Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Čudo tehnologije

Zrće će ovog ljeta nadzirati dronovi zaštitari. Ali, tu neće stati…

Autor: Nikolina Lucić

08.06.2024. 07:30
Zrće će ovog ljeta nadzirati dronovi zaštitari. Ali, tu neće stati…

Foto: NOA/Luka Jeličić



Dronovi zaštitari i suvremeni sustav umjetne inteligencije od ovog će se ljeta primjenjivati u Noa klubu, na najpoznatijoj hrvatskoj party destinaciji – Zrću. Svi detalji ovog tehnološkog čuda bit će predstavljeni na konferenciji »RoboCamp«, koja se od danas do 10. lipnja održava u »Noi« na otoku Pagu.


Kako nam je kazala voditeljica marketinga Noa Grupe Josipa Žižić Šaban, uz partnere »Shift Houses«, »DC Tech«, FER, FSB i »Roboteh«, njihov klub predstavit će najnovija sigurnosna dostignuća za ovo ljeto. Dronovi zaštitari, koji će u kombinaciji s pametnim narukvicama biti zaduženi za osiguranje gostiju uz pomoć umjetne inteligencije, u dosad na svijetu neviđenom sigurnosnom sustavu koji razvijaju domaći tehnološki stručnjaci, podignut će zaštitu i sigurnost na našoj najpoznatijoj party plaži na novi, još viši nivo.


Povećana razina sigurnosti


– Naš cilj nije samo unaprijediti sigurnost općenito. Integriranjem pametnih narukvica, bespilotnih letjelica i aplikacija, sve vođeno naprednom umjetnom inteligencijom pod stalnim nadzorom našeg sigurnosno – komunikacijskog tima, postavljamo nove standarde u sektoru sigurnosti, pojasnila nam je Žižić Šaban, direktorica marketinga Noa Grupe, kazavši kako će posjetitelji na konferenciji moći čuti predavanja »Mobilna istraživačka robotska platforma za sigurnost (MIRP)«, »Web konfigurator« – AI aplikacija za izradu objekata i »Energetika« – upravljanje, korištenje i prednosti mikromreža u različitim infrastrukturama.


Foto: NOA




– Neki od predavača su Luka Šunjić, Branimir Ćaran, Marko Švaco, Alen Duspara i Borna Bosilj, najavila je voditeljica marketinga, dodavši kako se projekt uvođenja inovacija i zelene tranzicije, vrijedan ukupno tri milijuna eura sufinancira iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti s 2,33 milijuna eura.


– U projektu osim »Noa Grupe« sudjeluju tvrtke koje se bave razvojem tehnologije »DCBike Thor«, »Shift House« i »Roboteh« te dva zagrebačka fakulteta, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Ono što će se kod nas na terenu konkretno postići ovim projektom i ulaganjima je tehnološka izvedivost pametne narukvice opremljene sustavom za pozicioniranje i alarmiranje za posjetitelje turističkih kompleksa, kao i mobilne istraživačke robotske platforme za brzu reakciju u sigurnosnim situacijama.


Istražit će se primjenjivost različitih robotskih platformi s naglaskom na istraživanje bespilotnih letjelica, pojasnila je Žižić Šaban, najavivši kako će se prvi rezultati ulaganja testirati i ovog ljeta, kada Zrće tradicionalno posjećuje veliki broj gostiju.


– Pametna narukvica posjetiteljima, kada osjete nesigurnost, omogućuje alarmiranje centraliziranog sustava za upravljanje fizičkom zaštitom i civilnom sigurnosti, ali i drugih posjetitelja kompleksa koji su u blizini, a mogu prvi reagirati, kazala je Žižić Šaban.


Foto: NOA


Inovativna platforma


– Pametna će se narukvica tako moći i povezati s mobilnom aplikacijom koja se upotrebljava kao društvena mreža za civilnu zaštitu posjetitelja našeg turističkog kompleksa, dodala je Žižić Šaban.


U ovom projektu će se razviti robotska platforma koja trenutno ne postoji nigdje na svijetu. Pratit će je vlastiti inovativni algoritmi za upravljanje, a implementirat će se i umjetna inteligencija te posebni sigurnosni protokoli za rad MIRP-a.


