Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Baština oživjela

ŽDREŠKE LAZI Održana 15. folklorna večer i obilježeno 25 godina KUD-a Sv. Luka

Autor: Vesna Benić

06.07.2024. 13:29
ŽDREŠKE LAZI Održana 15. folklorna večer i obilježeno 25 godina KUD-a Sv. Luka

Foto: VESNA BENIĆ



Domaćin KUD Sv. Luka iz Ždrelca upriličio je u centru mjesta jubilarnu 15. folklornu večer Ždreške lazi i ujedno proslavio 25 godina djelovanja. Gostujući KUD-ovi Zlatna luka iz Sukošana, Sv. Donat iz Zadra, KUU Kunjka iz Tkona i Udruga Luzor iz Preka, pjesmom i kolom predstavili su običaje i tradiciju svojih mjesta. Trg u Ždrelcu je bio je prepun posjetitelja, a sve prisutne pozdravio je načelnik Krešimir Ćosić i poželio im dobrodošlicu.


Prenose tradiciju


– Dame i gospodo i dragi gosti, pozdravljam vas u ime Općine Pašman i u svoje osobno ime. Poseban pozdrav i čestitku upućujem našem domaćinu Kultuno-umjetničkom društvu Sv. Luka koje organizira jubilarne petnaeste po redu Ždreške lazi, ali ujedno i obilježava četvrt stoljeća u očuvanju tradicije, naših običaja i naše kulture. Želim im još puno, puno uspjeha, rekao je načelnik Ćosić te dodao kako svim posjetiteljima želi da uživaju u manifestaciji.


Ova 15. folklorna večer Ždreške lazi poklopila se u ovoj godini s osnutkom Kulturno-umjetničkog društva Sv. Luka Ždrelac, a od osnutka pa do danas mnogo je mještana prošlo kroz društvo i pomoglo očuvati baštinu Ždrelca kroz pjesmu, kolo, nošnje i običaje.




Miljenka Jelenić, predsjednica KUD-a Sv. Luka, istaknula je kako su, cijeneći trud bivših članova u očuvanju baštine, nastavili i dalje sa svojim radom trudeći se tradiciju prenijeti mlađim generacijama što je ujedno i glavni cilj osnivanja KUD-a Sv. Luka.


– Slaveći sve blagdane s pismom u kolu došlo je do ideje i odluke da se osnuje KUD Sv. Luka i to točno prije dvadeset i pet godina zahvaljujući dvadesetorici zaljubljenika u svoje misto i običaje s ciljem da se otrgnu od zaborava baština i tradicija Ždrelca i prenesu mladima, kazala je Jelenić.


FOTO: VESNA BENIĆ


Na brojnim smotrama


– Od tada do danas izmijenilo se puno članova kojima smo neizmjerno zahvalni na očuvanju baštine kako bismo je i mi prenosili u budućnost. Kroz godine rada Sv. Luka sudjelovao je na raznim smotrama folklora u našoj domovini te mnogobrojnim folklornim večerima Zadarske županije. Ističemo sudjelovanje na Đakovačkim vezovima, na Smotri folklora jadranske Hrvatske, na manifestaciji Na Neretvu misečina pala u Metkoviću, na Vinkovačkim jesenima, Zadarskoj smotri, međunarodnoj Smotri folklora u Dobropoljani, Smotri folklora u Kukljici, na ugljanskoj Plavoj noći, Otočnoj besidi u Preku, nabrojila je Jelenić i istaknula kako su posebno ponosni na organizaciju svoje folklorne večeri Ždreške lazi koju su nazvali po stihovima iz pjesme »Stare lazi« (Zaresle su stare lazi, ne nosi se više brime, ovud više niko ne prolazi, jer je došlo niko drugo vrime…) pjesnikinje Marije Grmoje iz Ždrelca, a koju je za KUD Sv. Luka uglazbio zabavljač i glazbenik Milo Škara iz Ždrelca.


Centar Ždrelca bio je uistinu pun plesa i glazbe i to spoja narodne baštine kopna i otoka. Bogatstvo predivnih nošnji predstavljanje tradicije gostujućih KUD-ova uz domaći KUD Sv. Luka, nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a po reakciji publike i njihovom aplauzu moglo se vidjeti kako su ovakve manifestacije pun pogodak, koliko rado posjećene.


Pokrovitelj Ždreških lazi bila je Općina Pašman i TZO Pašman, organizatori KUD Sv. Luka, dok su brojni sponzori i donatori pomogli u realizaciji.