Foto: iStock
S okusom koji podsjeća na krušku i smeđi šećer
Svaki plod sapodile je koncentrat hranjivih tvari, prosječne težine oko 170 grama i bogatog sadržaja vitamina i minerala.
Bogata dijetalnim vlaknima i ugljikohidratima, sapodila je važan izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav, i vitamina A, koji potiče zdravlje vida.
Visok udio vode u voću čini ga izvrsnim hidratantom, dok je njegov kalorijski unos uravnotežen gustoćom hranjivih tvari, pružajući stalnu energiju.
Zdravstvene prednosti sapodille
Ovo malo poznato tropsko voće nudi brojne nutritivne prednosti koje ga čine vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani:
1. Dijetalna vlakna: poboljšavaju probavu i promiču pravilnost crijeva
2. Antioksidansi: bogato vitaminom C i taninima protiv oksidativnog stresa i upala
3. Hidratacija: visok sadržaj vode pomaže u održavanju ravnoteže vode u organizmu
4. Kalij: neophodan za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka
5. Željezo: neophodno za stvaranje zdravih crvenih krvnih stanica i prevenciju anemije
6. Vitamin A: također koristan za zdravlje očiju i imunološke funkcije
7. Prirodni šećeri: daju brzu energiju, idealno za zadovoljenje trenutnih energetskih potreba, primjerice tijekom tjelesne aktivnosti
8. Vitamin C: jača imunološki sustav i doprinosi obnovi i rastu tkiva
Prema pisanju Healthinea, 170 grama sapodille sadrži:
- Kalorija: 141
- Ugljikohidrata: 34 grama
- Proteina: 0,7 grama
- Masti: 1,8 grama
- Vlakana: 9 grama
- Vitamina C: 28 % dnevne vrijednosti
- Folata: 6% DV
- Pantotenska kiseline (B5): 9 %
- Željeza: 8 %
- Kalija: 7 %
- Bakra: 16 %
- Magnezija: 5 %
Kontraindikacije
Dok je sapodilla korisna za mnoge, oni koji pate od određenih stanja trebali bi je konzumirati umjereno.
Visok sadržaj fruktoze može zabrinjavati one s dijabetesom. Osim toga, oni s alergijama na lateks mogu reagirati na sapodillu, budući da sadrži neke uobičajene alergene spojeve.
Pretjerana konzumacija sapodille može uzrokovati gastrointestinalne probleme poput nadutosti ili plinova zbog sadržaja vlakana, osobito ako se uzima u velikim količinama.
Preporučljivo je postupno uvoditi sapodillu u prehranu kako bi se procijenila njezina podnošljivost uz prethodne konzultacije sa stručnjakom.
najnovije
najčitanije
Zadar
svečana sjednica
Vučetić otvorio svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Zadra: ‘Kucelin je nagrađen jer je omogućio…’
KK Zadar
Juniorska ABA liga
Pred juniorima Zadra važan turnir, polufinale se čini dostižnom misijom
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U pretrazi kod 22-godišnjaka na Ugljanu policija pronašla marihuanu!
Ostali sportovi
Domeniko Kresoja
Odlično otvaranje sezone zadarskih odbojkašica: “U jačim utakmicama vidi se zrelost mlađih igračica”
Crna Kronika
KRAĐA
ROMOBILI META KRADLJIVACA! Na Poluotoku ukraden električni romobil
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja