Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

PROJEKT

Za uređenje istočnog dijela plaže Vruljice 100 tisuća eura

Autor: Nina Vigan

20.03.2024. 06:30
Za uređenje istočnog dijela plaže Vruljice 100 tisuća eura

Foto: IZ OSOBNE ARHIVE



Općina Tkon prijavila je projekt »Uređenje istočnog dijela plaže Vruljice« na Javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te su joj odobrena sredstva u visini 100.000,00 eura. Ovim povodom državni tajnik Josip Bilaver, načelniku Općine Tkon Anđelu Palaškovu, uručio je ugovor o sufinanciranju pomorskog dobra u općoj uporabi te obišao lokacije financirane od strane resornog Ministarstva, točnije, plažu Mrvisko i plažu Vruljicu.


Igralište, zelenilo


Načelnik Palaškov, istaknuo je kako je ovo veliki zahvat na kojem je Općina detaljno i dugo radila.


– Projekt ima sve građevinske akte, građevinska dozvola je tu spremna i projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, točnije Natječaj sanacije pomorskog dobra u upotrebi i odobrena su nam sredstva. U tijeku je javna nabava i nadamo se da ćemo započeti jedan dio radova i prije turističke sezone. Plan je da započnemo prije, a nastavimo nakon turističke sezone i završimo do kraja godine. Odobrena su sredstva u iznosu od 100. 000 eura, a procijenjena vrijednost projekta iznosi i više od 300.000 eura pa će se dio financirati iz općinskih sredstava, kazao je Palaškov.




Plaža Vruljica ovom će obnovom biti estetski i funkcionalno poboljšana. U planu je uređenje dječjeg igrališta, zelenilo i popločana šetnica čime su stanovnici Tkona iznimno zadovoljni. Palaškov nam je istaknuo kako ovaj dio mjesta treba izgledati reprezentativno pošto je tik do luke, mjesto koje posjetiteljima ostaje u sjećanju.


Foto: IZ OSOBNE ARHIVE


U centru mjesta


– Otkad je napravljena nova luka ona vapi za novim izgledom, za obnovom, budući da je jedan dio ostao narušen nakon izvođenja radova za luku. Sad ćemo taj dio koji predstavlja problem, gdje more ne cirkulira i gdje se stvara mulj, nasuti pijeskom i ta plaža će dobiti jedan novi pješčani oblik s uređenom šetnicom, unutar plaže s dječjim igralištem i svim ostalim zelenim sadržajima koji su potrebni. Ova plaža zaista treba uređenje i mi smo svjesni toga. Plaža je u centru mjesta i mora reprezentativno izgledati, kazao je Palaškov.


Državni tajnik Bilaver uručio je ugovore o sufinanciranju, a predstavnicima Ministarstva su iz Općine predstavili i druge planirane projekte koje Općina Tkon priprema za buduće natječaje. Bilaver je sa suradnicima obišao i plažu Mrvisko koja također dobiva svoj novi izgled nakon što je prijavljena na natječaj 2023. godine.


– Završavamo plažu Mrvinsko i ta plaža će biti spremna za ovu turističku sezonu. Uređenje plaže, također je financirano iz istog natječaja kao i plaža Vruljica, iz natječaja iz 2023. godine. U posjetu nam je bio i državni tajnik Bilaver koji je donio ugovore o sufinanciranju pomorskog dobra u općoj uporabi. Možda je trajalo dugo dok smo došli do ovog, ali smo detaljno radili projektnu dokumentaciju, dok smo ishodili sve prave akte i dok smo ishodili građevinsku dozvolu, prijavili projekt na natječaj, trebalo je malo strpljenja, ali strpljen – spašen, zaključio je Palaškov.