S Pantovčaka je priopćeno kako će Milanović sudjelovati na sastanku koji se održava od 9. do 11. srpnja, a da će se u američkoj prijestolnici sastati i s hrvatskim iseljenicima na prijemu u veleposlanstvu.


Na skupu u Washingtonu svečanim programom u utorak obilježit će se 75. godišnjica osnutka tog saveza.




Osnivanje NATO-a pokrenuto je upravo u Washingtonu 4. travnja 1949., a Hrvatska je u njega ušla 2009. te je ove godine obilježila 15 godina članstva.


Na skupu u Washingtonu dosadašnji glavni tajnik Jens  Stoltenberg predat će tu funkciju bivšem nizozemskom premijeru Marku Rutteu.


Norvežanin je najavio da će sastanak na vrhu imati tri glavne teme – jačanje obrane i otpornosti saveza, podršku Ukrajini u obrani protiv ruske agresije, te jačanje globalnog partnerstva NATO-a s državama Indopacifika.


U sklopu skupa predviđen je redoviti sastanak članica s državama partnerima iz Azije i Pacifika – Japanom, Australijom, Južnom Korejom i Novim Zelandom, kao i s predstavnicima Europske unije, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.


U Washingtonu je već predsjednik Sabora Gordan Jandroković koji će u ponedjeljak kao govornik sudjelovati na parlamentarnom skupu NATO-a koji se održava 8. i 9. srpnja u američkom Kongresu.