
Foto: iStock
S okusom koji podsjeća na krušku i smeđi šećer
Svaki plod sapodile je koncentrat hranjivih tvari, prosječne težine oko 170 grama i bogatog sadržaja vitamina i minerala.
Bogata dijetalnim vlaknima i ugljikohidratima, sapodila je važan izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav, i vitamina A, koji potiče zdravlje vida.
Visok udio vode u voću čini ga izvrsnim hidratantom, dok je njegov kalorijski unos uravnotežen gustoćom hranjivih tvari, pružajući stalnu energiju.
Zdravstvene prednosti sapodille
Ovo malo poznato tropsko voće nudi brojne nutritivne prednosti koje ga čine vrijednim dodatkom uravnoteženoj prehrani:
1. Dijetalna vlakna: poboljšavaju probavu i promiču pravilnost crijeva
2. Antioksidansi: bogato vitaminom C i taninima protiv oksidativnog stresa i upala
3. Hidratacija: visok sadržaj vode pomaže u održavanju ravnoteže vode u organizmu
4. Kalij: neophodan za zdravlje srca i regulaciju krvnog tlaka
5. Željezo: neophodno za stvaranje zdravih crvenih krvnih stanica i prevenciju anemije
6. Vitamin A: također koristan za zdravlje očiju i imunološke funkcije
7. Prirodni šećeri: daju brzu energiju, idealno za zadovoljenje trenutnih energetskih potreba, primjerice tijekom tjelesne aktivnosti
8. Vitamin C: jača imunološki sustav i doprinosi obnovi i rastu tkiva
Prema pisanju Healthinea, 170 grama sapodille sadrži:
- Kalorija: 141
- Ugljikohidrata: 34 grama
- Proteina: 0,7 grama
- Masti: 1,8 grama
- Vlakana: 9 grama
- Vitamina C: 28 % dnevne vrijednosti
- Folata: 6% DV
- Pantotenska kiseline (B5): 9 %
- Željeza: 8 %
- Kalija: 7 %
- Bakra: 16 %
- Magnezija: 5 %
Kontraindikacije
Dok je sapodilla korisna za mnoge, oni koji pate od određenih stanja trebali bi je konzumirati umjereno.
Visok sadržaj fruktoze može zabrinjavati one s dijabetesom. Osim toga, oni s alergijama na lateks mogu reagirati na sapodillu, budući da sadrži neke uobičajene alergene spojeve.
Pretjerana konzumacija sapodille može uzrokovati gastrointestinalne probleme poput nadutosti ili plinova zbog sadržaja vlakana, osobito ako se uzima u velikim količinama.
Preporučljivo je postupno uvoditi sapodillu u prehranu kako bi se procijenila njezina podnošljivost uz prethodne konzultacije sa stručnjakom.
najnovije
najčitanije
Svijet
američki socijalist
Bernie Sanders i s 83 godine jedan od rijetkih glasnih protivnika povratka Donalda Trumpa
Crna Kronika
nepoznat počinitelj
Okretao se pa zabio u autobusnu stanicu
Rukomet
poraz
Hrvatske rukometašice ostale bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
Plodovi zemlje i mora
PLAVI SVIJET
Europa jede skupu ribu, a srdela nije ni među prvih deset
Svijet
na Cvjetnicu
Papa Franjo neočekivano se pojavio na Trgu svetoga Petra
Županija
TRAŽBINA U PREDSTEČAJU
Partner Donne Vekić posudio zadruzi MasVin 300 tisuća eura. Novce želi nazad
Županija
Prvi u Dalmaciji
Svečano otvoren park i spomenik vrškim darivateljima krvi
Zadar
Jutro u gradu
[XXL FOTO] Subotnji đir pun sunca, šušura i dobre spize
Županija
svakodnevni smrad
Obrovac troši 27 tisuća eura za precrpavanje fekalija, a nova pumpa košta – 20 tisuća!
Crna Kronika
kaznena prijava