Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

BRAVO!

POVIJESNI USPJEH! Fantastična Donna Vekić plasirala se u polufinale Wimbledona!

Autor: Alen Plahinek

09.07.2024. 16:30
POVIJESNI USPJEH! Fantastična Donna Vekić plasirala se u polufinale Wimbledona!

Foto: REUTERS/Isabel Infantes



Prije točno 23 godine kolega Mićo Dušanović rekao je onu legendarnu: “Uživajte, gledajte, plačite, skačite…”, ali ovog puta nastavak je malo drugačiji – Donna Vekić je u polufinalu Wimbledona! Fenomenalna Osječanka preokretom u tri seta nadigrala je Novozelanđanku Lulu Sun s 5:7, 6:4 i 6:1. Ozbiljno su se grizli nokti jučer kao i tog ponedjeljka kada je Goran otišao do kraja.


20-minutni gem


Vrlo nervozno počeo je susret, a najbolje o tome svjedoči četvrti gem prvog seta koji je trajao gotovo 20 minuta, a u kojem je Donna imala tri break lopte, no Sun je iz osme prednosti na svoj servis uspjela otkloniti rani break. Do njega je došla u 11. igri prvog seta kada je Donna ozbiljno posustala, a onda je svojim servisima i došla do prednosti u setovima. Mora se ipak reći kako je Donna više sama protiv sebe izgubila taj prvi set, nego što ga je Sun svojom kvalitetom osvojila.


Puno bolje sve je nekako izgledalo u drugoj dionici, a kada je Donna napravila break za 5:3 činilo se kako je konačno sjelo sve na svoje mjesto. No, ponovno Donna vodi veliku bitku sa samom sobom te ju gubi pritom “doniravši” protivnici break i povratak u meč. Koliko je drhtala u tom gemu ruka govore čak pet duplih grešaka na servisu. Srećom, smirila se tijekom kraćeg predaha i zamjene strana Donna te vrhunski odradila desetu igru drugog seta koju je zaključila milimetarski preciznim drop-shotom (skraćenom loptom) pokazavši protivnici koliko tek sada postaje opasna.


Urganaski set




A onda u trećem setu na Terenu broj jedan uslijedio je “osječki uragan”. Kao da je nakon onog drop shota Donna rekla protivnici “sad ću ti pokazati kako ste to kod nas radi”. Ubacila u dvije brzine više i konačno pokazala pravu razliku u kvaliteti koju ima nad Novozelanđankom. Osvojila je Sun u tom trećem setu ukupno sedam poena. Donna je upravo u završnom obračunu, koji je trajao 28 minuta, pokazala svoju igru protiv Paule Badose u osmini finala.


– Sun me gurnula do samih granica mogućnosti. Imala sam osjećaj da umirem u prva dva seta, ali sam si stalno ponavljala da se nastavim boriti. Nadala sam se da će moja prilika doći. I došla je – kratko je kazala Vekić nakon meča.


Ide tako Donna u svoje prvo Grand Slam polufinale u karijeri. Treći puta u povijesti hrvatski ženski tenis ima predstavnicu u ovoj fazi nekog Grand Slama. Prije nje do tog uspjeha stigle su Iva Majoli koja je 1997. godine stigla do polufinala Roland Garrosa, a na kraju ga i osvojila te Mirjana Lučić-Baroni koja je 1999. sa 17 godina stigla do polufinala upravo Wimbledona. Ujedno ona je i posljednja Hrvatica koja je stigla do polufinala nekog Grand Slama – Australian Open 2017. godine. Prošlo je od te famozne Australije već sedam godina, a Donna sigurno ne planira stati na ovome. Donnin san ide dalje, ma pusti nek’ traje…