Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

STANKOVCI

U cestu stankovačke zone ulažu se prilična sredstva: Nije ovo jedini projekt Općine Stankovci

Autor: Antonia Vodan

04.07.2024. 12:40
U cestu stankovačke zone ulažu se prilična sredstva: Nije ovo jedini projekt Općine Stankovci

Foto: Arhiva ZL



Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić uručio je 3,63 milijuna eura iz Programa podrške gospodarskoj i društvenoj revitalizaciji Ravnih kotara, Bukovice i Neretvanske doline za projekte iz Zadarske županije. Cilj programa je poticanje razvoja gospodarskih i društvenih aktivnosti na spomenutim područjima. Novčana sredstva uložit će se u revitalizaciju sljedećih sredina: Benkovac, Obrovac, Škabrnja, Poličnik, Polača, Lišane Ostrovičke, Zemunik Donji i Stankovci.


Iz ovog programa podrške 390.000 eura dodijeljeno je Općini Stankovci kako bi se uložilo u prometnu infrastrukturu. Važnost ovog ulaganja za razvoj poduzetništva na stankovačkom području predstavio je načelnik Željko Perica.


Hala za jahte i brodove


– Radi se o izgradnji ceste u poslovnoj zoni Novi Stankovci prema parcelama gdje to još nije napravljeno, znači skupa s oborinskom vodom, rasvjetom i svime što ide uz to kako bi te terene mogli staviti u funkciju, kako bi ljudi mogli prodati te terene i kako bi mogli dobiti dozvolu. To je ulaganje u poslovnu zonu. Mi imamo jedan određeni dio terena do kojih nemamo prometnicu. Postoji interes stranaka koje bi kupile taj teren i počele nešto graditi, ali ne mogu dobiti građevinsku dozvolu jer nema prometnice. Ovo je ulaganje u proširenje poslovne zone. Konkretno, bit će nekakva serijska hala za jahte i brodove. Primorani smo napraviti ovu infrastrukturu kako bismo prodali terene. Ako nemate pristup, ne možete dobiti građevinsku dozvolu, istaknuo je Perica te dodao kako im 390.000 eura nije dovoljno da se cijeli projekt realizira, no radit će u fazama.




– Projekt košta oko 619.000 eura. Sad ide prvo potpis ugovora pa javna nabava. Kad se provede javna nabava treba vidjeti koja je realna cijena i onda se ide dalje. Realizacija bi trebala početi najesen ili početkom iduće godine. Nije ovo jedini projekt koji Općina Stankovci provodi. Preko dvadeset projekata Općina ima godišnje pa se i trenutno radi na zanimljivim i bitnim projektima, naglasio je Perica i dodao kako imaju ukupno 22 projekta koja su provodili i provode.


– Za jako puno natječaja očekujemo još rezultate. U tijeku je izgradnja trga ispred crkve u Banjevcima. Projekt koji čekamo da krene, odnosno čekamo potvrdu Fonda, odnsi se na problem odlaganja otpada odbačenog u okoliš. Imamo i mjere za klimatske promjene, tu smo proveli jedan dio, nabraja Perica te nastavlja kako su upravo potpisali ugovor za opremanje Doma kulture gdje je sto posto financiranje i preko natječaja.


Željko Perica, načelnik Općine Stankovci


Oko 20 projekata godišnje


– Završen je i projekt organizacije javne rasvjete. Čekamo dozvolu konzervatora za početak obnove Kaštela Budak. Imali smo i tri puta javnu nabavu za izgradnju nogostupa u naselju Bila Vlaka, ali nam se nitko nije javio. Digitalizacija 1 i 2 odnosi se na ulaganje u softversku opremu. Čekamo potpisivanje ugovora sa Zadarskom županijom za obnovu dječjeg igrališta. Imamo jedan natječaj gdje smo granični, još se to obrađuje. Prvi smo ispod liste pa ćemo vidjeti hoćemo li proći. To je izgradnja prometnice s rasvjetom u naselju Banjevci, kazao je Perica te dodao kako su se prijavili i za nogometno igralište na Ministarstvo turizma i sporta te još čekaju rezultate.


– Puno toga se još čeka, bilo rezultati bilo provedba, ali imamo dosta toga, oko dvadeset projekata godišnje, izjavio je Perica te dodao kako ih ovrha guši u još bržem napredovanju, no to ih ne sprječava da se opetovano javljaju na natječaje i planiraju projekte.


– Posla ima i novac je rastegnut na sve to. Sad smo pod ovrhom. Mjesečno nam skidaju jedan dio sredstava za cestu Dobra Voda – Radašinovci. Plaćamo negdje oko 2.000 eura mjesečno što nam je trenutno prihvatljivo, ali to nas malo guši. Ako bude neka drugačija odluka, morat ćemo odustati od dijela projekata. Ipak, planiramo još neke projekte: rješavamo projektnu dokumentaciju za novi vatrogasni dom, a ulagat ćemo i u vrtić, radimo proširenje, odnosno nadogradnju kako bi svoj djeci općine omogućili pohađanje vrtića, zaključio je Perica.