Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Kraj muralima

Gradonačelnica Supetra uklonila glavu ustaškog vojnika te poslala poruku podrške Danielu Radeti

Autor: Portal ZL

04.03.2024. 20:02
Gradonačelnica Supetra uklonila glavu ustaškog vojnika te poslala poruku podrške Danielu Radeti

Foto: Luka Jeličić



“Uklonili smo grafit koji je nacrtan na zidu u Supetru, a koji predstavlja glavu ustaškog vojnika te šaljem jasne poruke da isticanje simbola, tekstova, slika, crteža koji podsjećaju na nekad davno propale države, vojske, ideologije i stvaraju podjele u društvu nećemo tolerirati u našem javnom prostoru. Sve nove grafite ćemo uklanjati sukladno čl. 4. Odluke o komunalnom redu Grada Supetra bez odgode i sukladno ovlastima te smo podnijeli i prekršajnu prijavu prema PP Brač na nadležno postupanje, izjavila je u ponedjeljak SDP-ova gradonačelnica Supetra na Braču Ivana Marković misleći pritom na grafit vojnika s crnom kacigom na kojoj se nalazi hrvatska šahovnica s prvim bijelim poljem koji se kao lavina iz Zadra počeo širiti Hrvatskom, piše Index.hr.


– Također, ovim putem dajem i podršku kolegi Danielu Radeti u Zadru koji je napadnut više puta radi svojih politički stavova, ukazivanja i problematiziranja na nezakonite simbole i fašistička obilježja u javnom prostoru. Da ne bi bilo po onome ‘Krivi smo mi koji smo šutjeli!’ Mi šutjeti nećemo te šaljemo jasnu poruku da se naša demokracija i suvremena država Republika Hrvatska temelje na antifašističkim vrijednostima i Domovinskom ratu, a ne na propalim ideologijama i vojskama kojima tu nema mjesta. A pogotovo ne na onoj koja je prodala Dalmaciju prvom prilikom”, istaknula je.


Podsjetimo, sporni grafit dobio je na popularnosti nakon što su zadarski SDP-ovci kao glavni uvjet za podršku gradskom proračunu postavili uklanjanje spornog murala na Bulevaru, tvrdeći da nije riječ o slici hrvatskoga branitelja jer na glavi ima nacističku kacigu te grb koji ne pripada niti jednoj službenoj oznaci branitelja ili pripadnika Hrvatske vojske.. Međutim, umjesto uklanjanja ispred grafita je održan prosvjed potpore, koji je organizirao Tornado, a kojeg su podržale i neke braniteljske udruge.




Nakon što je sporni mural izazvao polemike u Zadru, isti takvi grafiti počeli su se pojavljivati prvo dilje županije, a onda i drugdje u Dalmaciji.