Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Popularne destinacije

Je li smještaj u Zadru skup? Usporedili smo cijene s Malagom...

Autor: Nikolina Lucić

08.07.2024. 11:15
Je li smještaj u Zadru skup? Usporedili smo cijene s Malagom...

Foto: Mislav Klanac



Kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Mediteranu, Španjolska je veliki konkurent hrvatskoj turističkoj industriji. Bilo da ste ljubitelj sunca, mora i mediteranskog melosa pa za odmor odabirete jug Španjolske i Andaluziju ili vas, pak, fascinira sjever sa svojim predivnim gradovima i jedinstvenom kulturnom, Španjolska je pravi mamac za turiste.


No, niti Hrvatska ne zaostaje po popularnosti. Zato smo se odlučili usporediti cijene u dva mediteranska bisera – Zadru i Malagi i vidjeti gdje turisti mogu bolje proći i negdje uštedjeti.


Šarmantna Andaluzija


Impresivna arhitektonska djela i povijest koji su u svakom kutku Malage, već godinama turiste pozivaju da se izgube u njezinim šarmantnim ulicama i trgovima. Zahvaljujući toplini svojih ljudi i raskošnoj atmosferi, Malaga je pozicionirana kao idilično mjesto za život.




Niti Zadar nije ništa manje popularna i pitoreskna turistička destinacija. Smještena na blaženoj poziciji, jako dobro prometno povezana, rastući gradovi, ali opet s dovoljno manjih gradova i sela, gdje možete pobjeći od vreve i gužve – ova su dva grada dobri primjeri za usporedbu.


Malaga, smještena u šarmantnoj autonomnoj regiji Andaluziji, glavni je grad istoimene pokrajine. Kroz svoju povijest, Malaga je bila pod vlašću raznih civilizacija, uključujući rimsku i arapsku, iznova osmišljavajući i oblikujući svoju osobnost u svakom razdoblju.


Pixabay


Stoljećima je strateška luka i ključna vrata prema Mediteranu. U gradu se zato puno toga može vidjeti, pa smo naših dvoje putnika iz Zadra poslali put bisera Andaluzije.


Najpopularnija niskobudžetna aviokompanija – Ryanair, koja u velikom broju slučajeva nudi najviše letova iz domaćih luka, nažalost, ne povezuje Zadar i Malagu. Odlučili smo se zato za izravan let iz Zagreba koji povratno za dvoje putnika košta 82 eura.


Dodatno, naši su putnici morali potrošiti oko 300 eura za sedmodnevni najam automobila. Nadalje, što se tiče cijena hotela u Malagi, cijene su u istom ranu kao i one zadarske, s tim da smo primijetili kako cijene hotela iste kategorije manje variraju nego u Zadru.


U špici se sezone čak može i ugrabiti dobra ponuda za hotel s četiri zvjezdice ispod tisuću eura.


No, neka je prosječna cijena 1.220 eura. Smještena u južnoj Španjolskoj i na poznatoj Costa del Sol, Málaga se etablirala kao jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta u Španjolskoj.


Osim svojih zlatnih plaža i rajskih uvala, grad je poznat kao Costa del Golf, a može se pohvaliti i bogatom povijesnom baštinom. Naše smo turiste zato poslali u dva gradska muzeja Pompidou i Picassov muzej.


Zadar parira cijenama


Cijene ulaznica skuplje su nego u Zadru i ukupno će dvoje putnika koštati 42 eura. Naišli smo i na zanimljivu informaciju kako je Muzej grada Malage besplatan za žitelje Europske unije, što je svakako prilika koju se ne smije propustiti.



Što se tiče putovanja izvan grada i uživanja u njegovim čarima, nismo mogli, a da se ne odlučimo za malo hedonizma u hamamu »Al Andalus« s masažom. Iskustvo je to koje će dvoje posjetitelja platiti 120 eura. Osim toga, izlet na jednu od najpopularnijih lokacija – Caminto del Rey dvoje putnika košta 60 eura.


Na kraju, valja i posjetiti nekoliko restorana, tako da smo odlučili provjeriti koliko bi u prosjeku koštale tri večere od po tri slijeda. Cijene su slične onima u zadarskim restoranima, tako da se trošak penje na oko 200 eura, s tim da večera prosječno košta oko 65 eura.


Što se tiče Zadra, troškovi puta isti su kao i za Malagu – 82 eura za povratni let za dvije osobe i 315 eura za sedmodnevni najam automobila.


Prosječna cijena hotela s četiri zvjezdice u Zadru je nešto viša i iznosi oko 1.400 eura, s tim da u primjetne velike oscilacije između cijena hotela iste kategorije. Cijene gradskih muzeja jeftinije su nego u Malagi. Posjet dvama zadarskim muzejima dvoje će putnika tako koštati 26 eura.


Naše smo putnike poslali i na izlet u Nacionalni park Paklenicu, koji košta 22 eura, te gastronomsku turu Zadrom s degustacijama u lokalnim restoranima, što košta 180 eura. Na kraju, cijene u restoranima slične su onim španjolskim, tako da će tri večere u Zadru u prosjeku koštati oko 220 eura, malo više nego u Malagi.


Zaključak našeg malog istraživanja je da će sedmodnevni odmor u špici sezone u obje destinacije koštati nešto iznad dvije tisuće eura – točnije oko 2.050 eura u Malagi i 2.245 eura u Zadru.