ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Drugačija baza

Poriluk: izvrsna alternativa luku i češnjaku, blažeg i slađeg okusa

Autor: Šarlota Brnčić

14.12.2022. 08:11
Poriluk: izvrsna alternativa luku i češnjaku, blažeg i slađeg okusa

Foto: Pexels

Možete ga izvrsno kombinirati sa bundevom, orasima, krumpirom, rajčicama, brokulom



Za sva jela vaša aromatična baza, ali i glavni sastojak, može biti poriluk! Ovo povrće je u istoj obitelji kao češnjak, luk, vlasac i ljutika, i zapravo ga možete koristiti na iste načine, ali poriluk ima prednost.


Možete ga peći, roštiljati i koristiti za začinjavanje rižota, quicheeva i tjestenine.


Na primjer, poriluk možete kombinirati sa bundevom, orasima, krumpirom, rajčicama, brokulom, karfiolom i patlidžanom.




Metode kuhanja koje možete isprobati:


  • Rižoto: želite li svom rižotu dati drugačiju dubinu? Umjesto uobičajene sitno nasjeckane ljutike, možete koristiti dobar poriluk koji možete tostirati u tavi za rižoto nekoliko minuta prije dodavanja riže i početka tipičnog kuhanja rižota.
  • Tjestenina: da biste uživali u tradicionalnim jelima kao da su nova, samo promijenite važan sastojak, u ovom slučaju luk možete zamijeniti porilukom u receptima koje već poznajete i imat ćete nježniju i slađu aromu od luka, koji je oštriji i istaknutiji.
  • Juhe i variva: kada stignu hladnoće, počinje sezona super toplih jela. Juha od poriluka i krumpira je super klasik koji morate probati, ali zaista, možete si ugoditi kada su juhe u pitanju. Primjerice, juha od poriluka, graha i cvjetače na podlozi od starog kruha divna je za grijanje kostiju. Ako želite da ima malo više hranjivih tvari, pokušajte dodati tofu, još bolje ako ga popržite na malo ulja i soja umaka.
  • U pećnici: poriluk je, za razliku od luka i češnjaka, ukusan i sam. Uzmite stabljike poriluka i prelijte ih uljem, solju i paprom prije nego ih stavite na pleh i pecite na 170 stupnjeva dvadesetak minuta.
  • Pečen na žaru: za ovo ne morate vaditi roštilj, samo vam treba rešetka da ju stavite na štednjak. Okus kratko pečenog poriluka je predivan. Također, ovo je odlično vrijeme za ponovno korištenje zelenih, kožastih listova! Naime, ako ih stavite na vruću tavu i okrećete dok dobro ne porumene, od njih možete pripremiti super brze i iznenađujuće kiflice.