Foto: Bojan Bogdanić
U Turističkoj zajednici grada Zadra u tijeku su završne pripreme za ovogodišnji, osmi po redu Tuna, Sushi & Wine Festival koji će se održati u Arsenalu i na Trgu Petra Zoranića od 5. do 10. travnja. Ovu sad već tradicionalnu gastronomsku, turističku i zabavnu manifestaciju obilježit će njezin povratak u zadarski Arsenal, u kojem su se u prvim godinama Festivala održavale zanimljive i bogate gala večere, značajni angažman zadarskih najvećih marikulturnih tvrtki Pelagos Net Farme, Jadran Tune, Kali Tune i Cromarisa te Marikomerca, kao i sudjelovanje mladih hrvatskih kuharskih zvijezda te barda moderne dalmatinske gastronomije Hrvoja Zirojevića. Gala večera u Arsenalu, u petak, 5.travnja, na kojoj će koncert održati popularna Danijela Martinović, zamišljena je u dva dijela.
Donja etaža kluba predviđena je za stajaća mjesta s pet buffet Cornera na kojima će se služiti specijaliteti od jadranske tune i druge vrhunske ribe. Maraska će gostima prirediti cocktail dobrodošlice, a vina zadarskih vinara, odnosno Udruge vinara Zadarske županije Vina ZaDar, točit će se po promotivnim cijenama. Cijena ulaznice za ovaj dio večere u Arsenalu je 40 Eura. Istovremeno, gornja etaža Arsenala predviđena je za nešto ekskluzivniju večeru od četiri slijeda u organizaciji Ilirije, na kojoj će se služiti jela od namirnica iz mora od strane tvrtki partnera Festivala. Ulaznice za gala večeru i koncert Danijele Martinović mogu se kupiti u klubu Arsenal, Turističko-informativnom centru TZ grada Zadra, u Hotelu Ilirija u Biogradu te putem online servisa Entrio, Eventim i Turneo. U subotu, 6. travnja Festival će se i službeno otvoriti na Trgu Petra Zoranića. U velikom festivalskom šatoru na tom će trgu za cijelo vrijeme manifestacije biti posloženi pultovi s hranom nazvani Chef’s Kitchen na kojima će jela pripremati gostujući chefovi, Street Food Corner te Sushi Corner.
Festivalsku ponudu upotpunit će Wine bar s vinima zadarskih vinara, Cocktail bar te štandovi s proizvodima OPG-a Žampera, Solane Nin, Udruge maslinara Zadarske županije te Udruge proizvođača paškog sira . Samo otvorenje u subotu obilježit će gastronomski program uz podršku tvrtki Pelagos & Jadran tuna, u kojem će zvijezde biti riblji proizvodi ove dvije tvrtke. U subotu ujutro posjetitelje će zabavljati Elena Stella & Ante Jeličić Trio, a navečer grupa Kanella. U gastronomskom smislu ovogodišnje će izdanje Festivala biti najzanimljivije zbog gostovanja chefova koji je priređivati svoja jela na posebnom Chef’s Kitchen kantunu.
U nedjelju će u tom dijelu gost biti izuzetno talentirani sushi majstor Mladen Križanović, vlasnik certifikata tokijske sushi Akademije i višegodišnji suradnik Cromarisa. Križanović će pripremati nigiri od Cromarisovog zubaca odležanog u kombu algi, uramaki s tartarom od biološki uzgojenog brancina te chiarashi bowl, zdjelu sa sushi rižom, filetima zubaca i brancina, ikrom od pastrve… Sva će riba stići iz Cromarisovih uzgajališta, a Križanović će svoja jela pripremati na Sushi Corneru svakog jutra do završetka Festivala. U nedjelju navečer na festivalskoj pozornici gostuje Urban sa svojim bendom. U ponedjeljak ujutro na Chef’s Kitchen stiže jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor. Taj promotor dalmatinske spize pripremljene na kreativne načine u Zadru će posjetitelje poslužiti originalnim morskim „cannellonom“ od carpaccia tune, koju će napuniti jetrom grdobine i ikrom morskog ježa. U utorak na Festivalski kuharski pult stiže jedan od najtalentiranijih zadarskih chefova mlađe generacije Bruno Kalmeta iz sve popularnijeg restorana Karma u Arbanasima.
Bruno je maksimalno posvećen dalmatinskoj i zadarskoj gastronomskoj baštini, pa će toga dana kuhati svoj brudet od hame, grdobine i kozica s palentom skuhanom u temeljcu od škampa. Zadnjeg dana Festivala iz Mirlović zagore kod Šibenika i poznate konobe Campanelo stiže još jedan mladi, ali već nadaleko poznati chef Mate Sučić. Posjetiteljima Festivala pripremit će svoje autorsko jelo: arancine od sipe s espumom od krumpira i šparogama. Tog zadnjeg festivalskog dana navečer Zadrani će moći uživati u koncertu Natali Dizdar, isto kao što će svih festivalskih dana uživati u sjajnim i originalnim delikatesama pripravljenim od namirnica iz mora Zadarskog arhipelaga.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
nepoštivanje propisa
Zadarska policija ponovno nadzirala bicikliste, dobar dio dobio kazne
Style
korisni savjeti
Neke stvari ipak nije najbolje sušiti na sušilu, donosimo popis
Nogomet
LIGA NACIJA
Dalić: Francuska je jaka, ali želimo u polufinale
Zadar
SVEČANOST
[FOTO] Dodijeljene nagrade zasluženim dobitnicima javnih priznanja Grada Zadra
Svijet
NEVRIJEME
Eiffelov toranj zatvoren dok obilan snijeg remeti promet u Njemačkoj i Francuskoj
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!