– Naravno, sve u skladu s važećim regulativama i postojećim sigurnosnim protokolima, a narukvice će nositi samo oni posjetitelji koji to žele, poručila je Žižić Šaban, istaknuvši kako je »Noa Grupa« ovogodišnju sezonu počela ranije nego ikad.


– »Nou« na Pagu otvorili smo već u travnju, kad smo i dočekali prve goste, a radimo sve do kraja rujna. Također, naš klub zauzeo je visoko 12. mjesto na renomiranoj »DJ Mag Top 100« ljestvici svjetskih klubova i tako potvrdio status jednog od najelitnijih klubova na globalnoj razini.


Ovom nagradom, Noa je definitivno dobio priznanje kao najbolji klub u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, a Hrvatska je pozicionirana među top pet zemalja u svijetu. S toga i ove godine očekujemo veći broj gostiju nego prošle godine, kada je više od 500 tisuća gostiju iz cijelog svijeta posjetilo našu party destinaciju.



Imamo bogat glazbeni i zabavni program, te još više gostujućih renomiranih festivala. Izdvojit ćemo naše festivale »Circus Maximus«, »Sunscape«, »Summertide«, te »Hideout«, »Verknipt« i »UnKonscious« trance festival koji dolazi iz Azije. Od izvođača izdvajamo Steve Aokija, KSHMR, Plastik Funk, Kaaze, Regard i mnoge druge, najavila je Žižić Šaban.


Osim standardne ponude u klubu, na plaži pripremaju i bogatu gastronomsku ponudu, centar za vodene sportove, teretanu, barber shop i druge pogodnosti. Odmah iznad kluba je »Noa Glamping Resort« s privatnim ekovilama s bazenom, gdje se možete smjestiti tik uz zabavu.


– Svake godine ulažemo u lokaciju, a ove godine smo osmislili novi ulaz u klub, novi fan shop, imamo novu fantastičnu liniju promotivnih proizvoda u suradnji sa Steven Dockmanom, opremili smo plažu novim elementima i umjetničkim instalacijama. Povećali smo površinu LED ekrana, te poboljšali zvučni sustav za još bolje glazbeno iskustvo, zaključila je voditeljica marketinga Noa grupe.


Ponuda premium kvalitete


Voditelj Noa kluba na Zrću Amar Fočo kazao nam je kako su od otvorenja odradili već šest festivala.


– Jako smo zadovoljni, vrata smo otvorili ranije nego prijašnjih godina. Noa za razlilku od drugih destinacija radi na način da mi na Zrće dovodimo najbolje festivale, izvođače i promotore. Jako je važno biti proaktivan i nuditi najbolje od najboljeg, poručio je Fočo, naglasivši kako će klub svoja vrata ove godine zatvoriti kasnije no ikad, pred kraj rujna.



– Sezona u prosjeku traje pet mjeseci. Cijelu zimu radimo na tome da nove ljude privučemo u destinaciju i osiguramo im najbolje festivale. Upravo smo odradili jedan festival koji je bio namijenjen isključivo gostima s američkog tržišta.


Imate tako i festivale koji su prvenstveno orijentirani na tržišta njemačkog govornog područja, Ujedinjenog Kraljevstva i tako dalje. Gosti iz regije dolaze nešto ranije u sezoni, a dio naše klijentele su naravno i gosti iz naših tradicionalnih emitivnih tržišta. Drago nam je vidjeti sve više gostiju iz Francuske i zemalja Beneluksa, istaknuo je Fočo.


Festivalski su gosti, pojašnjava, zahtjevni i traže najkvalitetniju zabavu, a Noa im, osim festivalskog programa nudi i brojne popratne sadržaje i smještaj u njihovom luksuznom glamping resortu.


– To je ključ dobrog turizma. Prepoznati širu sliku tržišta i stvoriti ugođaj koji odgovara klijentima. Problem našeg turizma je taj da svi žele raditi sami za sebe.


