Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Slavlje u Zagrebu

Prije 20 godina rukometaši Zadra izborili su Premijer ligu

Autor: Šime Ćurko

13.06.2024. 12:42
Prije 20 godina rukometaši Zadra izborili su Premijer ligu

Foto: Arhiva ZL



Prije dvadeset godina, 13. lipnja 2004. rukometaši Zadra 1954 (tada Zadar Eva) pobjedom protiv Gorice izborili su ulazak u Prvu rukometnu ligu (danas Premijer liga). Bio je to pobjednički završetak vrlo napornih (i skupih) kvalifikacija, koje su se igrale na tri turnira, u kojima je sudjelovalo šest momčadi. Zadar, Prelog i Gorica pravo nastupa u kvalifikacijama izborili su kao prvaci triju drugih liga, a Karlovac, Umag i Bjelovar u kvalifikacijama su završili budući da su zauzeli posljednja tri mjesta u Prvoj ligi.



Nakon neriješenog rezultata u prvom kolu protiv Umaga u Zagrebu te poraza od Karlovca i tijesne pobjede protiv Preloga na turniru u Bjelovaru, Zadrani su na posljednjem turniru u Zagrebu (Dubrava) samo pobjedama protiv Bjelovara i Gorice, odnosno s četiri boda, mogli izboriti Prvu ligu nakon sedam godina. U tome su i uspjeli. Ključna je bila utakmica s Bjelovarom, momčadi koja je te sezone, kao i Umag, nastupala u jednom od europskih natjecanja. Zadrani su te sezone pobjedom u Kupu pokazali da mogu protiv Bjelovara, no kvalifikacije su bile nešto drugo. U teškoj i neizvjesnoj utakmici Zadar je slavio pobjedu u kojoj je veliki doprinos ugradio Goran Perkovac, nekadašnji hrvatski reprezentativac (donedavno i izbornik), kojeg su u Mocirama angažirali samo za kvalifikacije. Za Zadar, koji je vodio Miroslav Čačić, tada su nastupili Mate Žura, Josip Valčić i Marin Knez koji su igrali na dvojnoj registraciji. Kad se lomila utakmica s Bjelovarčanima (Zadru bod nije odgovarao) Perkovac je uzeo sve u svoje ruke i zabio šest od posljednjih osam golova Zadra. No, ključni je pogodak djelo Nina Jeraka, danas trenera Zadra, koji je u trenutku kada su suci podigli ruku za pasivan napad ni iz čega pogodio za konačnih i Bjelovaru nedostižnih 35:33. Dan kasnije Zadra je morao pobijediti Goricu, koja je već imala osigurano mjesto među prvoligašima. I u toj je utakmici bilo teško, no Zadar se nekako izvukao i uzeo dva boda.





Plasman u Prvu ligu bio je vrhunac višegodišnjeg rada u klubu koji se po ispadanju iz Prve lige 1997. bio pred gašenjem, budući da se prva momčad razišla, a s mlađim selekcijama nije se radilo. Krenulo se ispočetka i nakon sedam godina klub se s domaćim snagama vratio u elitni razred. Tamo je živio samo godinu dana te je ispao u drugi rang, iz kojeg se više nije vraćao u najviši razred. No, uspomena na veliki rezultat rukometnog Zadra živi i danas. Sustavan rad svih klupskih struktura, koje je predvodio Željko Žura, tajnik (a zapravo mnogo više od toga), došao je na naplatu… Ukupno je Zadar od hrvatske samostalnosti u Premijer ligi igrao pet sezona (1993. – 1997., 2004./05.). Nadalje je otišao 1994./95. kada je izgubio u finalu od Badela 1862 Zagreba.


Momčad Zadra 1954


Ivan Karabatić (vratar), Mate Torbarina (vratar), Domagoj Surać (pivot), Tomislav Škulić (pivot), Nino Jerak (vanjski), Šime Humbolt (vanjski), Ante Pavić (krilo), Filip Batur (pivot), Mate Žura (vanjski), Josip Valčić (vanjski), Marin Knez (vanjski), Ivan Buovac (krilo/vanjski), Goran Perkovac (vanjski), Josip Peša (vanjski), Josip Nekić (vanjski). Kristijan Brkljača (vanjski).




12. lipnja 2004.


ZADAR EVA – BJELOVAR 35:33 (19:19)


Zagreb – Sportska dvorana Dubrava. Gledatelja: 300. Suci: Sarajlić (Velika Gorica) i Vukušić (Zagreb). Delegat: Dragutin Levatić (Varaždin).


ZADAR EVA: Karabatić (6), Surać, Škulić 1, Jerak 3, Humbolt 2, Pavić 5, Batur, Žura 3, Valčić 7, Knez 4, Buovac 1, Peša, Perkovac 9 (3), Torbarina (9). Trener: Miroslav Čačić.


BJELOVAR: Zglavnik (2), Šonjić 9, Posavec 3, Pećina, Sokač 6, Škudar, Mrđević, Pavičić, Čoklo 7, Prihić 4, M. Trajkovski 1, Šporčić 3, Valir, G. Trajkovski (12). Trener: Miroslav Pribanić.


Sedmerci: Zadar Eva 3-3; Bjelovar 3-6


Isključenja: Zadar Eva 8 minuta (Jerak 2+2, Knez, Humbolt); Bjelovar 10 minuta (Valir 2+2, Mrđenović, Posavec, Škudar).



13. lipnja 2004.


ZADAR EVA – GORICA 26:21 (7:8)


ZAGREB – Sportska dvorana Dubrava. Gledatelja: 200. Suci: Ladić (Sračinec) i Mraz (Trnovec Bartolovečki). Delegat: Ivan Vidačić (Čakovec).


ZADAR EVA: Karabatić (3), Surać, Škulić, Jerak 4, Humbolt 8 (4), Pavić 2, Batur, Žura 3, Valčić 4, Knez 2, Buovac 1, Perkovac 1 (1), Peša 1, Torbarina (18). Trener: Miroslav Čačić.


GORICA: Totić (12), Lazić, Pekera 5 (3), Černetić 1, Turan 2, Crnolatac, Čale 2, Nedić 1, Pašić, Jurinović 3 (1), Žigić 1, Petrač 1, Mesarov 5 (1), Dijanić (2). Trener: Darko Šipoš.


Sedmerci: Zadar Eva 5/8; Gorica 5/6


Isključenja: Zadar Eva 6 min (Pavić, Jerak, Batur); Gorica 12 minuta (Černetić, Žigić, Čale, Pašić, Petrač, Mesarov).