamo dovoljno informacija.


Sigurno je da Southgate ima osnovni preduvjet za veliki rezultat, a  to je kvaliteta igrača. Međutim, na toj razini ima i drugih reprezentacija s vrhunskim igračima. Mora se za rezultat puno toga poklopiti na natjecanjima kao što su svjetsko ili europsko prvenstvo.


Nizozemci su godinama bili bez adekvatnih rezultata na reprezentativnoj razini?


– Nizozemci imaju možda na papiru nešto manje poznate igrače od Engleza, ali i dalje je to vrhunska kvaliteta. Igraju otvorenije, lepršavije od Engleza. Defenzivno su jako dobri, no dojam je da se malo muče prema naprijed iako imaju igrače koji mogu riješiti utakmicu svojim potezom. Osim toga, u sve ulažu puno trke pa možemo reći da se vraćaju na one postavke koje su nekada krasile nizozemsku reprezentaciju.


Kakav ishod polufinala predviđate?


– Englezi će ipak proći u finale. Imaju individualnu kvalitetu koja može biti presudna. Nizozemci igraju otvorenije, a u nekim dosadašnjim susretima su imali i malo sreće. Englezi neće propustiti kazniti ono što će im Nizozemci pružiti – rekao je Butorović.