Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Polufinale EURO-a

Bavarska prijestolnica dat će prvog finalista Eura

Autor: Davor Petrović

09.07.2024. 08:00
Bavarska prijestolnica dat će prvog finalista Eura

Foto: Didier Deschamps/Foto REUTERS

Španjolci imaju moćan vezni red u kojem je Rodri ključna figura. S obzirom na njihovu napadačku moć, moramo biti čvrsti u obrani. Međutim, to nije dovoljno za ovako veliku utakmicu - kaže Didier Deschamps, izbornik Francuske



MÜNCHEN  Ovaj EURO do sada je ponudio dosta jakih utakmica, ali niti jedna od njih nije imala tretman večerašnjeg polufinala između Španjolske i Francuske u Münchenu. Mediji širom svijeta natječu se u biranju što maštovitijeg naziva tog sučeljavanja, s time da svi ipak jednoglasno koriste izraz »finale prije finala«. S druge strane, Luis de la Fuente, Didier Deschamps i njihovi igrači izbjegavaju takav rječnik jer znaju da im trijumf samo može donijeti nedjelju u Berlinu i još jednu podjednako važnu utakmicu.


– Čeka nas težak zadatak jer Španjolska je reprezentacija koja je do sada ostavila najbolji dojam nakon svake svoje utakmice. Oni imaju moćan vezni red u kojem je Rodri ključna figura. Španjolci su u stanju kontrolirati svaku utakmicu. S obzirom na njihovu napadačku moć, moramo biti čvrsti u obrani. Međutim, to nije dovoljno za ovako veliku utakmicu. Mi također moramo poboljšati svoju učinkovitost u napadu – kazao je Deschamps na zadnjoj konferenciji za medije uoči utakmice, gdje mu je društvo pravio Adrien Rabiot.


Francuski predstavnici medija bili su jučer bili iznimno zabrinuti zbog zdravstvenog stanja kapetana svoj reprezentacije. Naime, Kylian Mbappe sam je tražio izmjenu tijekom produžetka u četvrtfinalu protiv Portugala.




– Znali smo da će taj dio utakmice biti  malo teži za njega i zato smo ga htjeli odmoriti. Napravili smo sve što smo mogli i uvjeren sam da je Kylian spreman pružiti 100 posto svojih mogućnosti protiv Španjolske. Isto vrijedi i za ostatak momčadi – objasnio je Deschamps.


Jubilej


Inače, jučerašnji dan za njega je donio i jubilej jer je 8. srpnja 2012. godine preuzeo reprezentaciju nakon što je njegovog prethodnika Laurenta Blanca posla košao poraz od Španjolske u četvrtfinalu
kontinentalne smotre.


– Sada je naš cilj plasman u još jedan finale. Raspoloženje u momčadi je odlično i uspjeli smo se regenerirati nakon utakmice protiv Portugala. Svi smo maksimalno fokusirani na ovaj polufinale
– istaknuo je izbornik Francuske, pohvalivši usput svog golmana Mikea Maignana kojeg je označio kao »vođu čopora«.


Rabiot je, pak, napomenuo da je sretan što se vraća u momčad nakon odrađenih žutih kartona, a zatim se osvrnuo na napadačku neučinkovitost Les Bleusa.


– Mi ćemo na svakoj utakmici stvoriti prilike. Uostalom, to smo radili i ovdje. Pri tome je najmanje važno kako ćemo zabiti gol i tko će biti strijelac.  Ako smo sposobni zabiti gol više od suparnika, to moramo i napraviti. Činjenica da smo u polufinalu govori sama za sebe. Napravili smo što je trebalo da stignemo u polufinale, samouvjereni smo i znamo što nam je činiti – rekao je taj 29-godišnji veznjak.


Naravno, na isti način razmišljaju i Španjolci, s time da su njihovi argumenti ipak nešto jači, barem kada je u pitanju ovaj EURO.


– Ovo je fantastična prilika za nas. Na ovom turniru smo napravili jako dobre stvari i dogurali smo daleko. Obje momčadi su na vrhunskoj razini i sve bi mogli odlučiti mali detalji. Mi ćemo poku-
šati biti vjerni sebi, sa svim snagama koje su nas dovele do polufinala – istaknuo je De la Fuente na početku svoje konferencije za medije.


Ljepota i pragmatičnost


Sudeći prema njegovom izlaganju, Furija bi sada mogla biti nešto pragmatičnija.


– Mislim da smo momčad koju je lijepo za gledati, ali u ovoj fazi natjecanja sve se svodi na pobjedu i prolaz. Mi želimo igrati lijep nogomet, ali želimo igrati i praktičan nogomet. Ono što se analizira nakon ovakve utakmice je rezultat, najvažnija stvar je, kao i uvijek, pobjeda – dodao je De la Fuente.


Njegova momčad također je igrala produžetak u četvrtfinalu.


– Naši igrači dobro su se oporavili od te utakmice s Njemačkom. Naravno, prisutni su napetost i stres. Morat ćemo fizički prevladati određene trenutke ovog polufinala jer Francuska je jedna od fizički najmoćnijih reprezentacija na ovom turniru. Međutim, znamo kako treba igrati s njima i pokušat ćemo se nametnuti na terenu – objasnio je grube obrise svog plana izbornik Španjolske.
Zadnji dvoboj ovih reprezentacija odigran je 10. listopada 2021. u finalu Lige nacija na San Siru. Tada je Deschamps nadmudrio De la Fuenteovog prethodnika Luisa Enriquea i pobijedio (2:1).


– Ovo je nova reprezentacija s drugačijim idejama. One nisu ni bolje ni gore, samo su različite. Htjeli smo malo zaokrenuti naš stil igre i mislim da smo u tome uspjeli – zaključio je De la Fuente