Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

sv. filip i jakov

Porast prometa u predsezoni najavljuje rekordno dobru ljetnu sezonu

Autor: Nikolina Lucić

27.05.2024. 09:00
Porast prometa u predsezoni najavljuje rekordno dobru ljetnu sezonu

Foto: Arif Sitnica

Na području Općine Sv. Filip i Jakov do početka svibnja su zabilježena 2.134 dolaska i 12.000 noćenja, što je u usporedbi s istim razdobljem u 2023. godini povećanje za 13 posto u dolascima odnosno povećanje za 12 posto u noćenjima.


– Najave za popunjenost sezone su pozitivne i obećavajuće te ako se kao takve realiziraju, možemo očekivati dobru posjećenost za sezonu, kazala nam je Ana Barbaroša, direktorica Turističke zajednice, dodavši kako je na području općine registrirano 7.609 ležajeva u komercijalnom smještaju i 4.082 u nekomercijalnom. U odnosu na 2023. godinu primjetan je rast broja novih registriranih objekata za smještaj.


– Turistička zajednica prati situaciju na terenu te će u suradnji s Državnim inspektoratom pojačano djelovati na suzbijanju i prijavljivanju ilegalnog smještaja koji predstavlja nelojalnu konkurenciju legalnim, ali i nepredvidljivo opterećenje infrastrukturi, najavila je Barbaroša, dodavši kako bi porastu broja registriranog smještaja pomogla i zakonska obveza internetskih platformi isticanja PDV identifikacijskog broja pružatelja usluge budući da su internetske platforme obavezne po našem Zakonu istaknuti porezni broj, odnosno PDV identifikacijski broj pružatelja usluge koji pruža usluge na području Republike Hrvatske.


Zabavno-edukativni program


S druge pak strane, porast prometa u predsezoni najavljuje i rekordno dobru ljetnu sezonu koja će biti obogaćena brojnim zabavnim manifestacijama i koncertima, kao što su koncerti klapske, zabavne i jazz glazbe, klapske večeri »Kamena Dalmacija«, ribarske večeri i kino na otvorenom.


– »Fešta od maraške« tako će se održati 6. srpnja od 19 sati po četvrti put s ciljem upoznavanja gostiju s proizvodima od maraške. U suradnji s OPG-ovima organizirana je degustacija kolača, likera i raznih proizvoda od maraške.



Proizvodnja likera »Marascino« pokrenuta je u Zadru 1821.godine, a Michelangelo Luxardo 1918. godine pokrenuo je proizvodni pogon u Sv. Filipu i Jakovu, koji je radio do 1944. godine i u njemu je radilo 30-ak mještana.


Razlog otvaranja novog pogona je bio proširenje tržišta te poslovno prijateljstvo s obitelji Borelli koji su mu unajmili prostor za proizvodnju likera. Dugo se u Sv. Filipu i Jakovu nakon prestanka rada taj prostor zvao »Fabrica«.


Također, u današnjoj ulici Kuntrata postojala je mala trgovina »Luxardo« u kojem su se u to vrijeme prodavali likeri, kazala nam je Barbaroša priču iza ovog ukusnog festivala i najavila »Learning Enterprise« – volonterski ljetni program učenja engleskog jezika u kojem Turistička zajednica općine Sv. Filip i Jakov sudjeluje već sedmu godinu.


– »Learning Enterprises« je volonterska organizacija sa sjedištem u Washingtonu koja organizira boravak studenata prestižnih američkih fakulteta u više zemalja svijeta kako bi se njihovim studentima pružila mogućnost upoznavanja lokalne kulture te međukulturalne razmjene.


U Sv. Filipu i Jakovu će tijekom šest tjedana boraviti studenti koji će kroz razgovor, igru i druženje na engleskom jeziku pružiti mogućnost besplatnog učenja engleskog jezika svim osnovnoškolcima. Učenici su podijeljeni u skupine prema dobi, a predavanja će se održavati u Pogonu kulture u Sv. Filipu i Jakovu, najavila je direktorica.


»Balinjerada« za kraj lita


U sklopu ljetnih manifestacija sedmu godinu za redom održava se »Teatar Babac open air« – kazališne večeri pod zvjezdanim nebom na jedinom naseljenom otoku u Općini Sv. Filip i Jakov. Organiziran je brodski prijevoz koji plovi pored otoka Galešnjaka i uplovljava na otok Babac. Teatar Babac se održava 12. i 13. kolovoza.



– U organizaciji atletskog kluba »Rogovo« iz Sv. Filipa i Jakova, 13. srpnja se održava 17. atletska utrka »Cvjetnom obalom« na 10 kilometara na relaciji Sv. Filip i Jakov – Turanj. Početak starta je u 19.30. Utrci za odrasle će prethoditi utrka za djecu na 100, 200, 300, 400 i 500 metara s početkom u 18.30 sati.


Kuntov mul je oduvijek bio centralno mjesto filipjanskog vaterpola te jedan od zaštitnih znakova naselja Sv. Filip i Jakov. Kontov mul se izvan sezone koristi kao privezište za male brodove, a tijekom ljetnih mjeseci na njemu se organizira škola plivanja i vaterpola, održavaju se vaterpolo utakmice te razna druga sportska događanja.


Mul je postao savršena glazbena i filmska kulisa. Tijekom ljeta ugostit će glazbene večeri, pojasnila je Barbaroša.


U dva termina 11. – 14. srpnja te 13. – 16. kolovoza, domaćini su i sajmu »Domaće je naj«.


– Na sajmu se kupcima nude domaći proizvodi poput meda i mednih rakija, prirodnih voćnih sokova, domaćih sireva, ekološki proizvedene kozmetike, suvenira te drugih domaćih proizvoda vrhunske kvalitete. Izlagači dolaze iz svih regija Hrvatske koji putem ovog sajma nude široku paletu kvalitetnih domaćih proizvoda.


– Konac kolovoza je rezerviran za već tradicionalnu utrku »Balinjerijadu« – uzbudljivo natjecanje vozila na baline koje nudi posjetiteljima nezaboravan doživljaj, a domaćima stvara svojevrsni povratak u djetinjstvo, zaključila je Barbaroša.