Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

zaštita ženskih prava

Autonomna ženska kuća: ’Moliteljima oko bolnica uvesti kaznu zatvora’

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

10.07.2024. 11:13
Autonomna ženska kuća: ’Moliteljima oko bolnica uvesti kaznu zatvora’

Foto: Luka Jeličić



Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) jučer je Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu unutarnjih poslova uputila zakonske prijedloge kojima po uzoru na Španjolsku traži uvođenje zatvorske kazne za molitelje pred bolnicama gdje se obavljaju prekidi trudnoće, jer se time, tvrde, zadire u osobna prava i integritet žena, a istupi takvih skupina predstavljaju neprihvatljive napade na dostojanstvo i zakonom zajamčene odluke žena.


Drugi prijedlog odnosi se na zabranu javnog okupljanja molitelja na gradskim trgovima jer se takvom molitvom vrijeđaju osnovna ljudska prava, temeljne slobode i integritet žena.


Vjerski proizvod


– To je zapravo nasilje upakirano u ekstremistički vjerski proizvod kojemu je namjera terorizirati žene i svoj utjecaj širiti u sve sfere ženskih života, poručuje Neva Tolle, koordinatorica AŽKZ-a. Poziva državu da, sukladno europskoj pravnoj stečevini prestane tolerirati »tobožnju slobodu javnog okupljanja koje uporno gazi po teško stečenim ženskim pravima«.




– Pod krinkom molitve na javnim mjestima, izvan sakralnih objekata, zadnjih 20 mjeseci se građanke i građani ponižavaju i uznemiravaju te se od tzv. duhovnih autoriteta poziva na deprivaciju davno stečenih ženskih prava.


Svima je jasno o čemu se radi i da nema govora o poštovanju prava na slobodu izražavanja i prava na molitvu. Muzej grada Zagreba ima popriličan popis žena i djece koji su gorjeli na lomači u prošlosti kao navodne vještice, zato što nisu poštovale tzv. duhovne autoritete, muškarce, jer su bile svoje i donosile su autonomne odluke.


Svima je jasno da su klečavci na trgovima povezani s uznemiravanjem žena ispred bolnica kada ostvaruju zakonsko pravo na pobačaj, povezani su sa zloupotrebom priziva savjesti u institucionalnom smislu.


Takozvani ratnici i vitezovi u formacijama tobože mole, a zapravo vrijeđaju zdrav razum i stvaraju platformu za toleranciju nasilja i pozivaju društvo na diskriminaciju žena, ustvrdila je Tolle na jučerašnjoj konferenciji za novinare i pozvala državu da hitno prekine tu protupravnu i mizoginu praksu jer će u protivnom »i sama snositi odgovornost za posljedice koje nastanu«.


Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje iz AŽKZ-a predlažu, uznemiravanje žena pri ostvarivanju prava na dobrovoljni prekid trudnoće nametljivim, uvredljivim ili zastrašujućim ponašanjem kažnjavalo bi se kaznom zatvora od jedne do tri godine, a ista kazna snašla bi i onog tko na isti način uznemirava zdravstvene radnike te medicinsko, upravno i drugo osoblje ustanova ovlaštenih za prekid trudnoće.


Podsjećaju da je uznemiravanje žena zbog pobačaja društveni problem već godinama, a ometanja se događaju i u bolnicama, brošurama i promotivnim materijalima te na drugim javnim površinama.


Zajamčeno pravo


– Žena u demokratskom društvu europske pravne i civilizacijske stečevine ne smije biti stavljena u poziciju da se osjeća stigmatizirano i osuđeno zbog toga što želi ostvariti zakonom zajamčeno pravo.


Država mora jamčiti ženama da bez stigmatizacije i bez problema mogu živjeti svoje živote a da se ne stvaraju platforme za različite oblike nasilnog ponašanja, poručila je Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica AŽKZ-a.


Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom okupljanju, koji je usmjeren na molitelje na trgovima, u članku 3. dodaje da je sloboda govora i nastupa na javnom okupljanju ograničena »i zabranom diskriminacije na osnovi… spola, rodnog identiteta ili spolne orijentacije…« te se zabranjuje prosvjede u blizini bolnica i drugih ustanova i pružatelja zdravstvene skrbi«.


Bezbradica Jelavić poručuje kako su ovakvi prijedlozi proizašli iz razgovora koji su bili vođeni s nadležnima u pogledu drugih oblika rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, zbog čega očekuju da će njihove zakonske izmjene biti pročitane i razmotrene te da će se oformiti radne skupine koje će raspraviti sve aspekte i potrebe donošenja ovakvih zakonskih izmjena.


– Neovisno o tome tko je na vlasti, a tko je u opoziciji, radi se o temama koje nemaju veze sa svjetonazorom, imaju veze s rodno uvjetovanim nasiljem i sprečavanjem nasilja protiv žena, za postizanje svih onih ciljeva koje su na radnim sastancima s premijerom Plenkovićem bile komunicirane, zaključila je odvjetnica AŽKZ-a.