Bliži se Božić i Zadrani planiraju blagdansku košaricu odnosno što će se naći na božićnom stolu. Na gradskoj tržnicu kod robnog centra City Galleria pitali smo građane hoće li se možda nečega odreći s obzirom na porast cijena, inflaciju i pad standarda.
– Za božićni ručak u mojoj obitelji će biti pečena svinjetina i krumpir, francuska salata, puno kolača i naravno kuhano vino, kazala je mlada Iva Široki te dodala kako će biti svega, ali u manjoj količini.
S druge, pak, strane umirovljenici su se složili oko jednoga, a to je da je najvažnija stvar u cijeloj božićnoj priči obiteljsko okupljanje, dok je hrana tek na drugom mjestu, ali da pritom nikako neće štedjet za Božić.
– Najvažnije mi je da je obitelj na okupu. Hvala Bogu imam veliku obitelj i to mi je najdraže. Što će biti za jesti nije mi toliko važno, istaknuo je umirovljenik Duško Kraljev te je naglasio kako će svakako biti nešto tradicionalno, primjerice, meso za Božić, a riba za Badnjak.
Mate Perin, također umirovljenik, kazao je kako će kod njega biti okupljena cijela obitelj te naglasio kako je Božić za njega obiteljski blagdan gdje je najbitnije zajedništvo i mir.
– Božić za mene predstavlja obiteljski blagdan zajedništva i mira kada je cijela moja obitelj na okupu. I naravno, kod mene za blagdane nema štednje i na našem stolu će na Badnjak biti malo bolja riba, a na Božić purica, kazao je Perin.
Štedjeti ne planira niti Ivo Basioli, sretan što u 84 godini može okupiti veliku obitelj, uz ribu na Badnjak i puricu za Božić.
– Ne planiram izbaciti ništa iz košarice s obzirom na povećanja cijena. Svi su kod nas za božićni ručak, i unuci i praunuci, i u našoj košarici će biti svega, od purice, mlinaca, cikle, juhe te raznih kolača, kazao je Basioli.
U posedarskoj obitelji Rosande Njegovan za Badnjak i Božić bit će svega, jer je to tradicija koje se ne žele odreći unatoč cijenama koje su otišle u nebo.
– Za Božić planiram spremiti puricu ispod peke s krumpirima i bit će, naravno, blagdanskih kolača. To je tradicionalno kod nas u Posedarju. Ne planiram ništa izbaciti iz svoje božićne košarice jer taj dan jednostavno mora biti svega, tako je bilo do sad i tako će ostati, kazala je Njegovan.
Cvetko Proroković kaže nam kako je za Badnjak tradicionalno na stolu riblji jelovnik, a za Božić se odlučio za pečenu janjetinu, umjesto purice.
– Inače tradicionalno spremamo puricu na ražnju, no ove godine smo se dogovorili da ćemo spremati janjetinju na ražnju. Na ručku će biti proširena obitelj, točnije moja žena, ženin brat, kći, sin i njegova djevojka i ja. I naravno pored janjetine, jest ćemo i ribu, ako išta ostane od Badnjaka, kazao je veselo Proroković.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
vrijedna priznanja
Marija Dejanović i Nicolas Bajlo dobitnici nagrada na Danima hrvatskog turizma
Županija
olujni vjetar
U prekidu brojne trajektne i katamaranske linije
Hrvatska
premijer
Plenković o uhidbenim nalozima ICC-a: ‘Ne mogu se izjednačavati demokratska vlast i teroristi’
Zadar
PRIGODNO OBILJEŽAVANJE
OBNOVLJEN SPOMENIK Puntamika slavi obnovu i revitalizaciju sv. Stošije
Hrvatska
telefonska sjednica
Vlada odbija navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja premijeru
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Zadar
USUSRET DESETOJ OBLJETNICI POSLOVANJA
Od lokalne priče do regionalnog lidera: Kako je Berekin postao simbol uspjeha
Zadar
SVEČANOST
[FOTO] Dodijeljene nagrade zasluženim dobitnicima javnih priznanja Grada Zadra
Crna Kronika
NESREĆE
U prometnim nesrećama u Zadru i Benkovcu ozlijeđeni pješaci, završili u bolnici
Zadar
PREDSJEDNIK RH