Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

gubitak financiranja

ALARMANTNO Ove sezone neće se znati je li na nekoj zadarskoj plaži došlo do onečišćenja, a razlog je - bizaran

Autor: Goran Šimunov

12.06.2024. 08:41
ALARMANTNO Ove sezone neće se znati je li na nekoj zadarskoj plaži došlo do onečišćenja, a razlog je - bizaran

Foto: Luka Jeličić



Dogodi li se ove godine neko iznenadno onečišćenje mora na većini zadarskih plaža i drugih mjesta gdje se kupaju građani i turisti, malo je vjerojatno da će se ono na vrijeme primijetiti te potom o tome obavijestiti javnost i krenuti s otklanjanjem razloga zbog kojeg je došlo do onečišćenja.


Razlog tome je što je Grad Zadar javio Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Zadar kako zbog tehničkog proračuna ne može plaćati financiranje ispitivanja kakvoće mora, potvrdili su nam u Zavodu.


Voditeljica laboratorija za biologiju i mikrobiologiju mora ZJZ-a Zadar dr. sc. Danijela Peroš-Pucar, dipl. ing., pojasnila nam je kako je Grad Zadar prošle godine financirao ispitivanje kakvoće mora na 19 točaka, dok je, uz točke koje se prestalo nadzirati, financiranje nadziranja na pet točaka preuzela tvrtka Obale i lučice, i to na potezu od Punte Bajlo do Hotela Kolovare. Preostalih 14 točaka nisu u sustavu ispitivanja.


Europski projekt




– Cijeli program ispitivanja kakvoće mora je nacionalni monitoring, ispituje se na području svih primorskih županija, a Ministarstvo s tim upravlja. Zavodi za javno zdravstvo rade monitoringe. Uredba Europske komisije diktira ocjenu kakvoće mora na plažama i možemo dati pojedinačnu ocjenu.



Godišnja ocjena daje se, pak, na temelju deset ispitivanja u godinu dana, a konačna ocjena obuhvaća četiri godišnje ocjene ispitivanja. Sad se događa da, s obzirom na to da je Grad Zadar ovo prestao financirati, ne mogu dobiti konačnu ocjenu za četiri godine.


Za ovu godinu ovih 14 točaka ne mogu ući u monitoring, već tek od sljedeće godine. Ako se Grad i uključi u monitoring, ovih 14 lokacija neće biti uključeno preko aplikacije i neće moći dobiti konačnu ocjenu sljedeće četiri godine, kaže dr. Peroš-Pucar dodajući kako se rezultati ispitivanja upisuju u aplikaciju Ministarstva koje šalje EK-u, a koji izrađuje godišnje izvješće.


Prije početka monitoringa iz Zavoda su javili EK-u da ovih 14 zadarskih točaka ispadaju iz nadziranja.


– Bit monitoringa je s jedne strane zaštita kupača, a s druge strane nadziremo kako sustav odvodnje duž obale funkcionira. Do onečišćenja u moru dolazi kad iz nekog broda nešto ispuste, može doći od kupača od njihove mokraće, no to su jako male količine bakterija koje mogu pokazati neko onečišćenje.


Ali u slučaju pucanja kanalizacijske cijevi radi se o ogromnim količinama otpadnih voda koje se ulijevaju u more i to se vizualno vidi i osjeti mirisom, a to pokaže i analiza. Cilj monitoringa je i praćenje izgrađene kanalizacijske mreže duž obale i njena funkcioniranja.


Lani se dogodilo da se na plaži Jadran, Marex zaštopala kanalizacijska cijev, pa je otpadna voda našla kišni preljev i prelila se. Ispitivanje kakvoće mora koje je proveo naš Zavod dokazalo je da je došlo do poteškoće, greške u sustavu.



Angažirali smo potom Odvodnju, koja je utvrdila kako se radi o začepljenju, sanirali su to te je sutradan kakvoća mora na toj plaži bila najmanje zadovoljavajuća, prisjetila se voditeljica ovog odjela u ZJZ-u Zadar dodajući kako monitoring pomaže da se uoči anomalija i da se ona otkloni.


Prozivke na društvenim mrežama


– Nakon što su objavljeni rezultati prvog ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora, bez ovih 14 gradskih točaka, na društvenim mrežama krenuli su komentari kako skrivamo rezultate primjerice plaže Borik.


U jednom komentaru je stajalo »Vi sve lažete«, što je prilično ružna optužba kada se zna koliko truda ulažemo u ovo i koliko radimo. Htjela bih naglasiti kako je Zadarska županija ove godine dodatno financirala nadziranje kakvoće mora na 80 točaka, što je i bit monitoringa, budući da se svake godine otvaraju nove plaže, pa se, dakako, mora pratiti kakvoća mora.


No, ima još puno točaka na kojima se ljudi kupaju, a koje nisu pokrivene monitoringom, zaključuje dr. Peroš-Pucar.


Na području županije ove će se godine do 30. rujna kontrolirati kakvoća mora na 169 lokacija.