No, kada imate učinkovit ekosustav koji nije isključiv, možete dobro i uspješno poslovati, razvijati se i biti u kontaktu s lokalnom zajednicom, rezimirao je Fočo, rekavši kako se jedino tako u Hrvatskoj, koja se sve više percipira kao skupa destinacija može ponuditi kvalitetan proizvod po pristupačnim cijenama.



– Naši su klijenti mladi, traže lak i brz pristup uslugama i tu im mi našim digitalnim platformama moramo odgovarati kako bi ih lakše privukli. Naš je klub i kompleks općenito zato na jako dobrom glasu.


Festivalski gost nije sam po sebi opasan ili nekvalitetan za destinaciju, jer da bi kod nas ili u okolici nekoliko dana boravili i zabavljali se, itekako moraju potrošiti i organizirati svoje profesionalne i poslovne obaveze.


Ponuditi im dobru zabavu i sigurnu atmosferu u takvom je slučaju tek minimum. Noa je zato u vrhu po sigurnosti i razini zaštite, što nam redovito govore i djelatnici policije na otoku. Na kraju, očekivanja festivalskih gostiju jako su velika.


Oni traže kvalitetan line-up na festivalima i produkciju najviše kvalitete, objasnio je voditelj »Noe«, kazavši kako je Zrće u vrhu kvalitete festivalske ponude u Europi.


– Izabrani smo za 12. najbolji klub u Europi i bez pogovora pariramo najboljim svjetskim festivalskim destinacijama. Hrvatska je nažalost još uvijek nepravedno zakinuta u pogledu prepoznatljivosti naše festivalske kvalitete i ponude, zaključio je Fočo.


Dobar party – savršen odmor


Partijaneri iz cijelog svijeta koji religijski pohode najpoznatiju hrvatsku party plažu Zrće bili su itekako raspoloženi s nama podijeliti svoje dojmove iz Hrvatske.


Grupica prijatelja iz Francuske već je u poslijepodnevnim satima uživala u dobroj glazbi i ugodnosti kluba Noa. Upitali smo ih zašto je partijanje na Zrću za njih pravi oblik odmora. Slažu se kako im kombinacija povoljnijeg smještaja i putovanja do Paga savršeno paše s cijenama koje ih u klubovima dočekaju. Kad se sve zbroji i oduzme, poručili su, isplati se partijati na Zrću.


Najveći dio klijentele na Zrće stiže iz zemalja njemačkog govornog područja, no i iz drugih europskih zemalja i Sjeverne Amerike polako pristiže sve više gostiju.


– Stigli smo prije dva dana, vrijeme je apsolutno predivno i super se provodimo. Na odmoru smo nažalost samo četiri dana i osim Zrća posjetili smo i druge destinacije u okolici, Plitvička jezera i Dubrovnik, tako da odmor završavamo partijajući. Počeli smo od krajnjeg juga vaše zemlje i polako napredovali prema ostatku obale, kazao nam je Nijemac Fabio, koji stigao s prijateljima Robertom i Georgeom.


Gordon i Sebastian također su iz Njemačke prvi put stigli u Hrvatsku i to upravo na Zrće na otok Pag.


– Dobar party, izvrsna glazba i društvo su za nas savršeni oblik odmora. Nemamo loših iskustava i Hrvatska je jako lijepa zemlja u koju se svakako vrijedi vratiti, kazao nam je Gordon.


A da Nijemci obožavaju Zrće, potvrdile su nam i Amelia i Josie.


– Super se provodimo i ovo nam je također prvi put u Hrvatskoj. Zrće je super party destinacija, a uspjele smo i uhvatiti jako jeftin smještaj, što je jako dobro za nas mlade putnike. Zrće ćemo zato svakako preporučiti našim prijateljima, jer, osim dobre zabave i pregršt uspomena, kući se vraćamo i s predivnim fotografijama. Na odmoru smo tjedan dana i odlazimo u nedjelju, a odmor nam se svakako pokazivao isplativim, poručila je Josie.


– Osjećamo se sigurno, nismo imali nikakvih negativnih iskustava i u Njemačku se vraćamo s pozitivnim emocijama, dodala je Amelie.