Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

SKUPŠTINA

[FOTO] Zajednica tehničke kulture Zadarske županije dodijelila javna priznanja zaslužnima

Autor: Đurđa Baljak

23.02.2024. 15:34
[FOTO] Zajednica tehničke kulture Zadarske županije dodijelila javna priznanja zaslužnima

Foto: LUKA JELIČIĆ



Na svečanom drugom redovitom zasjedanju Skupštine Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, održanom u Velikoj dvorani Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, predsjednik Željko Vidović srdačno je pozdravio prisutne zastupnike, zamjenike zastupnika, dobitnike javnih priznanja i ostale goste.


U sklopu pozdrava, predsjednik Vidović je istaknuo dolazak novih članova udruga, Zadar Developers Hub i Udruge izviđača Zarus, čime je Zajednica tehničke kulture Zadarske županije proširena na dvadeset punopravnih članova, odnosno 40 zastupnika. Nakon pozdrava, uslijedio je prijedlog dnevnog reda koji je obuhvaćao usvajanje zapisnika prethodnog zasjedanja, dodjelu javnih priznanja, izvještaje, raspravu te donošenje odluka i ostale točke.


Zlatna Stella


Glavni dio Skupštine predstavljala je dodjela javnih priznanja istaknutim pojedincima i pravnim osobama za njihov nesebičan trud i izuzetne rezultate u tehničkoj kulturi za 2023. godinu. Odbor Zajednice odabrao je šest dobitnika koji su posebno istaknuti zbog svojih doprinosa.




Među dobitnicima priznanja istaknut je Dalibor Bučić, predsjednik Astronomske udruge Zadar, koji je nagrađen za kontinuirani doprinos promicanju i unaprjeđenju astronomije.


– Unatoč izazovima pandemije, Astronomska udruga Zadar je aktivno sudjelovala u brojnim aktivnostima Zajednice, počevši kao pridruženi član, a kasnije je postala punopravni član. Za svoj značajan doprinos astronomskim aktivnostima, Udruga je nagrađena godišnjom nagradom Hrvatske zajednice tehničke kulture. Tijekom 2023. godine, Dalibor Bučić je organizirao čak 76 astronomskih aktivnosti, uključujući radionice, predavanja, promatranja kroz teleskop te izložbe astrofotografije u školama i vrtićima u Zadru i Zadarskoj županiji, kazala je tajnica Marija Živković, dodajući kako se gospodina Bučića često može vidjeti s teleskopom na astronomskim promatranjima, dok nesebično nastoji približiti astronomiju svim zainteresiranima.


Stella Čolo, studentica matematike na PMF-u, također je nagrađena za svoje izvanredne uspjehe na državnim i europskim matematičkim natjecanjima.


– Kao učenica Gimnazije Franje Petrića, postigla je izvanredan uspjeh osvojivši drugo mjesto na Državnom natjecanju iz matematike u A-varijanti pod mentorstvom Deana Raonića i Roka Žaje. Osim toga, osvojila je zlatnu medalju na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke i dobila pohvale na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Prethodnih godina, postigla je zapažene rezultate osvajajući broncu, srebro i zlato na različitim matematičkim olimpijadama te prvo mjesto na Državnom natjecanju iz matematike, rekla je Živković te posebno istaknula da Stellu najviše zanima teorija matematike, ali i primjena matematike u drugim područjima.


Foto


Zajednica tehničke kulture Zadarske županije dodijelila javna priznanja zaslužnima


avatar

Snimio: Luka Jeličić


23.02.2024. 15:33


















Galerija

Foto: Luka Jeličić


Uspješni na natjecanjima


Priznanje je uručeno i Lovri Kličkoviću, učeniku osmog razreda OŠ Šime Budinića i članu kadetskog odbojkaškog kluba Zadar, koji je osvojio treće mjesto na Državnom natjecanju iz matematike pod mentorstvom Marine Vidolin i Marie-Claire Bešlić. Također, priznanje je otišlo i u ruke Marina Mlinarića, učenika prvog razreda Gimnazije Franje Petrića koji je kroz svoje osnovnoškolsko natjecanje sudjelovao u brojnim županijskim natjecanjima, dok je na državnim natjecanjima sudjelovao šest puta.


– Kao učenik Osnovne škole Pakoštane prošle godine je postigao izvanredan uspjeh osvojivši treće mjesto na Državnom natjecanju iz geografije, pod mentorstvom Anke Pavlović. Također, Marin je dobitnik priznanja Hrvatskog geografskog društva Zadar za 2021. i 2023. godinu, kazala je Živković.


Mirna Šarić, učenica Gimnazije Franje Petrića i aktivna članica Ronilačkog kluba Sv. Roko u Bibinjama, dobila je priznanje za svoj istraživački rad u području biologije, što je rezultiralo prvom nagradom na Državnom natjecanju iz biologije za učeničke istraživačke projekte.


– Mirna Šarić je postigla izvanredan uspjeh osvojivši prvo mjesto na Državnom natjecanju iz biologije u kategoriji učeničkih istraživačkih projekata. Njezin rad pod nazivom »Rasprostranjenost karakteristika naselja endemske vrste Fucus virsoides u Novigradskom moru« bio je mentoriran od strane profesorice Nele Mandić. Prezentirala je svoj istraživački rad na prošlogodišnjem Festivalu prirode i kulture, koji ima za cilj promociju Nature 2000 područja Novigradskog i Karinskog mora. Također je prezentirala svoj rad na IV. Znanstveno-stručnom skupu »Prilagodba na klimatske promjene i očuvanje morskih ekosustava Jadranskog mora« u gradu Krku, istaknula je tajnica Živković.


Posebno priznanje dodijeljeno je i Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru jer je omogućio korištenje prostora i opreme Zajednici tehničke kulture Zadar za provedbu EU projekta »Kreativna škola STEM-a« i ostalih aktivnosti. Priznanje je uručeno pročelniku Odjela, Luki Grbiću.