Nedjelja, 29. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

MOSTOV ZASTUPNIK

Ivan Matić stavlja saborski mandat u mirovanje!

Autor: Iva Bucić

18.06.2024. 16:06
Ivan Matić stavlja saborski mandat u mirovanje!

Foto: Luka Jeličić



Nešto više od mjesec dana od konstituiranja Sabora Mostov saborski zastupnik Ivan Matić odlučio je mandat privremeno staviti u mirovanje, a umjesto njega u Sabor će kao predstavnik stranke ući treći s liste, Ivica Ledenko, koji je na prošlim lokalnim izborima bio Mostov kandidat za župana u Šibensko-kninskoj županiji.


Nakon što Ledenko odradi pola mandata, Matiću će prepustiti drugu polovinu, pa se njegov povratak na Markov trg može ponovno očekivati u proljeće 2026. godine.


Podjela mandata


– Odlučili smo podijeliti mandat, s obzirom na to da nitko od nas mandat nije preferencijalno osvojio, pa ga ne može ni svojatati. Ja sam mislio u Saboru biti dvije godine, pa da me nakon toga zamijeni kolega Ledenko, ali smo se što zbog mojih, što zbog njegovih privatnih obaveza dogovorili da on odradi prvi, a ja drugi dio mandata.




Sve u svemu, nije zbogom, nego doviđenja, sažima Matić, koji je kao drugi na listi osvojio 506 preferencijalnih glasova, a Ledenko 745.


Prije nego li saborsku fotelju na dvije godine prepusti Ledenku, Matić se nada da će dobiti odgovore na pitanja o cementari u Kruševu, koja je predviđena Prostornim planom Zadarske županije. Matić budućnost toga projekta bezuspješno pokušava saznati posljednjih deset godina, a do kraja tjedna na tu bi se temu trebao sastati i s ministrom gospodarstva Antom Šušnjarom.


Prošli tjedan Matić je u Saboru potegnuo temu cementare, koju je 2003. godine u Kruševu počeo razvijati talijanski investitor. Projekt koji je u početku bio prezentiran kao omanja tvornica žbuke s najmodernijim standardima proizvodnje, do 2010. godine prerastao je u ogromnu cementaru od 28 hektara.


– Investitor ima sve dozvole, sve potrebno za početi s radovima, no ništa se ne događa već 20 godina, osim što investitor svakih pet godina produži građevinsku dozvolu, a lokalni političari svake četiri godine obećaju 200 radnih mjesta u toj tvornici, sažeo je Matić.


Projekt cementare


Dok projekt cementare visi u zraku, u međuvremenu se sve više lokalnog stanovništva orijentira na turizam, što sigurno ne bi činili da znaju da će se Kruševu jednom niknuti cementara. Javnost bi morala imati više informacija o nečemu što će promijeniti svaki aspekt života u tom prostoru, sumira Matić.


– Treba raščistiti stvar da ljudi uz rub eksploatacijskog polja ne grade kuće za odmor, nego da budu svjesni da smo se mi kao zajednica orijentirali u tešku industriju i da sva svoja ponašanja prilagode uvjetima.


Jedino gdje se ta cementara spominje je Prostorni plan Zadarske županije, gdje se navodi kao jedan od najvećih potencijalnih zagađivača toga kraja.


Lokalni političari to koriste samo kao mamac za izbore i šute 20 godina iako je isti gradonačelnik na toj poziciji od 2003. do dana današnjeg. Ja ne znam zašto se taj projekt skriva, kazao je Matić.