Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Embodied Voice Flow

Ovog vikenda osnažite svoj intimni odnos s vlastitim iskonskim glasom

Autor: Matea Guzalić

15.05.2024. 09:08
Ovog vikenda osnažite svoj intimni odnos s vlastitim iskonskim glasom

Foto: Koncertni ured Zadar



Embodied Voice Flow (utjelovljeni tok glasa) je vokalno-fizički proces koji nas poziva na ponovno otkrivanje i osnaživanje intimnog odnosa s vlastitim iskonskim glasom i njegovom dubokom senzibilnosti, kroz somatski rad na slušanju (Deep Listening), utjelovljenju vokalnosti i glazbenom instinktu. Kombinacijom niza vokalnih praksi s pokretom, stvaramo različite forme vokalne improvizacije.


Kroz zvuk i pokret izražavamo našu vitalnu kreativnost, dok istovremeno, slušajući cijelim tijelom, kultiviramo umjetnost življenja u sadašnjem trenutku.


Upravo će se ta radionica odvijati ove subote i nedjelje, 18. i 19. svibnja u Koncertnom uredu Zadar od 10 do 16 sati. Kotizacija je sedamdeset eura, radni jezik radionice je engleski, a broj sudionika je ograničen, stoga – požurite!


Meditativna praksa




Osnovne prakse Embodied Voice Flow-a su duboko slušanje – meditativna praksa dubinskog primanja zvuka kroz tijelo, bezuvjetno slušanje kao ulaz u našu svijesnost; somatsko iskustvo – doživljavanje vlastitog glasa i tijela kao integrirane cjeline, dijalog s vibracijskom prirodom vašeg glasa; pulsiranje/ugađanje – rad sa spontanim pulsacijama i melodijama kao način doživljavanja glazbe u razigranom, intimnom, golom smislu; povezivanje sa svojim kreativnim izvorom prepuštanjem glazbi trenutka; kolektivna vokalna improvizacija – organiziranje spontanih ritmično-melodičnih obrazaca u kolektivni glazbeni tok unutar improviziranih zvučnih putovanja; pjesme kao učitelji – u posljednjem dijelu radionice otvaramo pjesme iz različitih tradicija i zajedno zaranjamo u njihovu melodiju, ritam, kružnost, prepuštajući se svakoj pjesmi kao ulazu u našu svijest i punu ekspanziju našeg glasovnog bića.


Radionica je namijenjena svima, izvođačima, pjevačima, plesačima, glumcima, kao i sramežljivim početnicima i svima koji žele istraživati, pjevati, improvizirati ili se nakratko susresti i upoznati svoj glas.


Pedagoški pristup glasu


Radionicu vodi Alessio Castellacci, učitelj utjelovljenja glasa sa sjedištem u Berlinu. Studirao je razvojnu psihologiju i koreografiju. Od 2007. radio je kao suvremeni plesač i skladatelj zvuka za razne koreografe u Europi. Od 2008. posvećen je istraživanju izražajnih mogućnosti ljudskog glasa i od tada je razvio pedagoški pristup improvizaciji glasa i pokreta.


Posljednjih 17 godina Alessio je redovito držao radionice na različitim mjestima u Europi. Od 2012. do 2021. vodio je obrazovni program SMASH – koji se sada nastavlja kao ROAR Berlin – godišnji program za umjetnost pokreta. Godine 2017. pokrenuo je s koreografkinjom Jule Flierl seriju performansa Od daha do materije (From Breath to Matter), u kojoj su različiti umjetnici pozvani da dijele radove na temu vokalnog plesa i njegovih političkih implikacija.


Od 2017. Alessio s vokalnom umjetnicom i pedagoginjom Irenom Z. Tomažin vodi The World is Sound (TWIS), platformu za zvučne i glasovne prakse sa sjedištem u Berlinu. Alessio je certificirani Estill Figure Proficiency (EFP) praktičar Estill Voice tehnike i certificirani IFS (Internal Family System) praktičar razine 1. Radionica je organizirana u suradnji s Koncertnim uredom Zadar.