Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PROBLEMI

SASTANAK NA PAGU: Tim Hitne pomoći bez doktora medicine još puna dva tjedna

Autor: Iva Bucić

10.07.2024. 07:00
SASTANAK NA PAGU: Tim Hitne pomoći bez doktora medicine još puna dva tjedna

Foto: Ilustracija



Nakon rata priopćenjima koji je trajao od početka tjedna, u petak je gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić konačno ugostio županijskog pročelnika za zdravstvo Marka Kolegu. Iako su pregovori Grada i Županije o organizaciji provođenja djelatnosti hitne medicine u Ispostavi Pag započeli još u travnju ove godine, ispostavlja se da u timu hitne pomoći doktora medicine neće biti još puna dva tjedna.


Hitno rješavanje problema


Početkom tjedna paški gradonačelnik javno je pozvao nadležne da hitno riješe problem nedostatka adekvatne zdravstvene skrbi u gradu Pagu, a županijski pročelnik za zdravstvo odgovorio mu je svalivši krivnju za nedostatak liječnika na Grad Pag. Pročelnik je ustvrdio da rukovodeći ne čine dovoljno da poticajnim mjerama privuku i zadrže liječnike, a dodao je i da Grad Pag jedini od svih općina i gradova u županiji nije potpisao ugovor sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć o financiranju dodatnih timova liječnika na što je Fabijanić odgovorio da ugovor nisu potpisali samo zato što im iz Županije nikada nije stigao revidirani ugovor.


Isti ugovor lani uopće nije niti ispoštovan, jer je tim hitne pomoći s liječnikom dogovoren od 15. lipnja do 31. kolovoza, a zdravstvena skrb u Pagu se počela provoditi od početka srpnja i trajala je samo do 15. kolovoza. A ove godine liječnika će imati još kraće, od 23. srpnja do kraja sezone. Dogovoreno je tako prošli tjedan, na sastanku kojem je osim Kolege i Fabijanića, prisustvovala i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Ivana Šimić.




– Na sastanku održanom u petak s predstavnicima Hitne medicine i Zadarske županije dogovoreno je da će kao dodatno pojačanje timova Hitne pomoći u razdoblju od 23. srpnja 2024. do kraja sezone u ambulanti HMP Pag raditi liječnik koji će biti financiran sredstvima Hitne medicinske službe. Također, Grad Pag će osigurati topli obrok djelatnicima Hitne medicinske službe od 6. srpnja do kraja sezone, stoji u odgovoru iz paške gradske uprave.


Marko Kolega


Dom zdravlja bez vozila


Osim zbog nedostatka liječnika u timu hitne pomoći, gradonačelnik Paga prošli se tjedan požalio na to da pokazani nemar nadležnih ukazuje na to da je nekome u interesu ugasiti ne samo laboratorij nego i Dom zdravlja u Pagu. Naime, osim što je Grad Pag na sebe morao preuzeti uslugu prijevoza krvi pacijenata iz laboratorija u Pagu u Zadar ako nisu željeli da građani ostanu bez te zdravstvene usluge, maćehinski odnos Županije manifestirao se i u oduzimanju vozila Domu zdravlja Grada Paga.


– Grad Pag je prije nekoliko godina nabavio i poklonio Ispostavi Doma zdravlja Grada Paga vozilo koje im je kasnije oduzeto uz obrazloženje da je to vozilo vlasništvo Doma zdravlja Zadar. Pitamo kada će nam se vratiti novac za kupljeno vozilo, što nam obećavaju godinama, pita se gradonačelnik Fabijanić i ističe da uz to već godinama u Pagu postoji i problem sa sanitetskim vozilima.


– Tek kad je ispunjena kvota u Zadarskoj županiji, mi smo zadnji dobili vozilo. Pitamo po kojem kriteriju i tko odlučuje o tome, kazao je Fabijanić pa zaključio da je, ako je suditi prema odnosu prema Gradu Pagu, nekome u interesu da se Ispostava Doma zdravlja u Pagu ugasi.


– Ovo stanje je neodrživo i tražimo hitnu intervenciju i odgovore nadležnih institucija kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena skrb za naše građane i posjetitelje, zaključio je Fabijanić uoči sastanka sa županijskim pročelnikom za zdravstvo.


Ante Fabijanić