Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

EURO 2024

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 0:3 Potop Vatrenih na otvaranju Eura

Autor: Alen Plahinek

15.06.2024. 17:56
HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 0:3  Potop Vatrenih na otvaranju Eura

Foto: Vedran Karuza



Hrvatska nogometna reprezentacija upisala je težak poraz od Španjolske na otvaranju Europskog prvenstva u Njemačkoj. Imali smo velika očekivanja od otvaranja Eura, no Morata, Ruiz i Carvajal imali su drugačije planove. Ruku na srce, odigrali smo jednu lošu utakmicu. Kroz drugo poluvrijeme dominirali smo posjedom, imali smo nekoliko kvalitetnih prilika, no nismo zabijali. Španjolci su u drugom dijelu prilično “podigli ručnu”, no svejedno nam to ništa nije značilo. Danas puno toga nije funkcioniralo. Obrana je u nekoliko navrata lošije reagirala, a to reprezentacija s kvalitetnom Španjolske jednostavno ne prašta.  Prema naprijed, realne šanse imali smo na mahove, no uvijek je nedostajao posljednji dodir.


Gol smo zabili preko Petkovića  u 79. minuti, ali on je poništen jer je Perišić prerano ušao u kazneni prostor prilikom Petkovićevog izvođenja kaznenih udarca.


Idemo dalje, sljedeća utakmica na redu je u srijedu 19.lipnja, protiv Albanije. Realno, izgubljeno je samo jedno – prvo mjesto u skupini. I to možda.




GOTOVA JE UTAKMICA! 


79′ –  Simon je obranio kazneni udarac, no na odbijanac je stigao Perišić, dodao Petkoviću koji zabija. Ipak VAR je poništio pogodak jer Perišić prerano ušao u kazneni prostor.


78′ – Majer je prejsekao loptu vratara Simona, dodao Petkovića kojeg Rodri ruši u idealnoj prilici.


72′ – Ušao je Bruno Petković pokušati “spasiti situaciju” umjesto Kramarić. Ritam utakmice potpuno se srozao, Hrvatska nešto pokušava, no sve je to poprilično “mlako”.


65′ –  Dvostruka promjena Hrvatske – ušli Mario Pašalić i Luka Sučić, a izašli su Modrić i Kovačić. Stanje na terenu se prilično smirilo.



55′ – Velika prilika za Hrvatska! Bili smo na metar od gola, no nismo uspjeli uputiti konkretan udarac. Odmah nakon toga izašao je Budimir, a ušao Perišić.


52′ – Sijevnula je kontra Španjolaca, no Livaković brani ogromnu priliku Yamala.


POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME! SRETNO HRVATSKA!


POLUVRIJEME!  Uff… Teško smo disali u prvih par minuta, zatim smo živnuli, a onda Morata, Ruiz i Carvajal su nas “uništili”. Ipak, pokazali smo pokoju svijetlu točku u igri. Možemo se samo nadati da nas čeka veliko čudo u drugom poluvremenu.


45′ – GOL!  Yamal je ubacio sjajno na nogu Carvajala koji je zabio za ogromnih 3:0


42′ – Razigrali smo obranu Španjolske, no Budimir nije uspio postaviti nogu na drugoj stativi i smanjiti zaostatak.


33′ – Samo što smo krenuli s centra nakon primljenog pogotka, nova velika prilika. Brozović je tukao s ruba kaznenog prostora, na odbijanac natrčao Majer, no pogodio je vanjsku stranu mreže.


32′ – GOL! Sjajan slalom izveo je Fabian Ruiz i uspio poentirati za velikih 2:0 Španjolske.


30′ – Kovačić je hrabro krenuo prema naprijed, no s 15-ak metara prilično loše pucao ljevicom.


29′ –  GOL! Otvorili smo sredinu, a Španjolci su to iskoristili i Morata se sjurio prema Livakoviću te mirno poentirao.


22′ –  Počeli smo igrati. Stanišić je dobro ubacio na Budimira, no ipak bez prave prigode.


18′ – Riješili smo se jakog početnog pritiska Španjolske i počeli sve više imati posjed. Majer je iznudo prekršaj, no ubačaj je pogodio samo prvog čovjeka u obrani


7′ –  Neopreznost u pretposljednjoj liniji Hrvatske iskoristio je Morata i tukao s ruba kaznenog prostora, no Livaković je mirno skupio prvu obranu.


5′ – Španjolci su prema svim očekivanjima preuzeli kontrolu lopte, no sve je to još ispitivanje snaga. Toga pak nema na tribinama, gdje hrvatski navijači dominiraju Olimpijskim stadionom u Berlinu.


ČEKANJU JE KRAJ! NAPRIJED HRVATSKA!



Hrvatska – Španjolska 18 sati


Olimpijski stadion Berlin. Gledatelja: – . Sudac: Michael Oliver (Engleska). Strijelci: . Žuti kartoni: .


HRVATSKA: Livaković, Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol, Brozović, Kovačić, Modrić, Majer, Kramarić, Budimir.


ŠPANJOLSKA: Simon, Carvajal, Le Normand, Fernandez, Cucurella, Rodri, Ruiz, Pedri, Yamal, Williams, Morata.


Hrvatska od 18 sati kreće na svoje sedmo putovanje po europskim nogometnim prvenstvima, a odmah na startu ju očekuje jedan od najtežih mogućih ispita – susret protiv Španjolske.


U dosadašnjih šest nastupa naša reprezentacija samo u dva navrata nije prošla grupnu fazu (2004. i 2012.), a prve utakmice u skupini često su se pokazale ključnima za prolaz u eliminacijski dio turnira. Naša je reprezentacija u tim prvim utakmicama u pravilu bila uspješna. Četiri puta smo pobijedili u premijernim nastupima na EURO-u, imamo jedan remi, te jedan jedini poraz koji nam je na startu posljednjeg odigranog EURO-a nanijela Engleska.


Ako se analiziraju svi prethodni suparnici s kojima smo otvarali europska prvenstva, lako se dođe do zaključka kako je susret protiv Španjolske, koji ćemo odigrati danas na Olimpijskom stadionu u Berlinu, biti možda i najzahtjevniji od svih dosadašnjih. Španjolce mnogi vide kao jednog od glavnih favorita turnira pa će susret protiv njih, zapravo, biti odličan test trenutačne vrijednosti naše reprezentacije.


Zlatko Dalić nema velikih dvoboji oko sastava, a na raspolaganju su mu svi igrači koji su doputovali u Njemačku.


Zlatko Dalić prema očekivanjima nije ništa mijenjao. Njegov kolega De la Fuente se odlučio za Marca Cucurellu umjesto Alejandra Grimalda na poziciji lijevoga beka.